Årsrapport 2022

Det har varit ett händelserikt börsår som vi lämnar bakom oss. Björnmarknad, rekordhög inflation och annalkande lågkonjunktur är inte den roligaste mixen och stämningen är förbytt mot förra året. Trots det finns det otroligt mycket att lära oss av detta år, för det är i kris som agnarna skiljs från vetet. Det är också i kris det gäller att inte ge upp och då de bästa köpen kan göras.

Själv är jag lite konstig för att jag tycker denna tid är mer intressant än när allt bara går upp. Det märks inte minst på att antalet inlägg på bloggen ökat i år jämfört med förra året. Det har också roligt nog uppmärksammats av Stefan Thelenius på z2036 som gav utmärkelsen ”Årets bloggare” och av bloggläsaren Lars som gav utmärkelsen ”Årets bästa blogginlägg”.

Fokus på bloggen i år har legat på hur vi ska kunna investera i denna mer utmanande miljö. För att investera under hög inflation är nytt för majoriteten av oss då vi vant oss med nästan 30 år av låg inflation. Det har blivit många studier och djupdykningar där de främsta är Börslabbets portföljstudie, min serie inlägg om bostadsmarknaden och investera vid hög inflation. Mycket är kopplat till hur jag själv investerar vilket jag nu tänkte gå in på.

Investerarfysikernportföljen

Portföljen fick genomgå ett ordentligt stresstest i år där jag satte den under lupp i kombination med att skriva Börslabbets portföljstudie. Den uppdaterade portföljen kom intressant nog ut på andra sidan utan några större förändringar mot tidigare år. Den bygger trots allt på studier om vad som fungerat på börsen och kapitalmarknaderna, till en risk jag är nöjd med och i investeringar jag tror på.

Trots en djupare förståelse och ett mer utmanande klimat kände jag inte något behov av att göra större ändringar. Snarare har jag blivit ännu mer övertygad över sättet jag investerar på. Jag har insett att min edge är att studera marknaderna och investera rent systematiskt i det som fungerar. Det innebär kvantitativa strategier, trendföljning och en diversifierad allvädersportfölj. Just det senare har jag insett bli allt viktigare i dagens mer utmanande investeringsmiljö och verkligen insett vikten av att alltid ha en säker del i portföljen.

Den förändring jag gjorde var att dra ner risken i portföljen något i samband med att jag köpte bostad i början av 2022. Det visade sig vara bra tajming och portföljen har klarat sig bra trots årets nedgångar. Min målallokering är 50 % aktiestrategier, 25 % trendföljning och 25 % säkra tillgångar (obligationer och guld). Totalt är portföljen ner med -6 % för 2022 vilket jag skulle säga är helt okej ett år som denna. Är faktiskt lika nöjd över årets prestation som förra årets fastän att förra året var mitt bästa år hittills.

Den stora anledningen till att jag är nöjd med utvecklingen ser man om man zoomar ut tre år som i grafen nedan. Portföljen har gett totalt 70 % avkastning mot 24 % för Stockholmsbörsen och 29 % för en global indexfond. Alltså mer än dubbla avkastningen än index och portföljen slår 99 % av fonderna på Avanza och skulle hamna bland topp 10. Detta i ett rent systematiskt sparande som inte tar så mycket mer tid än ett fondsparande.

Under det gångna året har jag också insett att aktivt justera risk och tajma börsen inte ger mycket mervärde i en diversifierad portfölj. Istället kan det påverka mer med vilken långsiktig exponering man har, årlig ombalansering och avgifter. Av denna anledning har jag jobbat på att minska min aktivitet, förenkla portföljen, minska kostnader och samla mitt privata sparande hos Avanza.

Det innebär att jag ska flytta mitt sparande i Global trendföljning från DeGiro till Avanza för att minska kostnader genom att investera i indexfonder istället för ETF:er (båda alternativen har gett likvärdig avkastning men indexfonder är billigare). Så nästa år kan jag därför visa en Avanzagraf över utvecklingen istället för att behöva sammanställa utvecklingen i Excel som ovan.

Bostadsinvestering

Den absolut största investeringen under året var att köpa ett eget boende. Detta visade sig vara vid sämsta möjliga läge då det skedde i början av 2022. Men som med börsen är det extremt svårt att tajma bostadsmarknaden. Ett större boprisfall var jag också beredd på och tagit med i mina beräkningar. Trots allt har historiska worst case varit prisfall på över -30 % och dit har vi inte kommit ännu.

Bostaden ser jag som diversifiering till mitt finansiella sparande och har börjat få liknande inställning till att äga sin bostad som att investera till börsen. På lång sikt är det lönsamt, men det finns givetvis risker på kortare sikt. Inkluderar man ”hyran” man betalar till sig själv har en bostad varit den mest lönsamma investeringen man kunnat göra under de senaste 150 åren. Detta ofta till belåning vilket ger ännu bättre avkastning.

Det är så jag ser min bostadsinvestering då jag alltid kommer behöva ha något ställe att bo. Givet prisläget i början av 2022, 70 % belåning och dagens räntor ger en bostadsinvestering en realavkastning på 9 % per år. Det var mitt ”framtida” scenario förra året och blev klart snabbare verklighet än tänkt. Det var också dubbla den förväntade långsiktiga avkastningen på börsen vid samma läge.

Visst är det segt att se bostadspriserna falla med -20 % efter man precis köpt men det är sånt man får räkna med. Nu tycker jag att det börjar bli klart mer attraktivt att äga sitt boende då man får ännu bättre direktavkastning mot att hyra. Här i Uppsala är priserna dessutom ner med -20 % justerat för lön, hyra och inflation senaste 5 åren och enbart upp +10 % senaste 10 åren. Då prognosen är ytterligare 10 % prisfall och kommer vi tillbaka i nivå med 2012 då bostadspriserna hade en okej prisnivå.

Sen måste man givetvis komma ihåg att bostaden är konsumtion. Jag jämför alltid med en jämförbar hyra när jag räknar avkastning och ser den som den primära konsumtionen. Vi hade kunnat köpa ett dubbelt så dyrt boende för att det var billigt att låna vilket innebär en klart högre boendekostnad i dagsläget. Tur nog gjorde vi det inte (vilket var ett aktivt val) vilket gör att vi alltid har möjlighet att byta upp oss framöver. Därför är egentligen lägre bostadspriser framöver bra för oss om vi vill uppgradera.

Investeringsåret 2023

Året som gått har verkligen präglats av stigande räntor, fallande börser och en hög inflation. Skrev nyligen om var vi befinner oss i börscykeln och det mesta tyder på att allt ännu inte är över. Det mesta av nedgångarna under 2022 är på grund av högre räntor medan riskpremierna faktiskt minskat. Vinsterna har inte heller de reviderats ner trots att de flesta bedömare är nu inställda på att både Europa och USA kommer gå in i lågkonjunktur nästa år. Därmed behöver inte börsoron vara över och säkra tillgångar ser något attraktivare ut än aktier i närtid.

Detta är bilden initialt under 2023 och hur det utspelar sig är fortfarande ett större frågetecken. Under 2023 kan det bjudas på bra köplägen om riskpremier ökar och lågkonjunkturen prisas in. För liksom under tidigare björnmarknader kan fynden göras när rädslan är hög, riskpremierna ökat och ekonomin går dåligt. Sen när börsen blickar framåt kan vi se en återhämtning och får återigen bra avkastning på våra pengar.

Det hela tycker jag talar för att en diversifierad portfölj fortsatt ska gå bra under 2023 som den gjort under 2022. Det skyddar ens nedsida och gör att man ökar i aktier vid nedgång när man balanserar om. För trots allt har Stockholmsbörsen blivit klart billigare och den förväntade realavkastning är upp tydligt för alla tillgångar mot 2021. Därför är jag klart mer bullish på sikt nu när vi går in i 2023 än för ett år sen och för nettospararen kan året bjuda på bra köplägen.

Dessutom tycker jag att dagens klimat talar verkligen för de strategier jag investerar efter då; 1) kvantitativa strategier går extra bra vid hög inflation, 2) värdespreaden är fortsatt rekordhög (gynnar kvantitativa värdestrategier), 3) trendföljning går extra bra under volatilt makroklimat och 4) guld och obligationer kan skydda vid fortsatt oro. Med det sagt så ska det bli spännande och se var 2023 bjuder på.