Investera systematiskt och slå börsen

Välkommen till min sida om att investera systematiskt på börsen! Du har redan tagit första steget vilket är att surfa in på denna sida och lära dig mer om systematiska investeringar. Genom att investera systematiskt kan du få maximal avkastning till minimal ansträngning, endast genom att lägga några fåtal timmar per år på ditt investerande.

Du utgår från vad som fungerat historiskt på börsen, det som är väldokumenterat och utifrån grundläggande koncept som fungerat på börsen i över hundra år och som legendariska investerare utnyttjat genom åren. Utöver att dessa strategier index slår de också 98-99 % av de som investerar aktivt och skapar en avkastning som också de bästa förvaltarna har svårt att slå över tid.

Köp billigt, sälj dyrt

Köp billigt, sälj dyrt, är en av börsens grundstenar. Mycket av de underliggande principerna i detta är att köpa tillgångar under deras egentliga värde och kallas värdeinvestering. Värdeinvestering är det som flera av de mest framgångsrika investerarna gjort genom åren, bland annat kända investerare som Warren Buffett, Joel Greenblatt, Benjamin Graham med flera. De analyserar noga företag, speciellt de som marknaden inte gillar för tillfället, och köper de företag där priset avviker som mest från värdet. Genom att på ett rätt sätt värdera bolagens långsiktiga intjäningsförmåga har dessa förvaltare lyckats köpa bolag långt billigare än deras motiverade värde och på så sätt slagit börsen med råge över tid.

Forskare ställde sig därför frågan; Varför lyckas dessa investerare slå börsen? Går detta att efterlikna på något sätt? Svaret gick att hitta bland de aktier som värderas lägst på börsen, exempelvis bland bolag som har lägst P/E-tal (pris mot vinst), P/B-tal (pris mot eget kapital) eller ger högst direktavkastning.

Nedan visas hur avkastningen varit om man investerat i de billigaste 30 % av aktierna på Stockholmsbörsen utefter de olika nyckeltalen under åren 1975-2016 (viktat efter bolagens värdering) (källa). Man har under denna period fått ca 5 procentenheter högre avkastning än index och 100 kr investerat 1975 hade blivit över 200 000 kr i slutet av 2016 (se motsvarande test för USA:s börs). Alltså, att systematiskt investera i billiga aktier har historiskt slagit börsen. De finns flera studier på hur olika systematiska värdestrategier fungerat här på Stockholmsbörsen och i norden, bland annat på Acquirer’s Multiple och Magic formula.

Avkastning för de billigaste 30 % av aktierna efter P/E, P/B och direktavkastning under åren 1975-2016. Källa: Fama-French

Köp vinnare, sälj förlorare

Den andra effekt som varit en av de mest väldokumenterade strategierna på börsen är momentum. Momentum innebär att man utgår från aktiernas prisuppgång och köper de aktier som gått upp mest. Denna enkla strategi har intressant nog fungerat bra och varit bland de bästa sätten att investera på börsen, speciellt här på Stockholmsbörsen. Att investera efter momentum har varit den strategi som jag själv och andra hittat som den bästa enskilda strategin. Det man utgår från är uppgång på 3-12 månaders sikt, sedan behåller man aktierna på 3-månaders sikt.

Stora anledningen till att detta fungerar är på grund av att investerare inte reagerar snabbt nog på nyheter. Stora bolag som Apple byggs inte under en dag, utan det tar år av uppvärdering innan de blir så pass stora. Då aktiemarknaden handlar om att värdera upp framtida vinster hoppar man på denna trend och köper framtidens vinnare just när aktiemarknaden fått nys om det.

Sen fortsätter man hålla aktien så länge trenden håller i sig, vilket tenderar vara en längre tid på grund av bakåtblickande förväntningar på både pris- och vinstutveckling. Genom att köpa vinnare och undvika förlorare kan man lyckas riktigt bra på börsen och har använts av många erfarna traders och investerare.

Följ trenden

Ett annat sätt att lyckas bra på börsen är genom att följa trenden. Där gör man likt momentum att man köper vinnare och undviker förlorare. Det man gör är att helt enkelt investera i det som går upp och undviker det som går ner. För att mäta detta kan man antingen gå på vad som är starkast, det som är över 10-12 månaders glidande medelvärde eller har gått upp senaste året. Trendföljande regler har fungerat bra på Stockholmsbörsen sedan år 1901 och gjort att man både kan få högre avkastning till lägre risk.

Global trendföljning är en enkel strategi baserad på att investera i indexfonder på de största marknaderna. Den går enkelt att följa med vanliga indexfonder har fått en avkastning nära 20 % per år, se nedan för utveckling 1971-2021.  Alltså har enkla trendföljande strategier ger högre avkastning till lägre risk och man behöver inte chansa på den aktiemarknad som kommer att gå bäst framöver.

(Historisk avkastning ska inte ses som garanti för framtida avkastning och finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.)

Hitta börsens bästa strategier

Mitt mål med denna blogg och mitt eget sparande är att hitta börsens bästa strategier. Jag kom fram till ett sparande som jag själv kallar för Investerarfysikerportföljen (läs mer om min portfölj här) och startade efter önskemål av mina läsare tjänsten Börslabbet som har alla verktyg och information för att investera systematiskt.

I och med starten av Börslabbet tog jag fram de bästa aktiestrategierna på börsen. Det hela resulterade i en stor studie om vad som fungerat på Stockholmsbörsen och nedan visas resultaten. Genom att använda strategier som framgångsrikt implementerats världen över har det gått att få en avkastning på hela 28,2 % per år under perioden 2001-2019.

Det var långt bättre än vad jag själv förväntat mig och som klart visat på att investera systematiskt slår både börsen och nästan alla aktiva förvaltare (alla strategier nedan har slagit alla noterade fonder under perioden). På Börslabbet kan man enkelt följa dessa strategier och får genom tjänsten tillgång de aktier som finns i strategierna för tillfället. Dessa behåller man i ett kvartal eller år för att sedan byta ut. Läs här hur det fungerar och hur du enkelt kommer igång.

Utveckling av Börslabbets strategier 2001-2019
(Historisk avkastning ska inte ses som garanti för framtida avkastning och finansiella tillgångar kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.)

Sammanfattning och mer läsning

Jag hoppas denna introduktion i systematisk sparande har fått dig inspirerad till att börja investera systematiskt. Det finns enormt mycket mer läsning och litteratur för den som vill lära sig mer som jag listar nedan. Det fina i det hela är att det är otroligt lätt att komma igång, tar endast några timmar per år (att ta fram och investera i aktierna), samt att det är lätt att följa. Alla de strategier som nämns ovan går också enkelt att följa via min tjänst Börslabbet.

Mer läsning:

 • Börslabbet – Aktieverktyg, studier och kurser
 • Portfolio Visualizer – Verktyg för att testa sin egen strategi
 • Portfolio Charts – Bra visualiseringsverktyg för olika portföljsammansättningar
 • Meb Faber – Blogg och podcast om investerande med fokus på systematiska strategier.
 • Alpha Architect – Blogg om akademiska studier inom systematiska strategier.
 • OSAM Research – Regelbundet nya studier om systematiska aktiestrategier.
 • Quantocracy – Bra sammanställning av olika kvantbloggar.
 • Quantopian – Gratis verktyg för att koda sin egen strategi.

Böcker:

 • What Works On Wall Street
 • Millenial Money
 • The Little Book That Beats The Market
 • Quantitative Value
 • Quantitative Momentum
 • Deep Value
 • Value Investing