Allvädersportföljer går fortsatt bra

Ett vanligt aktie- och räntesparande tenderar vara dåligt skyddade mot inflation. Hög inflation slår mot vinsterna, gröper ut värdet på sparkontot och högre räntor ger högre avkastningskrav. Som vi märkt sen starten av 2022 har detta lett till både negativ avkastning för aktier och obligationer.

För att vara skyddad mot detta finns allvädersportföljen. Principen är att vara exponerad mot alla olika väder i ekonomin med främst fokus på stigande och sjunkande tillväxt och inflation. Man kombinerar dessa tillgångar som går bra under de olika perioderna och får på så sätt en portfölj som ger en bra riskjusterad avkastning oavsett marknadsklimat.

Det är också vad vi sett sen starten av 2022. Både min egen portfölj och Golden butterfly som följer allväderskonceptet återhämtade förra årets nedgångar och gjorde ATH i sommar. Främst är det drivet av utländska aktier och guld på grund av kronförsvagningen.

Golden butterfly

Golden butterfly är en enkel indexportfölj som jag startade sommaren 2016 för att illustrera ett sparande med låg risk utifrån allväderskonceptet. Den går att följa på Shareville och en gång per år balanserar jag om portföljen. Principen är just att få stabil avkastning till låg risk och portföljens 3 stjärnor på Shareville är ett kvitto på det.

Nedan visas avkastningen sedan starten av 2020. Jag valde just denna period eftersom den dominerats av stora variationer och olika ”väder” på börsen, från deflation till inflation, från lågkonjunktur till högkonjunktur. Under perioden har avkastningen varit densamma som för Stockholmsbörsen på 27 % vilket innebär 6,6 % per år. Detta trots att portföljen varit 40 % investerad i räntefonder som gett nära nollränta över halva tiden.

Den stora anledningen till att man investerar i denna typ av portfölj är att få stabilare avkastning, ta lägre risk och skydda nedsidan. Skydda nedsidan var just vad den gjorde under coronakraschen och under 2022. Under båda dessa tillfällen var portföljen ner med 10 % när Stockholmsbörsen var ner 30 %. Dessutom som grafen visar nedan har vi fått positiv avkastning sen starten av 2022 trots att börsen är ner med nästan 20 %.

Min egen portfölj

Min egen portfölj utgår också från allväderskonceptet men med något högre risk. Den har mindre exponering mot räntor och guld och har istället en större aktiv exponering genom trendföljning som dynamiskt skiftar mellan olika tillgångar.

Trots att en stor del av portföljen är investerad i svenska småbolag med negativ avkastning senaste året var den uppe på toppnivåer i somras. Det som gett positiv bidrag till avkastningen har varit guld, global trendföljning och amerikanska värdebolag.

Framtida avkastningspotential nu högre

Globala indexfonder har också varit uppe på toppnivåer i sommar och det blir lätt att ställa sig frågan varför man ska göra sig besväret med en allvädersportfölj. Den stora anledningen skulle jag säga är på grund av långsiktig förväntad avkastning. Exponeringen mot amerikanska börsen som är historiskt dyrt idag är under 20 % i portföljerna ovan jämfört med 70 % i en global indexfond.

Istället har portföljerna 40-60 % i svenska tillgångar som är billiga i dagsläget. Dessutom får vi nu en ränta på 4 % i räntefonderna vilket är klart bättre än 0 % vid utgången av 2021. Det innebär att avkastningspotentialen har klart ökat för portföljerna jämfört med två år sen då aktier var dyrare och räntan var noll.

Dagens klimat talar fortsatt för allvädersportföljen

Räntorna är uppe på nya toppnivåer (och kanske fortsätter uppåt), det råder fortsatt oklarheter för om inflationen är bekämpad och vi kanske går in i lågkonjunktur till slut. Eller så lyckas vi komma ur denna kris, räntorna sänks och det blir rally på börserna. Det finns många frågetecken om framtida utveckling och dagen klimat säger världens bästa makroinvesterare är den mest utmanande någonsin.

Att investera i en allvädersportfölj är att skydda sig mot en osäker framtid. Vi har fått förlorade decennier på börsen och de har ofta orsakats av värderingsbubblor och inflation där båda har skett senaste åren. Om vi är inne i ett förlorat decennium vet vi först i efterhand, men med en allvädersportfölj har man klarat sig oss oavsett vad som händer.