Golden butterfly står emot i kraschen

En passiv portfölj som jag delat på Shareville och skrivit en del om är Golden butterfly. Det jag gillat med portföljen är att den har alla delar av en väldiversifierad portfölj till låg risk. Med sina 40 % aktier, 20 % guld, 40 % räntor är den inte lika defensiv som permanenta portföljen (25 % aktier, 25 % guld och 50 % räntor) och bättre diversifierad än en traditionell portfölj med bara aktier och räntor.

Varför vill man just ha guld i portföljen? För att skydda sig mot inflation. Det är stora anledningen och vad vi sett senaste året något som fungerat. Börsen är ner -24 % i årstakt, obligationer ner med -9 % medan guld är upp med +20 %.

Det handlar om att skydda sig mot alla ekonomiska perioder; vare sig det är hög- eller lågkonjunktur, inflation eller deflation. Det är samma principer som den nya portföljstudien på Börslabbet bygger på och som jag har i min egen portfölj.

Den enkla avvägningen mellan riskfyllda och säkra tillgångar gör att Golden Butterfly rankas högst på en rad olika parametrar enligt skaparen jämfört med ett antal andra portföljer. Speciellt för de nära pension / FIRE är nedgångarna små och uttagen stora (withdrawal rates). Den passar väl om det primära syftet är att bibehålla köpkraft och få en god utveckling till en inte för hög risk.

Hur har Golden butterfly klarat senaste åren?

Golden butterfly-portföljen är baserad på indexfonder och investerad med 20 % Storebrand Global, 20 % Nordnet Sverige, 20 % AMF Räntefond Lång, 20 % AMF Räntefond Kort och 20 % WisdomTree Physical Gold.

Nedan visas hur Golden butterfly klarat senaste året. Den är ner med -2,4 % mot -24 % för Stockholmsbörsen, alltså en tiondel så stor nedgång.

Det gör att portföljen nu har utvecklats i nivå med Stockholmsbörsen senaste 5 åren. Man har fått samma avkastning som börsen till klart lägre risk.

Det var inte bara i år som portföljen skyddade mot större prisfall, utan också under coronakraschen våren 2020 skyddade den bra. Detta trots att portföljen var investerad i Spiltan Räntefond Sverige som stoppades under kraschen (och som nu är utbytt till AMF Räntefond Kort för att minska risken). Som syns var Golden butterfly endast ner med -10 % från årsskiftet mot -30 % för Stockholmsbörsen och man kunde fira sitt corona-Valborg med att vara tillbaka på nollan.

När absolut avkastning är viktig

Över åren har jag insett att det finns alla typer av investerare och det finns ingen lösning för alla. Denna portfölj är för den riskaverta som vill undvika stora fall och inte ta för hög risk, för den som vill bevara sitt kapital snarare än söka högsta möjliga avkastning och den som är intresserad av absolut avkastning.

Just det senare är speciellt viktigt för de som vill leva på portföljen (FIRE och pensionärer) eller är nära inför det. Vi vet aldrig om vi står inför ett förlorat årtionde för börsen som 70- eller 00-talet. Likheterna finns med dagens läge där flera varnat för en ihållande inflation och stagflation á 70-tal samt för de rekordhöga värderingarna på kapitalmarknaderna förra året.

Trots att portföljen inte är ner mycket i kronor i år är det faktiskt varit ett av de sämsta åren för portföljen mätt i dollar efter inflation. Den har klarat sig bättre än traditionella portföljer men alla har haft stora nedgångar. Realavkastningen för en amerikansk 60/40-portfölj är -27 % i år, vilket också är ett av de sämsta åren.

Det har varit ett tufft år oavsett hur man investerat och vi kan vara glada över att avkastningen hos mäklarna inte visas i inflationjusterade dollar. Som vi sett är världen osäker och vi vet aldrig vad som kan hända. Det fina med denna typ av portfölj är att man hänger med på vägen upp när riskviljan finns och slipper hänga med lika djupt ner i krascherna.