Likviditetshålet

Senaste månaderna har de långa räntorna ökat världen över och den amerikanska 10-årsräntan var uppe på den högsta nivån sen 2007. Då ökande räntor pressar priset på andra tillgångar är det därför klart intressant hur långräntorna kan utvecklas framöver. Ett svar på detta kan vara det så kallade likviditetshålet.

Likviditetshålet

Bridgewater är som vanligt insiktsfulla i den makroekonomiska utvecklingen och har varnat för ett så kallat likviditetshål i amerikanska statsobligationer det senaste året. Detta drivet av stora statliga underskott i USA (drivet av inflation reduction act) och att FED säljer obligationer (QT).

Anledningen till att det sker först nu och inte tidigare i år är på grund av att nettoupplåning främst skett med korta T-bills (statsskuldväxlar) där mycket av pengarna kommit från FED:s repor. Detta har gjort att även om underskottet är upp kraftigt i år har nettoupplåningen via obligationer minskat, se grafen nedan. Men det ser ut att nu vända där prognosen är att nettoupplåningen återigen ökar i nivå med underskottet under nästa år.

Källa: Bridgewater

Så den amerikanska staten kommer att driva stora underskott finansierade av obligationer framöver samtidigt som tidigare stora köpare har försvunnit ur marknaden. FED säljer nu obligationer från att varit den största köparen vid tidigare stora underskott (2008-2012 och 2020-2021), den minskade likviditeten gör att banker inte är köpare och homeshoring leder till minskade köp från utlandet.

Det hela gör att alla pengar behöver komma från investerare och som syns nedan är flödet redan rekordhögt in i amerikanska obligationer. I jämförelse är prognosen ovan att det behöver öka från 230 miljarder till drygt 1400 miljarder USD per år för att täcka amerikanska statens upplåningsbehov. Som jämförelse är det motsvarande det totala kassaflödet som S&P 500 skiftat ut till sina ägare senaste året (via buybacks och utdelningar).

Källa: BofA

Fortsatt högre räntor i närtid

Det som skulle få det att sluta är om FED kommer att göra en helomvändning och gå från kreditåtstramningar till stimulans. Men det finns flera saker som tyder på att det inte sker i närtid:

  • De statliga underskotten i USA håller uppe ekonomin.
  • Oljepriset ökar igen och inflationen ännu inte ”löst”.
  • Inflationen kan studsa upp igen i USA till hösten.

Det hela talar för att FED fortsatt kommer vara åtstramande och kan vara det i ett tag framöver. Det innebär att vi kan komma se fortsatt höga och ökande långräntor vilket kan pressa tillgångspriserna och som Bridgewater anser kan pågå under kommande 9-12 månader.

Det intressanta är också till vilken gräns de kommer pressa räntan och Ray Dalio tror att FED förr eller senare kommer slänga in handduken och acceptera en högre inflation då räntorna blir för höga.

Räkna inte med bra avkastning i närtid

Mitt syfte med att studera marknaden är att förstå vad som händer och inte drabbas av panik när börsen går ner. För liksom mycket annat tror jag att kunskap och förståelse minskar rädslan och gör att vi tar mer rationella beslut. Dessutom tycker jag att det ekonomiska läget vi är i är det mest intressanta jag bevakat och det ska bli mycket intressant att se vad det landar i.

Min inställning det senaste året har varit att vi inte ska räkna med att faran helt är över än och det har gjort det enklare att acceptera en sidledes eller negativ utveckling. Med likviditetshålet ser det inte ut som att det kommer bli bättre och det är fortsatt oklart om vi får en mjuk- eller hårdlandning i ekonomin vilket talar för att skydda nedsidan på kort sikt (via exempelvis trendföljning eller en diversifierad allvädersportfölj).

På lång sikt skapar det däremot köplägen då de ökande räntorna hittills har gjort svenska aktier klart billigare. För trots allt innebär högre räntor en sak; vi får högre avkastning på våra pengar.