Billig svensk börs?

Det är inte kul att investera i Sverige för tillfället. Kronan är rekordsvag med nya bottennoteringar mot euron, vi är det land i västvärlden som blivit hårdast drabbade av räntehöjningarna och har en av de högsta inflationstakterna. Dessutom har vi blivit fattigare och den senaste Global Wealth Report visade också att svenskarna var ett av de rikaste länderna som tappade mest förmögenhet under 2022.

Det är lätt att beklaga sig över situationen men vi kan inte ändra omständigheterna. Det vi kan göra är istället ta tillvara på lägen som situationen bjuder på och se om det går vända till vår fördel. För oftast är det under björnmarknader och i motgångar som de bästa klippen gjorts. Därför till den stora frågan; Har nedgångarna och inflationen gjort att svenska aktier och börsen blivit billig?

Prisutvecklingen sen toppen

Tabellen nedan summerar utvecklingen sen toppen i december 2021 i kronor, inflationsjusterade kronor och i dollar.

TillgångSEKSEK RealUSD
Stockholmsbörsen (OMXSPI)-23 %-33 %-35 %
Svenska småbolag (OMX Mid Cap PI)-33 %-42 %-44 %
USA börsen (DJUSA)+10 %-4 %-7 %

Totalt har svenska aktier blivit 20-30 % billigare i kronor och justerar vi för inflation över 30-40 % billigare. Liknande resultat får vi om vi räknar i dollar och skulle vi också lägga på dollarinflationen blir det ytterligare 10 % rabatt.

I jämförelse har den amerikanska börsen gått klart bättre och bäst hade varit att enbart ha dollar. Inte konstigt med tanke på att dagslåneräntan i dollarn ökat från 0 % till över 5 %.

Att vi kan få svenska aktier med 30-40 % rabatt idag låter billigt, men det hela beror också på om priset innan var rimligt.

Värdering på toppen

De branta börsuppgångarna och det riskklimat som rådde under pandemiåren 2020-2021 fick mig att kritiskt granska börsen. Var det ens värt att vara investerad? Det fick mig att läsa Shillers ”Irrational Exhuberance”, Jeremy Siegels ”Stocks for the long run” och annan litteratur med långa tidsserier på värderingar och vad som avgjort avkastning på sikt. Historien är tydlig; långsiktig avkastning (10 år) korrelerar väl med nuvarande värdering.

Det jag kom fram till då var att Stockholmsbörsen värderades till CAPE 25 vilket var i nivå med snittet sen 1982 och uppskattad långsiktig realavkastning var 4 % (1/25). I jämförelse gav statsobligationer en realränta på under -1 % och man fick en bra riskpremie att äga risktillgångar. Men med stigande räntor skulle det snabbt ändras.

Värdering och förväntad avkastning idag

Det för oss till var vi är i nuläget. Realvärdet har fallit med 30-40 % sen toppen och vi har nu nya värderingar och förväntad realavkastning i SEK:

TillgångVärderingLångsiktig realavkastning i SEK
Stockholmsbörsen (OMXSPI)CAPE 185,5 %
USA börsen (DJUSA)CAPE 301,3 %
Svenska statsobligationer1 %

Dagens förväntade realavkastning på både börs och obligationer är på en historisk normal nivå där riskpremien att äga aktier är fortsatt hög på över 4 %. Dessutom är dagens värdering i den billigaste kvartilen (25 %) sedan 1979 och Börslabbets värdestrategier är också i den billigaste kvartilen sen 2000. Småbolagen bör också de ge bra förväntad avkastning då de fallit mer och historiskt gett en högre avkastning än övriga börsen.

Den amerikanska börsen är också den fortsatt dyr och värderas 60 % högre utifrån CAPE jämfört med Stockholmsbörsen. Detta speciellt i relation med amerikanska statsobligationer som ger en realränta på 2 %. För oss svenskar blir det dessutom extra dyrt att köpa den amerikanska börsen på grund av en svag krona där en återhämtning mot dollarn skulle dra ner avkastningen med 2 % per år över 10 år jämfört med svenska tillgångar (tas med i tabellen ovan).

Det kan alltid bli ännu billigare

Nu är det så att varken lön, vinster eller hyrorna har hängt med inflationsutvecklingen vilket gör att det har inte blivit fullt så billigt som realprisutvecklingen. Men vi betalar för framtida kassaflöden (som vi aldrig kan veta med säkerhet) och det enda vi vet är att dessa brukar hänga med inflationen över tid. Däremot har tidigare perioder av hög inflation lett till perioder av låga vinster och låga värderingar så vad som blivit billigare kan alltid bli ännu billigare.

Jag tycker att mitt reashoppande denna sommar illustrerar detta väl. Det var rea i en sportbutik och jag köpte ett par löparskor till 30 % rabatt som jag var i stort behov av då mina var 5 år gamla. Det var många skor kvar i butiken på rean och inte så mycket folk. Sen ett tag senare blev det halva reapriset. Jag återvände till butiken och fick då tag på 3 par skor till 65 % rabatt. Nu var jag inte ensam längre utan butiken det kryllade av folk som köpte skor och kläder i stora mängder.

Trots att det innebar att jag hade kunnat köpa de första skorna för halva reapriset den andra gången ångrade jag inte mitt köp. Jag behövde skor och den modell jag köpte var borta när jag återvände vid halva reapriset. På samma sätt kan det vara på börsen; det kan bli billigare men reapriset kan också försvinna. Därför passar jag på att köpa vid reapriser men investerar också diversifierat för att kunna köpa ännu mer om det blir ytterligare rea.

Blicka framåt och inte i backspegeln

Trots dagens rea fortsätter investerare att titta i backspegeln och köpa det som fungerat bäst de senaste åren. Nu köper småsparare globalfonder (med 70 % i ett dyrt USA) och säljer småbolagsfonderna som underpresterat. Det är helt motsatt vad dagens värderingar säger åt oss att göra och jag tror inte att de är snabbfotade trendföljare. Istället gör man det vanliga misstaget där man säljer det som är billigt och köper det som är dyrt.

Var istället en långsiktig investerare. Investera där pengarna har högst framtida avkastningspotential. Är du orolig för framtida prisfall, investera diversifierat eller låt trenden guida dig. Själv är jag i dagsläget klart mer optimistisk över framtida långsiktig avkastning än vad jag var 2021. Gör inte som massan utan passa på att köp där det är rea istället.