Utdragna björnmarknader

Det märks på stämningen att vi är inne i en utdragen björnmarknad. Det är en bittrare stämning i finansmedia och sociala medier, allt fler börjar ifrågasätta att investera på börsen och aktier ses av vissa inte längre som det självklara valet. I över tio år har vi varit vana med att aktier alltid gått upp och att det är bara att köpa dippen. Nu är det annorlunda och vi har inte fått en återhämtning som vi är vana med.

Det är inte heller så konstigt att det börjar komma eftersom vi nu är inne i den mest utdragna björnmarknaden sen finanskrisen. Vi närmar oss nästan 2 år sen nedgången startade och börsen behöver gå upp med över 20 % för att fullt ut återhämta sig. Det mesta tyder på att det kan ta ett tag till innan det sker vilket gör det intressant att studera tidigare utdragna björnmarknader och återhämtningar.

Historiska björnmarknader

Tabellen nedan visar alla björnmarknader (>20 % nedgång) vi har haft i Sverige sen år 1900 och den tid det tagit för Stockholmsbörsen att återhämta sig till nivån innan nedgången. Totalt har vi haft en mer utdragen återhämtning än idag vid 10 tillfällen. I stort sett har alla av dessa varit kopplade till en kris eller lågkonjunktur vilket också förklarar att de varit så utdragna.

Av dessa har 5 varit större krascher än den vi nu upplevt med nedgångar på 40-70 %. De är också de allvarligaste kriserna och börskrascherna vi haft i svensk historia. Den minst kända och största kraschen är den som skedde efter första världskriget när Sverige fick stark deflation, krisande företag, bankkris och kraftigt ökad arbetslöshet. Det tog sen 20 år för börsen att återhämta sig från denna krasch. Övriga krascher är depressionen, 90-talskrisen, IT-bubblan och finanskrisen där det tog börsen 4-7 år att återhämta sig.

Vi har också haft 5 nedgångar som varit likt vår nuvarande hittills; en utdragen björnmarknad med nedgångar på 20-30 % kopplade till en lågkonjunktur utan en allvarlig kris. Dessa har tagit mellan 2,5-3,5 år för att återhämta sig. Alltså har oddsen varit 50-50 mellan en kortvarig och lugnare nedgång eller en djup och omfattande nedgång.

Återhämtningar efter björnmarknader för avkastningsindex.
Rullande nedgångar för Stockholmsbörsen

Nedgången kan alltid fortsätta

Det alla undrar nu är givetvis om det är över nu och det var en kortvarig nedgång eller om vi får se en mer allvarlig långvarig nedgång framöver. För att få någon vägledning kan vi titta på vad avkastningen varit åren efter det att börsen gått ner med -30 %. Detta skedde i september förra året och vi har nu passerat 1 år sen dess.

Som tabellen nedan visar är variationen enorm det första året efter en nedgång. Som vi ser är en positiv avkastning det första året inte heller en garanti för vidare uppgång. Både efter 1990 och 2001 återhämtade börsen sig något det första året för att sen falla igen det andra året. Det gör att det andra året har ännu lägre avkastning i snitt och en spridning på utfall mellan -35 % till +35 %.

Det hela beror på att det aldrig är uppenbart om vi är inne i en allvarlig kris förrän en bit in i björnmarknaden/krisen. Liksom idag kan det finnas mycket oklarheter och hela kraschen behöver inte komma på en gång som det gjorde under finanskrisen och depressionen. Som 90-talet och IT-bubblan visar kan det ta ytterligare något år innan krisen fullt ut spridit sig och prisats in.

Det gör att vi aldrig vet om det framöver kommer bli ytterligare nedgångar eller om vi sett hela nedgången redan. Oddsen har historiskt varit 50-50 givet dagens läge och det hela beror på hur bra ekonomin klarar denna kris. Det vi behöver ta höjd för är att avkastningen kan bli mellan -35 till +35 % det kommande året och att det kan ta flera år innan börsen fullt återhämtat sig.

Sprid ut inköp och var långsiktig

Det enda vi vet är att förr eller senare så vänder det och oftast sker det med besked. Börsen har gått upp över tid och det är vid kris vi får börsen som billigast. Den är billig idag men kan givetvis bli billigare. Som jag skrev i början av dagens björnmarknad är nedgångarna bara en bra sak för nettospararen då vi köper börsen till rabatt vilket ger högre avkastning på sikt.

För att illustrera det hela har jag valt att visa ett månadssparande på börsen sen 1901, se nedan. Det visar utvecklingen om man ett givet år månadssparar med 1 % per månad i sin portfölj. Det innebär exempelvis att man sparar 1000 kr per månad med ett portfölj på 100 000 kr och majoriteten sparar mer än 1 % av sitt sparande per månad under första perioden av sin sparkarriär. (Anledningen till att det visa det i procent är för att månadssparande ska vara proportionerligt under hela perioden.)

Tittar man på totalen märks då knappt nedgångarna och man är snabbt uppe i samma belopp som innan nedgången. Alla perioder av återhämtning minskar markant och i dagens björnmarknad hade vi åter varit på plus.

Som Taleb skriver i ”Fooled By Randomness” kan det vara bättre att fokusera på sin totala förmögenhet än förändringarna. Trots allt är det vad vi sparat ihop som är det viktiga i slutändan.