Nettospararen bör se fram emot börskrascher

Allt annat lika är börskrascher bra för nettospararen. Detta då vi köper företagens framtida vinster och kassaflöden vilket blir billigare vid en nedgång. Men de flesta agerar tvärtom och börsen är en intressant plats där folk springer mot utgångarna när det blir rea.

Detta är ett av de beteendemisstag som jag tror är vanligast bland de flesta investerare. Att värdesätta börsens upp- och nedgångar i närtid mer än framtida avkastning. För det som händer vid stora kursuppgångar är att vi tar ut framtida vinster i förskott. Om man är långsiktig nettosparare på börsen vill man ju hellre betala mindre för framtida vinster än mer. Alltså kan en nedgång på börsen vara något att se fram emot vilket kan vara bra att påminna sig om i börsoron.

Den nettosparande investeraren

Säg att du ska nettospara kommande 20 år och är ”vettig” vilket innebär att du accepterar att du inte alls vet vad börsen står i år 2042. Det enda vi vet fram tills dess är att börsen högst sannolikt fortsatt kommer gå i cykler och det vi investerar i är bolagens framtida vinster. Vi vet inte hur stora de kommer att vara och hur bra företagen kommer att gå kommande 20 år. Givet detta är det självklart bättre att betala mindre för bolagens framtida vinster än mer.

Vi kan göra samma exempel men istället kolla i backspegeln. Vi startar januari år 2000, precis innan i IT-bubblan poppade, med ett löfte att för det nya milleniet att månadsspara 1000 kr per månad kommande 22 år. Vad kan gå fel när internet ska förändra världen? Två och ett halvt år senare har börsen tappat två tredjedelar av sitt värde och vi har sett värsta börskraschen sen depressionen. Men vi fortsätter investera kontinuerligt varje månad.

Efter några år kraschar börsen igen och världen hamnar i sin värsta kris sen världskrigen. Ett förlorat decennium för aktier. Men vi fortsätter att investera kontinuerligt varje månad.

Nu börjar det hända saker. Mer än 10 år av kontinuerliga börsuppgångar, motsatsen till föregående decennium. Börsen hamnar återigen i rampljuset och stiger till nya rekordnivåer. Totalt levererar Stockholmsbörsen 9 % årligen under perioden 2000-2021.

Nedan summeras utvecklingen för hela perioden. Totalt har vi investerat 264 000 kr under hela perioden. Dessa har blivit 1 334 000 kr om vi månadssparat på Stockholmsbörsen i upp- och nedgång. Hade vi investerat pengarna i något som gett 9 % per år, utan volatilitet, hade det endast blivit 784 000 kr. Alltså har vi nu sparat ihop nästan 70 % mer tack vare börsens upp- och nedgångar än om vi hade fått en jämn avkastning varje år.

Den redan investerade spararen

Räkneexemplet ovan är för den som kommer spara majoriteten av sina pengar framöver. För den som redan är investerad och sparat ihop mer än vad man ska investera framöver blir nutiden mer aktuell. Det man bör ställa sig då frågan är 1) kan jag tajma börsen? 2) om inte, vilken är min risknivå? Givetvis vore det trevligt att sälja allt på toppen och sen köpa tillbaka på botten. Men som ofta visat är de flesta riktigt dåliga att tajma börsen och tenderar istället att köpa när det gått upp och sälja när det gått ner.

Istället bör de flesta fokusera på risknivån. Många accepterar börsens upp- och nedgångar och är fullinvesterade hela tiden. Om man inte är fullt så riskbenägen går det alltid att diversifiera mellan olika tillgångar. Det som också är bra med diversifiering är att det gynnas av att aktiemarknadens volatilitet. Exempelvis har en traditionell portfölj med 60 % aktier och 40 % obligationer gett 0,37 % högre avkastning per år än om man endast investerat i aktier och obligationer separat. Detta kommer från de vinster som görs när man ombalanserar eftersom man säljer när börsen går upp och köper när den gå ner.

Priset är det du betalar, bolagens vinster är det du får

Priset är alltså vad du betalar medan hur det sen går för bolagen framöver och hur de prissätts i framtiden är vad som avgör din avkastning. För den som långsiktigt tänkt investera på börsen blir därmed nedgångar och börskrascher framtida vinster på rea. Hur det sen kommer att gå kommande tio, tjugo eller trettio år vet ingen.

Det som också är bra med just börskrascher är också att då skapas fynden eftersom spreadar ökar och riskaptiten är låg. Det såg vi inte minst efter kraschen i början av pandemin där det bjöds på bra investeringstillfällen. Så den aktiva (och kvantitativa) investeraren bör snarare se börskrascher som tillfällen, tillfällen där investerare är pessimistiska och bjuder ut sina aktier till fyndpriser.

Att investera när det går ner är givetvis svårt att göra med nattsvarta nyhetsrubriker, pessimistisk stämning och röda förlustsiffror. Samtidigt är det då tillfälle bjuds. För det hade inte varit på rea om alla velat ha det. Tiden får utvisa hur det går denna gång.