Uppdatering av Simpla aktieportföljen och Golden butterfly på Shareville

Det är nu fyra år sen jag startade två enkla portföljer på Shareville för att illustrera hur enkelt det är att investera systematiskt på börsen. De är förenklade kom-igång portföljer man kan följa och bygger på samma grundläggande principer till mycket av det jag skriver här på bloggen och Börslabbet. Varje sommar blir det dags att uppdatera dessa portföljer vilket jag nu återigen gjort.

Simpla aktieportföljen

Simpla aktieportföljen bygger på att ha satta regler och gränser för portföljen sitt aktieurval istället för att ranka aktierna som annars görs i en kvantitativ strategi. Det är i stort sett vad Benjamin Graham förespråkade i sin bok ”The Intelligent Investor” för den defensiva investeraren och vilket många investerare tillämpar. Istället för att göra en aktiv analys är analysen helt kvantitativ, därmed namnet simpla aktieportföljen.

Nedan visas avkastningen för det senaste året mot en svensk indexfond. Bästa aktie i portföljen var Eolus Vind som gått upp över 90 % senaste året och sämsta aktie är International Petroleum Corp som är ner med -50 % senaste året. I stort sett har det varit bra att investera i förnybart och undvika fossilt. I helhet har det varit ett år där en värdestrategi som denna gett något lägre avkastning än index, mycket på grund av att värde blev lite hårdare drabbad av COVID-19 krisen.

Senaste årets utveckling för simpla aktieportföljen

Portföljen har nu ombalanseras och den balanserar om efter liknande regler som förra året där reglerna är: Köp de 10 bolagen på Stockholmsbörsen som har gått upp mest senaste halvåret och har P/E under 15, P/S under 2, EV/EBITDA under 10 och har ett marknadsvärde över 1 miljard. Utöver det exkluderas finansiella bolag från screenern. Dessa regler är liknande som Trendande värde på Börslabbet.

Utdelningskravet togs bort i år då det var endast 8 bolag som uppfyller alla kriterier då många utdelningar slopades i och med COVID-19. Med årets regler gör det att det finns 26 bolag med där de sorteras efter bäst 6-månaders momentum. Nedan visas innehaven där resterande bolag är Boliden och Nordic Entertainment Group. Bolagen i portföljen har ett snitt marknadsvärde 15 miljarder, direktavkastning 3 %, P/E 11,6, P/S 1, EV/EBITDA 7,3. I allmänhet är det mycket byggrelaterat i portföljen i år.

Innehav i simpla aktieportföljen

I stort sett är det en förenklad variant av en kvantitativ strategi som egentligen går att göra om till regler som passar en själv eller fungera som inspiration till ett mer aktivt sparande. Senaste åren har inte avkastningen varit den bästa då värde har gått sådär och det går mycket väl att kombinera med portföljer med momentum och kvalitets-inslag.

Golden butterfly

Den andra portföljen är en portfölj som är helt passiv och lågrisk. Den kallas Golden butterfly då den investerar i lika del korta räntor, obligationer, guld, global indexfond och svensk indexfond. Portföljen är till för den som vill investera till låg risk och med väl diversifiering. Kollar vi utvecklingen för senaste året ser vi hur den klarade nedgångarna galant i våras och nästan gett en likvärdig avkastning som index trots den lägre risken (för att se tidigare avkastning se förra årets inlägg).

Utveckling för Golden Butterfly senaste året

Uppdateringen som skedde nu under sommaren var helt enkelt att likavikta innehaven till sin ordinarie andel med 20 % i varje innehav.

Innehav i Golden Butterfly

Det är helt enkelt en portfölj för den som tycker att börsen är för riskfylld och vill ta en mindre risk. Den stora anledningen till att jag startade portföljen var just för att ge ett uppslag till alla de som endast ser sparkonto eller bostaden som investering och visa att ett finansiellt sparande inte behöver vara en spekulation på börsen. Men också för den som själv vill diversifiera och min egen portfölj innehåller liknande komponenter.

Jag har över tid blivit mer och mer imponerad över den låga risken i portföljen trots enkelheten. Portföljen har i dagsläget 2 stjärnor på Shareville, samma som förra året, vilket visar att portföljen har en bättre riskjusterad avkastning än hälften av Sharevilles användare. Helt klart visar den fördelen av diversifiering för den som vill minska risken, något som bland annat Ray Dalio poängterat i sin artikel ”Diversifying Well Is the Most Important Thing You Need to Do in Order to Invest Well”.

5 reaktioner på ”Uppdatering av Simpla aktieportföljen och Golden butterfly på Shareville”

 1. Hej, tar du med bolag i simpla portföjen med negativ P/E, P/S och EV/EBITDA?
  Länka också gärna till börslabbetstudien som visar att man kan ta bort P/B som faktor (skrevs om i förrförra årets uppdatering)
  Tack för givande inlägg!

  1. Hej! Nej, minsta gräns är 0 i alla tal. Så det är 0-15 i P/E, 0-2 i P/S och 0-10 i EV/EBITDA.

   Det var främst tillägget av direktavkastning och momentum som beror på Börslabbets studie då de fungerat riktigt bra på Stockholmsbörsen. Du kan läsa mer här: https://borslabbet.se/borslabbets-strategier/

   Gällande P/B så är det främst utifrån denna studie i USA som den togs bort: https://osam.com/Commentary/negative-equity-veiled-value-and-the-erosion-of-price-to-book I stort sett att P/B tenderar bli ett sämre sätt att se värde framöver (speciellt i USA där återköp påverkar mer). Går att debattera om man ska ha med den i Sverige eller inte.

   1. Hej, har du gjort någon uppdatering av portföljen under 2021? Kunde inte hitta på vare sig blogg eller Shareville.

    Fortfarande samma kriterier? Dvs:
    * 0-15 i P/E
    * 0-2 i P/S
    * 0-10 i EV/EBITDA
    * Har du återinfört kravet på utdelning igen?

    Har för mig att du tidigare kombinerat med F-score (typ minst 7), eller kommer jag ihåg fel?

    1. Hej,

     Nej, valde att avsluta portföljen då jag främst vill fokusera på Börslabbets portföljer och strategier. Portföljen var så lik Trendande värde som jag ändå investerar genom.

     Skulle ha samma kriterier som du nämner och återinföra kriteriet på utdelning då de flesta bolag delar ut nu igen. Hade F-score förut men insåg att det knappt var något bolag som hade dåligt F-score och värdekriterierna är bra nog. Också testat det via Börslabbet och inte funnit något mervärde för F-score på Trendande värde.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *