Simpla aktieportföljen 2 år – Uppdatering och inköp

Det är dags att uppdatera min simpla aktieportfölj som nu fyller 2 år. Portföljen startades för att visa hur man med simpla systematiska regler kan slå börsen över tid om man baserar sig på vettiga urvalskriterier. Det är kul att se att portföljen har haft bra utveckling sen starten i maj 2016 och är upp med +62 % mot + 32 % för SIX Return index (då kontot öppnades vid årsskiftet blir bilden på Shareville lite missvisande).

Jag startade portföljen för att ge mina yngre syskon sparande i present och för att motivera till ett sparande i aktier. I stort sett delge att investeringar i aktier är bra på sikt och att simpla regler slår börsen. Det är kul att se att den också är populär bland andra där den nu är topp 40 följda på Shareville med över 900 följare, trots att den bara uppdateras årsvis.

Nu i sommar är det dags att uppdatera portföljen igen och se förra årets uppdatering här. Utifrån Börslabbets studier har jag i år ändrat lite på reglerna genom att ta bort P/B och lägga till direktavkastning och momentum, som båda stått ut i att vara riktigt bra faktorer på Stockholmsbörsen. De nya reglerna blir därmed följande: Köp de 10 bolagen på Stockholmsbörsen som har gått upp mest senaste halvåret och har P/E under 15, P/S under 2, EV/EBITDA under 10, ger utdelning och har ett marknadsvärde över 1 miljard. Utöver det exkluderas finansiella bolag från screenern.

Screenern är mycket lik Trendande värde som finns på Börslabbet men med enda skillnaden att man själv ställer in parametrarna istället för att utgå från ranking. Oftast är resultatet bättre med ranking, men det kan vara roligare för ens eget investerande att utgå från fasta kriterier eller en checklista. Screenern görs enkelt på Börsdata efter de olika kriterierna.

Senaste årets utveckling på 7,17 % var något lägre än förra årets vilket också reflekteras i antalet stjärnor för portföljen som sjunkit från tre till en och innebär att den är i den sämre halvan på Shareville. Trots det har den slagit börsen, vilket innebär att de flesta på Shareville har slagit börsen senaste året. Man ser hur en portfölj går i vågor där den vissa år går bra och vissa år går mindre bra. Trots det har den under året slagit 70 % av alla svenska fonder.

De nya aktierna som kvalade in i portföljen går att se på Shareville och fördelningen är följande (portföljen är i stort sett likaviktad):

Som sagt, kul med att en så enkel portfölj som kräver knappt en timme om året har vida slagit börsen under dessa två år. Den har också slagit alla svenska aktiefonder under samma period, så utöver att vara en roligare investering också en bättre sådan.

12 reaktioner på ”Simpla aktieportföljen 2 år – Uppdatering och inköp”

 1. Köper du aktier under året eller sparar du alla utdelningar och insättningar tills du omallokerar varje år?

  1. Henning Hammar

   Utökar i alla positioner under året vid större insättningar, i övrigt så sparas utdelningar till omallokering. Då portföljen är ett sparande till mina syskon brukar inköpen ske i samband med jul och födelsedagar.

   1. Brukar du tajma köpen på något sätt vid dina insättningar eller köper du bara lika mycket av alla utan hänsyn till några tekniska indikatorer?

    1. Brukar inte tajma direkt, utan gör vid behov. Men kan ibland passa på vid dippar etc. exempelvis nu då portföljen gått mindre bra i några månader.

 2. Henrik Helander

  Ja Henning, du är skicklig på det här, grattis 🙂 Även om det inte är värdeaktieläge just nu.

  Jag har en fråga om en fråga jag ställde dig för längesen. Frågan var när på året man ska ombalansera portföljer, m a p kvartalsrapporter då främst.

  Och ditt svar löd ”Jag själv försöker köpa efter de flesta kvartalsboksluten är ute. Momentum har en säsongseffekt också, vilket passar i med att köpa efter rapporterna. Så köper i slutet av februari, maj, augusti och november därför. Men mer än så vet jag inte.”

  Jag fattar inte… det är ju rapportperiod nu i juli, så borde man inte vilja om balansera typ i början av augusti elle nåt? (och förresten diffar rapportperioder mellan Sverige o resten av världen? Tänker på utländska aktier då så klart.)

  Vore tacksam för svar!

  Henrik

  1. Henning Hammar

   Hej! Ja, nu är inte bästa tiden att uppdatera portföljen, hade varit bättre att gjort det i månadsskiftet maj/juni istället då rapporterna kommit. Blev ingen insättning nu i juni som tidigare år så tänkte avvakta med en ombalansering, men insåg att nästa är först i december så valde att balansera om den nu och kanske då. Är mer mina syskons födelsedagar och julklappar som styr, så därför blir ombalanseringen lite knas. Men som syns i avkastningen är det inget som påverkar nämnvärt. Mest optimalt är som jag sa tidigare och det är så allt annat balanseras om. Denna portfölj är mer av en experimentportfölj där jag ville visa att en så naiv och simpel portfölj kan fungera bättre än börsen, vilket det gjort!

   1. Henrik Helander

    Jo, spelar väl mindre roll med en testportfölj…

    Men startar varje rapportperiod direkt efter varje kvartal (alltså ca 1 april, 1 juli och 1 okt.) och varar i ca 2 månader, har jag förstått det rätt??

     1. Henning Hammar

      Ja, det stämmer, så det började 1a juli nu och lämpligt är att balansera om kring slutet av augusti, början av september nästa gång.

 3. Någon screener på Börsdata som heter Trendande Värde finns inte. Eller så har jag blivit blind. Har du blandat ihop det med nåt annat screener namn?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.