Halvårsrapport 2018

Första halvåret för 2018 har passerat och det är dags att göra en uppföljning av hur portföljen presterat detta halvår.

Avkastningen för olika index i SEK är följande under kvartalet:
Global + 9,0 %
USA + 12,1 %
Sverige +4,1 %

Det har främst varit amerikanska och globala börser som gått bäst, vilket varit drivet av en stark dollar som gått upp 10 % under kvartalet. Så nästa hela överprestationen för USA och global kan beskrivas av uppgången i dollar. I Sverige har utvecklingen inte varit lika stark, men där vi sett stora rörelser i underliggande aktier.

Svenska aktieportföljer

Årets utveckling för de svenska aktieportföljerna:

Utvecklingen för de individuella portföljerna är:

 • Sammansatt momentum: +16,37 %
 • Trendande kvalitet: +13,14 %
 • Trendande utdelning: +24,26 %
 • Trendande värde: -3,98 %

Första kvartalet var inte ett så bra kvartal då portföljen gick sämre än index. Men andra kvartalet gick den desto bättre och totalt så har portföljen slagit index för halvåret. Bäst gick de utdelande aktierna då flera föredrar kassaflöden i denna miljö. Värde har gått desto sämre och det har inte varit så bra period att vara värdeinvesterare.

Notera att portföljen också underpresterat Börslabbets portfölj för året då den ombalanserades i januari istället för december. Det visar på att säsongseffekten var riktigt stark vid årsskiftet. Framöver kommer de balanseras om samtidigt och prestationen bli lika.

Globala aktieportföljer

Utvecklingen för de globala aktieportföljerna är:

Utvecklingen för de individuella portföljerna är:

 • Amerikanskt trendande värde: +3,83 %
 • Net-nets portfölj: + 11,93 %
 • Globala ETF:er: + 2,90 %

De globala portföljerna har utvecklat sig i likhet med svenska index, men något under utvecklingen i amerikanska och globala index. Under halvåret la jag också till amerikanska strategier på Börslabbet och mina egna portföljer är nu investerade efter dessa.

Total utveckling aktieportföljer

Utvecklingen för både de svenska och globala aktieportföljerna sedan start är följande (exkl ETF:er):

Taktiskt tillgångsallokering och guld

Under halvåret har jag gått över till Börslabets globala trendföljande strategi med ETF:er. Portföljen har varit till huvuddel investerad i USA och Japan och global trendföljning har haft en utveckling på 8,2 % i år.

Guldpriset är upp ca 5 % i år i kronor räknat, främst drivet av en stark dollar. Det ska bli intressant att se om utvecklingen vänder i dollar räknat framöver.

Summering

Totalt sett är utvecklingen i de olika aktieportföljerna något bättre än Sverigeindex i år. Det har varit ett bra halvår att vara kvantitativ investerare på Stockholmsbörsen och det är bara att hoppas att det fortsätter. Det är också intressant hur mycket som drivits av dollarn i år och den stora uppgång vi sett. Det ska bli intressant och se hur resten av året utvecklar sig, då börsen varit lite trevande med varken stora uppgångar eller nedgångar. Vi får se om andra året bjuder på fortsatt riskvilja eller om börsen nu vänder nedåt.

11 reaktioner på ”Halvårsrapport 2018”

  1. Henning Hammar

   Hej! Jag gjorde det den 1:a januari, 1:a mars och sen 1:a juni. Som jag nämnde ovan är prestationen också något lägre än Börslabbets kvartalsportfölj som ombalanserade 1:a december, 1:a mars och sen 1:a juni, men den kommer ombalanseras efter det schemat framöver. (Anledningen till 1:a januari var för att jag ville göra om portföljerna vid årsskiftet).

 1. Hej! Grattis till överprestationen!

  Hur många aktieslag har du i varje portfölj? Och så undrar jag hur du resonerar om samma aktie kvalar in i flera portföljer? Köper du en post till varje portfölj då, så att du i princip skulle kunna sitta på som mest fyra poster av samma svenska aktie?

  Tar du hänsyn till makroindikatorer som t.ex. konjunkturbarometern eller till teknisk analys som glidande medelvärden vid ombalanseringarna genom att minska eller öka den totala aktieexponeringen och/eller fördelningen mellan svenska och amerikanska portföljer? Den globala etf-portföljen har ju i någon mån ombalanseringen inbyggd om den inkluderar räntor, optioner och råvaror/guld, men jag tänker på hur stor andel av kapitalet du investerar i de rena aktieportföljerna.

  Utvärderar du etf-poolen varje månad för ev. ombalansering av den portföljen? Kör du topp-2 fonder där?

  1. Henning Hammar

   Tackar!

   I Börslabbets kvartalsportfölj har jag 5 aktier i vardera strategi. Där om det blir överlapp så köps aktien in i båda portföljer. Så i praktiken blir det i snitt 15-20 aktier i portföljen. I de två amerikanska (net-net och trendande värde) har jag 10 aktier i varje.

   Nej, inte direkt, försöker hålla konstant balans i portföljen men gör lite justeringar. Exempelvis har jag ca 50 % i USA för tillfället som jag försöker minska till fördel för Sverige (ca 35-40 %) med mina nyinsättningar då USA och dollarn är något dyrt och jag tror mer på att det kan vara vettigare att ha större vikt i Sverige i längden. Målet är ca 50-50 Sverige – USA/internaionella marknader för tillfället och tror det är en bra mix. Också kan nämnas att jag på sidan av portföljen sparar en extra buffert på sparkonto för eventuellt bostadsköp.

   Ja, det stämmer, i slutet av varje månad kollas signalerna och jag kör topp 2 då det gett bäst avkastning.

 2. Vilken/vilka av dina net-nets aktier har drivit på utveckligen av portföljen? Flera av dem är långt på minus sedan du köpte, såvitt jag kan se?

  1. Henning Hammar

   Det är främst de jag hade innan ombalanseringen i mars som drev avkastningen. Portföljen är ner ca 10 % sen slutet av mars. Net-nets är ganska volatilt och går både upp och ner mycket under korta perioder.

 3. Hej, kul att dina strategier gått så bra de senaste åren! Jag har precis börjat investera kvantitativt och det ska bli spännande att följa de kommande åren. Att investera kvantitativt har lönats sig de senaste åren men varför kommer samma strategier att fortsätta fungera i framtiden. Jag tänker exempelvis på hedgefonden Lynx som också investerar med kvantitativa metoder och till en början funkade väldigt bra men som de senaste åren tappat mycket? De senaste 7 åren har fonden knappt haft positiv utveckling trots att de har många duktiga förvaltare som ständigt söker efter nya statistiska modeller. Vad är det som gör att börslabbet portfölj kommer fungera i framtiden?

  1. Henning Hammar

   Hej! Bra fråga, hur kan vi veta att dessa metoder kommer att fungera bra framöver? Enkla svaret; vi vet inte. Men det finns stor sannolikhet att de kan fortsatt göra så, så länge inte alla plötsligt börjar välla in pengar och försöka utnyttja strategierna. Men fördelen är att överprestation brukar gå i vågor, så när strategierna presterar dåligt i några år så kommer inte många hålla fast vid dem. Det är just det som händer i Lynx fall. De kör trendföljning, vilket fungerat riktigt dåligt senaste åren (jag själv är mycket medveten om det då jag själv har en trendföljande strategi). Problemet i deras implementering är att den bara fungerar om strategin fungerar. Alltså, de har en position som är lång, en som är kort. Detsamma skulle kunna implementeras med Börslabbets strategier. Alltså gå lång de som är i strategierna och kort de som är deras motsatts (exempelvis dyra eller inte trendar). Problemet med att göra så är att i perioder av underprestation ger det klart större underprestation. Genom att endast investera i den långa sidan kan man fortsatt följa med underliggande aktiemarknad och hur den ökar. Detsamma för mina trendföljande strategier, de gick aldrig kort och därför har klart överpresterat Lynx men gått något sämre än börsen. Jämför exempelvis Lynx med denna fond: https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/534188/cambria-global-momentum-etf Båda har inte gått så bra, men GMOM har gått klart bättre än Lynx. Detta för att den aldrig går kort. Så ja; strategierna kan komma att underprestera och sluta fungera, men många gånger går det i vågor och de tenderar att komma tillbaka. Som du ser i Börslabbets studie är det åtskilliga gånger som strategierna presterat sämre än börsen senaste året: https://borslabbet.se/borslabbets-strategier/ Här är också en bra artikel om värdeinvestering i USA, där P/B-faktorn slutat fungera av flera anledningar, bra diskussion generellt sätt om att man kan behöva uppdatera de faktorer man använder pga ändrat sätt hur företagen använder sitt kapital: https://alphaarchitect.com/2018/05/03/value-investing-portfolios-not-dead-done-better-others/

 4. Tack för mycket intressant läsning. Dessa varma dagar ägnas tid åt att läsa på mer om net-net.
  När jag screenade stötta jag på det här bolaget och blev lite förbluffad över det låga NCAV jag fick fram. Risken med China bolag är såklart betydligt mycket högre osv men känns som att detta inte borde påverka så mycket som det gör. Även Mcap är låga 44m

  Bolaget i fråga är

  http://www.cgagri.com/ Ticker: CGA.NB

  Tankar? Vad missar jag?

  Tack på förhand.

  1. Henning Hammar

   Hej! Ja, det är mycket höga rabatter på Kina-bolag, och också kommit över CGA. Valde att ta en position då de verkade se helt okej ut (se min EDIT i inlägget här: https://investerarfysikern.se/2018/03/nya-inkop-i-net-nets-portfoljen/). Får se framöver hur det kommer att gå, i stort sett plus minus noll i positionen.

   Den och GULF valde jag investera i för att utvärdera om ett år. Valt fram tills dess att undvika flera bolag som sett attraktiva ut och märkt att jag missat några som gått bra (exempelvis SORL autoparts och Nova Lifestyle), men också undvikit några som gått dåligt. Så svårt att säga, tyckte den såg intressant ut som de jag sett tidigare så valde att testa investera. Oavsett kommer man lära sig något av situationen beroende på resultatet.

   1. Hej!

    Missade helt den EDIT:en.

    Tack för det svaret. Blir intressant att se hur positionen utvecklar sig med tanke på rabatten.

    Önskar dig en härlig sommar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.