Uppdatering av Simpla aktieportföljen

I juni uppdaterade jag min ”Simpla aktieportfölj” som jag skapat för flera syften. Ett av syftena var att visa läsare att man med enkla regler kan komma igång med ett simpelt sparande som oftast slår aktiva sparare. Det är extremt roligt att nu få skriva om den nu efter ett år då den verkligen visat framfötterna. Den har slagit 90 % av användarna på Shareville (har 3 stjärnor) och alla Sverigefonder senaste året.

Det är också roligt att se att investera efter simpla regler är något riktigt populärt. Mitt inlägg ”Simpla regler slår börsen” är ett av bloggens mest lästa inlägg. För att läsa mer om själva portföljen, se detta inlägg där den introducerades och se detta inlägg där jag skrev om portföljen när den fyllde 1 år. Det är intressant att se att portföljen har gått så pass bra som den gått, trots att totala tiden som jag lagt ner på den är knappt en timme. Däremot tog det många timmar att komma fram till lämpliga värdemått att använda, något som är det svåra med ett kvantitativt sparande.

Prestationen från start 2016-05-13 till ombalanseringen 2017-06-19 var 44,25 %. Kollar vi nu utvecklingen för senaste året har det slagit index med över 16 %:

Det andra syftet till varför jag startat denna portfölj har jag hittills hållit hemligt. Portföljen utger nämligen ett sparande till mina yngre tonårssystrar (själv är jag är omvänt sladdbarn). Det började med att jag ville ge ett sparande i present och gav aktier i H&M till ena systern. Men efter ett tag insåg jag att det är bättre att göra det på rätt sätt, och med en portfölj uppbyggd på simpla regler är mer intressant än en rent kvantitativ portfölj. Intresset finns inte där än men det börjar smått växa (förutom ena systern som hellre ville ha pengarna till en iPhone 7). Trots allt är jag ganska nöjd med att jag bytte bort H&M aktierna mot denna portfölj då portföljen slagit H&M med mer än 60 % sedan start.

De nya aktierna blev följande:

Reglerna var i stort sett som förra året: köp bolag på Stockholmsbörsen som har P/E under 15, P/S under 2, P/B under 2, EV/EBITDA under 9,5 och har ett marknadsvärde över 1 miljard. Exkluderar finansiella bolag. Enda skillnaden var att jag bytte ut EV/EBITDA 9,5 istället för EV/EBIT 10 för att vara mer lik Value composite. Kan också tillägga att efter omfördelningen uppmärksammades att SCA kan ha missvisande uppgifter i och med uppdelningen och kanske inte borde platsa i portföljen. Posten är så pass liten att jag inte kommer ändra den, plus att avknoppningar brukar ge allmänt bättre avkastning.

Nu får vi se om kommande året bjuder på lika bra avkastning. Det är i alla fall intressant att man med simpla regler kan få så hög avkastning. Men det är också det som är svårt, för vissa år slår dessa regler inte börsen och det är då man utsätts för prövning. I goda tider är det mesta lätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *