Sparande som present till tonårstjej?

Jag är ganska mycket äldre än mina syskon och har tre syskon i tonåren. I helgen har min äldsta syster sin 16-årsdag och jag funderar på vad jag ska ge till henne (hoppas hon inte läser min blogg, men känns inte som det är någon fara!). Tidigare har jag gett pengar, ganska tråkig present men ändå vettig ur ett nyttomaximerande perspektiv, speciellt då man kan göra vad man vill med det och när man är i tonåren är det alltid kul med extra pengar. Utöver det får man en uppfattning över hur det är att handskas med sina egna pengar och pengars värde. I år funderar jag däremot att ge bort ett sparande, för att visa innebörden med ett sparande och också då pengarna kan vara viktigare att ha sen när hon blir vuxen eller väljer att fortsätta spara. Jag har däremot lite funderingar om det hela och vänder mig därför till er läsare för tips.

Först är tanken att sätta upp en kapitalförsäkring med henne som förmånstagare. Detta för att inte behöva föra över sparandet och för att kunna göra fler insättningar framöver. Dessutom kan jag ge sparandet till henne efter hennes 18-årsdag, vilket är tanken.

Sedan står jag mellan två val. Antingen väljer jag en aktie åt henne, t.ex. H&M för att visa att det går också att äga en del av den butik hon handlar i. Däremot är jag lite skeptisk mot H&M som aktie och tror att det går att få bättre avkastning någon annanstans. Det står lite mellan signalvärdet och avkastningen. Det andra alternativet är Cambrias Global Value (GVAL) som investerar i de 10 billigaste marknaderna i världen och har en bra risk-reward i dagsläget då marknaderna i fonden värderade till dagens nivåer brukar ge en avkastning på 20 % i snitt.

Sen är tanken att framöver kunna ge bort flera aktier/ETF:er vid högtider och på så sätt bygga upp ett sparande åt henne. Frågan är bara om det är värt det, eftersom det i slutändan blir kanske 1000 kr per år vilket blir runt 4000 kr plus avkastning när hon fyller 20 år och kanske ändå tjänar pengar på annat sätt. Huvudmotivationen blir då att sända ett signalvärde om besparingar, vilket kan hjälpa senare i livet.

Vad tycker ni? Är det vettigt att ge bort ett sparande eller är det mer vettigt att ge rena pengar? Sen, är det vettigt att ge bort aktier eller ska man satsa på ETF:er?

EDIT: Såg tidigare inte att kommentarer på bloggen var avaktiverade, nu är de i alla fall aktiverade. 

8 reaktioner på ”Sparande som present till tonårstjej?”

 1. Då jag själv fortfarande räknas som tonåring, så skulle jag nog säga att du gör henne en större tjänst om du ger henne ett sparande. Men sen beroende på hur hon är som person, så uppskattas de två ganska olika kan jag tänka mig. Om du kan lyckas få henne att uppskatta ett sparande, så tror jag det är ditt solklara val!

  Sen om det är aktier eller ETF:er, vågar jag inte svara på. Om du nu ska förvalta pengarna på ett KF så kanske aktier är det roligare valet?

 2. Det finns två grupper av människor som alltid gjort mig illa till mods. Skådespelare som i levande rollspel ska interagera med mig och tonårstjejer.

  Så råd specifika för tonårstjejer undviker jag. Däremot gillar jag presenttipset och kan mycket väl applicera det på min yngsta lillebror. Personligen föredrar jag stock picking och skulle nog blanda bolag han gillar och bra aktier jag gillar så får han se skillnaden i avkastning.

 3. Haha, bra svar. Jo, börjar luta åt stock picking av just den anledningen. Visar på att man också kan äga de butiker man handlar i. Plus att det är roligare att få t.ex. H&M, Apple eller liknande bolag i födelsedagspresent eller julstrumpan snarare än en anonym fond.

 4. Tack för svar. Det är också min egen erfarenhet från tonåren. Sen är vi också aktienördiga personer som startat aktiebloggar 😉 Själv hade jag uppskattat en aktie, åtminstone bara att få ett väckt intresse om vad det inneburit att äga en del av ett företag. Vi får se hur det tas emot.

 5. Therese Sörensen

  När jag tog studenten och därmed övergick till att bara jobba tvingade min pappa mig att spara någon tusenlapp varje månad själv i värdepapper, för att lära mig någorlunda om vikten av ett eget sparande. Det var ganska kul att välja något som man trodde på och se hur pengarna ökade. (Visst, det gav väl inga jättepengar i kronor, men det var snarare att det faktiskt ökade som var kul.) Jag sålde iofs allt sen när jag började plugga… för att köpa öl. Så, ja, en KF kan vara en bra idé. OCh om inte annat får du henne att iaf börja fundera över sparande och vad det kan innebära för henne.

  Kanske bör tilläggas att då jag visste med mig att jag inte hade någon respekt för pengar så förde jag över majoriteten av lönen varje månad till ett konto som hanterades av mina föräldrar. Då kunde jag inte röra pengarna förrän jag verkligen behövde dem. Jag menar, till något viktigare än öl. ^^

 6. Tack för svaret. Kul grej. Kan säga att jag har liknande erfarenheter också valde att shoppa upp allt mitt sparande från sommarjobb och liknande när jag började plugga på öl och datorer, inte bästa beslutet i efterhand då de idag hade varit 3 gånger pengarna (började plugga hösten 2008). Det är lite tanken också med en KF, att hålla den tills hon hittar en bättre investering eller tänkt starta sitt eget sparande. Som ett startskott i sparandet.

 7. Min kära farmor bosparade åt mig i HSB under många många år. Själv var hon av det gamla gardet och ringde in sina aktieordrar även under 2000-talet. Givetvis för att hon inte förstod sig på Internet. Nu ordnade jag lägenhet i Stockholm på annat sätt än via HSB varför pengarna senare kom till användning för mig då jag började studera. Minns så väl glädjen av att se 25000 kronor på kontot samtidigt som jag inte riktigt var införstådd i "läxan" av att spara. Jag tror att det jag försöker säga är att jag inte var tillräckligt involverad i pengarna när jag växte upp. Och likt din tankegång om signalvärde så tror jag att en mer aktiv position kan uppmana till ett medvetet sparande snarare än att man får en summa pengar vid 20 års ålder t.ex. Frågan är om du inte kan starta en KF, men samtidigt involvera henne i vilka företag som hon vill satsa i? Skicka henne ett nyhetsbrev på mejlen eller liknande. Något som påminner henne om att sparandet vuxit och att hon aktivt kan påverka sitt sparande genom ditt kapital. Om hon är totalt ointresserad så kan du göra saken lätt för henne, välj ut fyra företag i en bransch tror du tror att hon tycker om. Be henne bara välja ett företag med minst en menings motivering till varför.

  Jag tänker "högt" här, mest för att kanske vara behjälplig i din mycket goda avsikt med att instifta förståelsen av ett sparande.

  Lycka till hur du än gör!

 8. Bra kommentar. Tänker lite på Stefan på z2036 som har liknande koncept till sparandet åt sina barn där de får välja en aktie varje månad utifrån några olika förslag. Nu är första aktien införskaffad (blev H&M), men det ska givetvis göras inför nästa gång. Som du nämner är det också vettigt för att uppmana till fortsatt sparande framöver istället för att ge henne en massa pengar när hon är 20 för att shoppa upp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *