Vidare studier i net-nets

På senare tid har jag fokuserat allt mer på att spara i net-nets i min aktiva portfölj. Detta då net-nets erbjuder en alldeles enastående avkastning på närmare 20-30 % per år och om man är hård i sina kriterier kan man få en avkastning på 30-40 % per år. Det innebär att man kan dubbla kapitalet på 2-3 år, vilket är en enastående takt. I dagsläget fokuserar jag på Norden och Nordamerika då dessa är lätta att investera i billigt via Avanza och Nordnet.

Nyligen läste jag klart boken ”The Net Current Asset Value Approach to Stock Investing” av Victor Wendl. Boken gick igenom hur net-nets har presterat i USA under åren 1950-2009, ungefär hur många de var och hur bra olika kriterier har gått. Net-nets med låga P/E-tal och de bolag som ger direktavkastning gav lite bättre egenskaper, men var svårare att hitta. Boken visade på ca 19 % per år avkastning under dessa år, men om man endast kollar på investerade år var det över 25 %. Däremot var kriterierna lite väl hårda och minsta marknadsvärde satt lite väl högt, vilket gjorde att många net-nets inte togs med. Jämför man med Tobias Carlisles test, som också tar med mindre net-nets, så gav den senare delen av perioden en avkastning på runt 30 % per år. Boken som helhet var intressant, men inte ett köp som riktigt rekommenderas då man kan läsa mycket om detta på annat håll. Istället rekommenderar jag att läsa Victor Wendls artiklar på Seeking Alpha.

En annan inne i net-net svängen som ger regelbundet bra tips är Evan på Net-net hunter. Jag har börjat prenumera på hans nyhetsbrev och det kommer regelbundet läsvärda mail. Evan har utvecklat en checklista för net-nets som jag verkligen gillar och utgått ifrån när jag skrivit min egen. En liknande tjänst som nyligen länkades av Värdebyrån på Twitter är Valueheadz. Också på denna sida finns det en massa bra inlägg om hur man kan öka sin net-net avkastning. Det finns både värdefulla artiklar om empiriskt stöd för net-nets samt praktiska tips om hur man kan öka sin avkastning.

För tillfället läser jag boken ”Value investing” av James Montier. Där finns också ett kapitel om net-nets och han har visat att de har gett en bra avkastning globalt sett. Det intressanta som visas där är att de största marknaderna för net-nets är i USA och Japan. Kollar man i dagsläget finns det flest net-nets i länder så som USA, Japan, Australien, Tyskland, Hong Kong och Singapore. De två sistnämnda kanske man ska vara lite skeptiskt till, då de kan ha en överrepresentation av kinesiska net-nets som många gånger inte brukar vara riktiga net-nets. Utöver dessa marknader finns det otroligt många net-nets på OTC i USA, vilket kan vara intressant att kolla på.

Mina senaste net-nets inköp är Addvantage Technologies och Richardsons Electronics. Kan rekommendera att läsa artiklarna skrivna av Värdebyrån och Nicholas Bodnar om båda dessa bolag. Nästa bok på tur med kapitel om net-nets är ”The Manual of Ideas”.

Här är också två bra tips på bra net-nets bloggar (förrutom Värdebyrån):
http://deepvalueideas.com/
https://cigarrfimpar.wordpress.com/

Min nuvarande checklista för net-nets:

 • F-score 5 eller över
 • Låg belåningsgrad (<30 %)
 • Bra ratio mellan omsättningstillgångar och kortsiktiga skulder
 • Lågt pris till NCAV (< 66 %)
 • Tidigare pris över NCAV senaste 5 åren
 • Tidigare gått med okej vinst
 • Stabilt antal aktier
 • NCAV minskar inte drastiskt (-30 % eller mer per år)
 • Icke-kinesiskt
 • Har försäljning

Extra kriterier:

 • Bra ledning
 • Insiders äger stor del
 • Insiders köper aktier
 • Mycket likvider
 • Lågt P/E-tal

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.