Net-netsportföljen firar 1 år

Min amerikanska net-netsportfölj fyllde ett år vid halvårsskiftet. Den har gått riktigt bra sedan start och slagit det amerikanska indexet S&P500 med närmare 30 % då den är upp 46 % mot 15,5 % för S&P500, se graf nedan:

Denna portfölj bygger på Benjamin Grahams gamla princip i att investera i aktier under sitt likvidationsvärde, NCAV = Net Current Asset Value. Warren Buffet började sin karriär i att investera i dessa aktier men fick allteftersom gå vidare till att investera på annat sätt, då de är för illikvida. Han kallar de soggiga fimpar, något jag också insåg ganska snabbt efter analyserat flera förra året och fungerar oftast bäst att köpas in i kvantitet och ligga i portföljen.

Portföljen uppdaterades nu i maj och jag har insett att det fungerar bra att gå på rabatt mot NCAV och okej F-score över 3 (alltså undviker de med låg F-score på 1-3 vilket oftast är bolag som inte bör räknas som net-nets). De bäst presterande net-netsen är oftast de som handlas under 60 % mot NCAV. Det finns många aktiva investerare som diskuterar och handlar net-nets med extra analys, men ser inte mervärdet i den aktiva analysen då jag sett många som valt bort de aktier som ofta drivit avkastningen. Net-nets är oftast soggiga fimpar, så i många fall blir det lätt att bli avskräckt.

Trots allt kan det vara vettigt att gå igenom net-nets och lägga lite extra tid. Det är mer tidskrävande än just en vanlig kvantitativ strategi, då man oftast måste dubbelkolla alla siffror och förstå balansräkningen. Man vill ju inte heller köpa bolag som i själva verket inte är net-nets. Så det krävs lite mer ”due diligence” för att investera i net-nets. Bra resurser för att läsa mer om net-nets är Värdebyrån, Cigarrfimpar, Net-net hunter och olika Seeking Alpha-skribenter. Kan tipsa också om ett av mina tidigare inlägg om net-nets.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *