Simpla aktieportföljen 1 år

I och med gratiscourtaget som introducerades för ett år sedan skrev jag ett inlägg om hur man kan börja spara i aktier efter simpla regler och valde att sätta upp en egen aktieportfölj på Shareville som går att följa här. Reglerna var enkla, köp bolag på Stockholmsbörsen som har P/E under 15, P/S under 2, P/B under 2 och EV/EBIT under 10 och ett marknadsvärde över 1 miljard. Totalt blev det 10 bolag som dök upp på Börsdata efter dessa kriteriet.

I helgen fyllde portföljen ett år och det kan vara kul att utvärdera hur denna portfölj har gått. Nedan visas resultatet och som jämförelse visas bästa Sverigefonden senaste året, Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Vi ser att den slog precis denna fond och därmed alla Sverigefonder under året. Ganska imponerande med tanke på hur simpla regler som portföljen utgått från, visar på att simpla regler oftast slår proffsen. Utöver det har portföljen 3 stjärnor hos Shareville, så är därmed i topp 10 % av alla användare.

Jag kommer uppdatera portföljen om någon månad vid nästa insättning med liknande regler som ovan. Nu finns det endast 6 bolag som uppfyller de ovanstående reglerna. Jag kommer ändra reglerna för portföljen där EV/EBIT byts till EV/EBITDA så att den blir lik Value composite och jag lägger till krav på utdelning. Med dessa regler och samma kriterier som innan blir det 10 bolag som dyker upp i sådana fall.

Det är intressant hur så pass simpla regler kan vara så effektfulla och visa att bara man köper de billigaste aktierna på börsen kan man slå i stort sett alla fonder och 90 % av småsparare. Jag hoppas att denna portfölj fortsatt inspirerar till personer som vill komma igång med sitt sparande.

Se andra bloggars nybörjarportföljer:
https://z2036.blogspot.se/2017/05/z2036-noob-vs-avanza-zero.html
http://www.tradevenue.se/Spartacus/nyb%C3%B6rjar-portf%C3%B6ljen-ett-%C3%A5r-senare

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *