Simpla regler slår börsen

Simpla regler slår börsen och de flesta aktiva förvaltare. Oftast slår en sådan simpel sak som att köpa alla börsens bolag, alltså index, ungefär 80-90 % av aktiva fondförvaltare och privatsparare över tid. Däremot finns det dem, som bloggvärlden gärna påvisar, som slår index trots allt. Även om de lyckas slå index, många gånger med långa analyser eller djupgående värdefilosofi, så har de svårt att slå simpla regler. En av mina favorittexter om investeringar är en intervju med Benjamin Graham (som jag skrivit om här) som påpekar just detta och Graham säger i sin sista intervju att det bästa privata investerare kan göra, är inte att göra djupa analyser, utan istället att köpa aktier efter enkla regler baserat på billighet.

Graham är fadern till aktieanalysen och det kan kännas konstigt till att han rekommenderar att inte göra djupgående analyser, utan snarare att investera i aktier baserat på enkla mått. Men bakom det hela ligger det en hel tankearbete. En känd investerare, Howard Marks, pratar om andra ordningens tänkande och det är just det som verkar här. Många investerare har vetat länge att värdebolag slår index, men trots det så tenderar de att övertänka situationer och hålla med marknaden att bolaget bör vara billigt. Utöver det tror många att trend gärna håller i sig, som sjunkande vinster, när de i själva verket oftast brukar vända. Andra ordningens tänkande i detta fall är att tänka att andra investerare tänker att aktien motiveras att vara billig, vilket gör att den är billigare än den bör vara. Med hjälp av andra ordningens tänkande utnyttjar man andra investerares brister i form av en övertro till sin förmåga att bedöma framtiden för olika företag.

Av just denna anledning slår oftast simpla regler både börs och de flesta aktiva investerare, då man successivt köper billiga företag oavsett deras framtidsutsikter och hur de gått. Jag skrev ett inlägg i våras där jag förespråkade att den som vill starta en aktieportfölj kan helt enkelt sätta upp sunda regler utifrån olika värdemått och investera efter dessa. För att illustrera det så satte jag upp en egen portfölj på Shareville med de enkla reglerna; P/E under 15, P/S under 1, P/B under 2 och EV/EBIT under 10 samt att bolaget ska ha ett börsvärde över 1 miljard kronor. Totalt blev det 10 bolag som platsade i portföljen. Portföljen går att följa här och nedan visas avkastningen för denna.

Nu har portföljen gått riktigt bra senaste 3 månaderna och är upp + 14 %, totalt + 19,6 % sedan start. I och med det har den också slagit alla svenska aktiefonder hos Avanza och Nordnet, även om det är lite svårt att bedöma avkastningen på bara 3 månader. Oavsett illustrerar det att en portfölj som är sammansatt utifrån simpla regler kan slå index och de flesta fonder.

Det finns en mängd olika mått man kan gå på när man utformar sin portfölj och det främsta är att välja sådana som man känner sig trygg med och vet att de funkar. Många kommenterar oftast att de inte vill följa simpla värdestrategier eftersom de inte är bekväma att investera i dåliga bolag, men det finns enkla strategier med bra företag som går bra också. I boken ”Millenial money” skriver Patrick O’Shaugnessy om ett system som väljer ut bra bolag och som presterat bra. Det går ut på att köpa bolag som uppfyller följande fem kriterier; direktavkastning + återköp över 5 %, ROIC över 30 %, operativt kassaflöde högra än vinster, EV/FCF under 10 och 6 månaders prisuppgång bland topp 3 fjärdedelarna av marknaden. Totalt har det gett 20 % per år sedan 1973 med i snitt 20-30 bolag som platsar världen över. Det platsar ganska många definitioner på bra bolag; ett bolag med högt kassaflöde, delar ut bra med pengar och en bra verksamhet med ROIC på 30 %. Olika kombinationer av värde, kvalitet och momentum fungerar oftast bra och här är en studie på en liknande strategi som en läsare delade med sig av igår.

Ett varningens finger däremot. Trots att simpla regler kan slå index över tid så kan de också underprestera då och då. Själv har jag upplevt det nyligen, en av mina kvantportföljer har gått ner -13 % när börsen gått upp med 2 % senaste månaden. Men över tid så slår simpla regler index, det gäller bara att ha övertygelse i sina regler.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *