Har vi en småbolagsbubbla?

För de som följt börsen senaste året har verkligen märkt att det inte varit någon björnmarknad bland småbolagen. Kollar vi på index så har småbolagsindexen verkligen dragit ifrån storbolagsindexen de senaste åren. Många bra småbolagfonder har också fått ordentlig skjuts av denna uppgång, vilket vi kan se nedan för Lannebo Småbolagsfond.

Har vi då en småbolagsbubbla? Man kan se att utvecklingen för småbolagsindex varit liknande de senaste tio åren, men att det gått upp ordentligt sedan 2013 i jämförelse med storbolagen. Indexen ovan är MSCI Sweden som motsvarar OMXS30 och MSCI Sweden Small Cap, som inkluderar det flesta bolagen i mid och large cap förutom OMXS30. Senaste 3 åren är Small Cap upp + 85 % jämfört med de + 25 % för MSCI Sweden. Det är mycket som gör att man kan tro att vi har en bubbla där.

Däremot, kollar vi värderingarna för företagen i stort i de olika indexen, så värderas MSCI Sweden Small Cap till P/E 19, mot P/E 22 för MSCI Sweden. Däremot är direktavkastningen lägre, PB-talet högre och den framtida förväntade PE-talet är lägre för småbolagen (all data går lätt att få tag i genom att googla på indexen). Så värderingsmässigt har småbolagen haft det positivt med höga vinster i dagsläget, nog mycket drivet av Fingerprint och liknande bolag.

Det är alltid svårt att säga hur det kommer att utveckla sig framöver, men om fenomenet ”mean-reversion” kommer att verka så bör indexen närma sig varandra framöver. Däremot har småbolagen haft ihållande perioder av överavkastning ibland och vi får se om det fortsätter kommande år. Men jag tror man ska vara lite på sin vakt i småbolagen, det kan lätt vända och det finns många högt värderade småbolag där ute.

Tips om ett bra inlägg om småbolag: https://thoughtsbymrp.wordpress.com/2016/08/16/tre-saker-du-bor-veta-om-svenska-smabolag/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *