Treenighetsportföljen aka The Trinity Portfolio

Meb Faber är en återkommande inspirationskälla och han har nu börjat med en podcast där jag snart har lyssnat på alla hans avsnitt. I avsnitt 15, som jag verkligen rekommenderar, pratar han om en portfölj som bygger på tre grundläggande byggstenar, Treenighetsportföljen aka The Trinity Portfolio (avsnittet finns här, och för den som inte vill lyssna finns allt summerat i artikel-form på deras hemsida). Grundstenarna är att dels ha en global exponering, dels ha en tilt mot värde och momentum, och dels använda en trendföljande strategi för de tillgångar man är investerad i. Alla dessa delar har jag skrivit en hel del om här på bloggen och är saker jag inkluderat i min egen portfölj.

I avsnittet pratar Meb om det viktiga i att investera globalt och att genom att efterlikna all världens tillgångar, bestående av aktier, obligationer, guld, fastigheter och råvaror över hela världen, kan få en bra avkastning till lägre risk än en simpel portfölj med aktier och obligationer, så som 60/40-portföljen. Portföljen kallas Global Asset Allocation och visas i tabellen nedan, där man ser att både Sharpe kvoten och maximal nedgång är lägre än för portföljerna med aktier och obligationer.

Som läsare av denna blogg vet, så kan man använda värde och momentum för att få bättre avkastning i olika marknader. I den andra delen av podcasten berättar han om att med en tilt i världsportföljen mot dessa faktorer så kan man öka avkastningen med några procentenheter. Just denna approach används i ETF:en GAA, som endast har en avgift på 0,3 % och med en tilt mot värde och momentum. Portföljen kallas Global Asset Allocation Plus och visas nedan.

I den tredje delen av podcasten, berättar Meb om hur man kan öka avkastningen genom att använda en trendföljande komponent. Den innebär helt enkelt att köpa de tillgångar i Global Asset Allocation Plus som är i topp 50 % efter prisuppgång/momentum och befinner sig över MA200, mycket likt aggressiv global taktiskt tillgångsallokering jag skrivit om tidigare här på bloggen. Det skulle gett både en högre avkastning och lägre nedgångar än för världsportföljen plus. Det är ganska likt den approach som används i ETF:en GMOM som de har och nedan visas resultaten.

Allt som allt så har global trend gett bäst resultat. Trots det så rekommenderar inte Meb att använda endast global trend, just därför att den inte alltid går bättre än vanlig köp-och-behåll. Nedan visas skillnaden när global trend går bättre än världsportföljen plus:

På samma sätt som att värde och momentum är bra faktorer att kombinera, eftersom de presterar olika i olika perioder, så är trendföljande portföljer och köp-och-behåll bra att kombinera. Inte minst har man märkt det senaste tiden då en trendportfölj har haft en av de största nedgångarna sedan år 2000. Nedan visas utvecklingen för Fabers globala tillgångsallokering som investerar i topp 3 tillgångar efter momentum och som jag implementerat senaste året (data från Extradasch):

Så att kombinera trendföljande strategier med köp-och-behåll tenderar att vara bra i längden, speciellt då vissa aktiestrategier har gett en bra avkastning på närmare 20 % per år.

Det finns ett problem med trendföljande strategier däremot, och det är den aktivitet som krävs av dessa. Oftast kräver trendföljande strategier att man ska se över kontot och signalerna i slutet av varje månad, vilket kan vara drygt att göra. Det har jag märkt det senaste året då jag haft en mer aktiv variant av en taktisk portfölj. Man vill oftast handla tillgångarna samma dag och samma tid som man får signalerna, vilket många gånger kan krocka med andra planer. I sommar på semestern missade jag att handla vid utsatt tid och när jag insåg det någon dag senare hade priserna ändrat sig så jag förlorade ca 0,5-1 % vilket alltid är surt. Utöver det har det totalt kostat mig 1 % av kapitalet i courtage, en avgift man gärna vill minimera.

Av dessa anledningar har jag tagit valet denna månad att låta Meb Fabers Cambria Investment Management sköta det åt mig. Deras ETF GMOM tar en avgift på 0,59 % för att växla mellan de olika ETF:erna, plus att de också investerar i sina egna ETF:er med en värde och momentum tilt. Jag insåg att min avkastning har följt deras avkastning ganska nära och den i grafen från Extradash ovan. Det får också bort mig själv ur ekvationen och tar bort stressfaktorn att se över signalerna och handla dessa vid en viss tidpunkt varje månad. Billigare och bättre helt enkelt.

Jag kollade också på GAA, men anser att man kan göra bättre själv med kvantitativa portföljer. Dessa kräver inte på samma sätt att man kollar varje månad, plus att det är mycket roligare med att köpa billiga aktier än att köpa tillgångar efter en trend. Visst är dessa mer riskfyllda än GAA, men med ett högt nettosparande i relation mot totala kapitalet är det inte så farligt att ta på sig mer risk. Den trendföljande delen finns alltid som en bra buffert på mellanlång sikt, så om man är beredd på nedgångar i aktieportföljerna bör det inte skada.

Oavsett är konceptet med Trinity portfolio riktigt starkt och jag rekommenderar verkligen att lyssna på podcasten eller läsa artikeln. Utöver det har Meb Faber sammanställt alla sina populära artiklar på en och samma sida, alla riktigt läsvärda, och nyligen la han upp en riktigt bra sammanställning till verktyg för taktisk tillgångsallokering/trendföljning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *