Momentum – Bästa faktorn hittills i år

I år har verkligen momentumeffekten gått bra på börsen och effekten har intressant nog gynnats av corona-krisen. Jag investerar själv i momentum i en separat momentumportfölj som investerar kvartalsvis i topp 10 aktier efter sammansatt momentum (läs mer i Börslabbets studie) och den är upp med hela +62,2 % i år samtidigt som börsen är upp med + 2,8 % (se grafen nedan). Från botten den 18:e mars är portföljen upp med hela 108 %.

Det är en ordentlig överavkastning hittills i år och det är bara 2015 som slår det som ett enskilt år där avkastningen drevs av Fingerprint. Om nu överprestationen håller i sig tills årsskiftet blir det alltså ett av de bästa momentumåren sedan millenieskiftet.

Varför har momentum gått bra i år?

Det är alltid svårt att exakt veta anledningarna till varför en faktor går bättre vid en viss tidpunkt då det är många parametrar som spelar in, börsens slumpmässiga natur och man kan lätt dras in i vansklig efterklokhet där man förklarar händelser i efterhand med säkerhet. Med risk av att vara efterklok tänkte jag ändå lista några anledningar som jag tror årets utveckling beror på:

 • Fortsatt techtrend: De bolag som momentum investerat i är de bolag som gått bra föregående år och när det finns en trend följer momentum bra på denna. Senaste året har vi sett en klar tech-trend och som gynnats av coronakrisen som ökat på digitaliseringen.
 • Kvantitativa strategiers cykliska natur: Förra året gick momentum inte så bra trots att det var ett år där man mycket väl kunde tro det på grund av att många tillväxtaktier gick bra. Faktorer har bättre och sämre år där förra året var ett sämre och detta år är hittills ett bättre år.
 • Momentum är en satsning på framtida vinsttillväxt: På Börslabbet gick jag igenom Varför fungerar värde och momentum? innan sommaren där momentumeffekten drivs av optimism gällande framtida vinsttillväxt. Det är vad vi sett i år där framtida vinsttillväxt är i ropet medan nuvarande vinster tagit en törn av coronakrisen.
 • Enskilda bolag: Sinch, G5 Entertainment, Bactiguard Holding, Evolution Gaming och Lime Technologies är alla bolag som det gått riktigt bra för i år och som momentumportföljen investerat i. Enskilda bolag påverkar mycket och vi har haft en period där flera har gillats av marknaden.

Andra faktorer

De andra faktorerna, värde och kvalitet, som jag också investerar i och Börslabbets strategier följer har gått blandat. På Börslabbet har jag gått igenom de i mer detalj, där kvalitet som lutar lite åt momentum/tillväxtstrategi också har gått bra i år. Värde och utdelning har gått sämre just på grund av att nuvarande vinster fått sig en törn av coronakrisen. Som jag skrev i inlägget Björnmarknader och krisinvestering i våras tenderar värde gå bättre efter en kris. Det är lite i motsats till vad vi nu sett. Huvudanledningen till det tror jag beror på att vi ännu inte är ur krisen, vilket påverkat värdebolag mer än momentumbolag, och det är först i återhämtningen som dessa tenderar att gå bra. Även om värde och utdelningsbolagen inte har gått lika bra som momentum i år har de gått bättre än börsen de senaste månaderna.

Momentum framöver

Nu återstår den stora frågan om momentum kommer fortsätta gå bra framöver? Momentum har historiskt presterat i cykler och dessa kan vara allt mellan några månader till år. Kollar man kvartalsavkastning enskilda kvartal har momentum historiskt haft perioder där den gått bättre än börsen i 4-8 kvartal på rad. Men det är otroligt svårt att tajma faktorer och bästa är oftast att alltid vara lång i faktorn. Sen givetvis kan man vara lite extra glad när man väl är inne i en period av överprestation som det vi har i dagens läge.

6 reaktioner på ”Momentum – Bästa faktorn hittills i år”

 1. Hej,
  Jag undrar hur mycket har vinnarna kontra förlorarna bidragit till denna avkastning och hur spridd den är (medel, std) mellan portföljens innehav?
  /Timos

  1. Hej! Ja, det varierar en del. Då aktierna byts ut varje kvartal och jag gör kontinuerliga inköp har jag inte exakt statistik, men utifrån aktieavkastningen via Avanza så skiljer det sig mellan 3-150 %. Det är 6 bolag i portföljen som gett mellan 70-150 % avkastning och bidragit med det mesta, medan de andra 4 bolagen har gett under 3-25 % avkastning. Det är vanligtvis att det är några fullträffar som driver avkastningen och i år var det ganska många.

   1. Ser onekligen väldigt bra ut. Har själv knåpat ihop en formel med Magic formula, momentum samt en del andra värdeparametrar. Vore intressant att höra hur pass bra dina backtester ser ut jämfört mot tex denna som jag gjort rätt nyligen? Själv byter jag en gång i månaden, lätt man blir frestad att byta oftare och klurar fortfarande vad som är bästa hålltid, inte helt lätt att fastställa.
    https://www.bildtagg.se/bild/nboxzuz79bf5s4fyaduswriz

 2. Det är många aktier som rankas högt både efter kvalite och ren momentum just nu.
  Är det vanligtvis så eller är det bara så att faktorn kvalite går bra nu?
  Det vill säga, finns det perioder där värdeaktier också återfinns på momentumlistan?

  1. Hej! Ja, det är främst för att kvalitet och momentum går bra nu. Kollar vi tillbaka till efter IT-bubblan var situationen helt annan. Då var det många värdebolag som dök upp i momentumscreenern. I topp låg bland annat bolag som PEAB, Clas Ohlsson, Lundin Petroleum, Axfood, Swedish Match etc. som man mer relaterar till värdebolag (även om de också säkert då kunde klassas till kvalitetsbolag, men inte med P/E 50+). Men åren innan IT-bubblan och under andra perioder såg det mycket likt ut som nu, så det varierar under cyklerna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *