Simpla aktieportföljen 3 år – Uppdatering och inköp

Det är nu tre år sedan jag startade simpla aktieportföljen på Shareville. Den illustrerar att man med enkla och sunda regler för sitt aktiesparande kan sätta ihop en portfölj som tenderar att slå index över tid. Tanken är att det är ett förenklat systematiskt sparande där man endast investerar en gång per år i aktier efter fördefinierade regler.

Avkastningen senaste 3 åren visas nedan. Totalt har den gett från starten i maj 2016 en avkastning på +56,7 % mot +43,22 % för SIX Return Index eller +35,92 % för SIX30 Return Index. Det innebär att den gått något bättre än index över tid och gått bättre än ungefär 70 % av alla Sverigefonder senaste 3 åren.

Den tappade något senaste året då den underpresterat index med ca 10 %, något vi allmänt sett i kvantitativa strategier och beror på deras cykliska natur i avkastning. Underprestationen skedde främst under andra halvåret 2018 och portföljen har gått bättre än index i år. Oavsett är det ett helt godkänt resultat utifrån det tre år som den varit investerad.

Nu är det dags för ombalansering och den balanserar om efter samma regler som förra året där reglerna är: Köp de 10 bolagen på Stockholmsbörsen som har gått upp mest senaste halvåret och har P/E under 15, P/S under 2, EV/EBITDA under 10, ger utdelning och har ett marknadsvärde över 1 miljard. Utöver det exkluderas finansiella bolag från screenern.

Screenern är mycket lik Trendande värde som finns på Börslabbet men med enda skillnaden att man själv ställer in parametrarna istället för att utgå från ranking. Oftast är resultatet bättre med ranking, men det kan vara roligare för ens eget investerande att utgå från fasta kriterier eller en checklista. Screenern görs enkelt på Börsdata efter de olika kriterierna.

Nedan visas de nya innehaven som också går att se på Shareville (portföljen är i stort sett likaviktad och innehaven under “Resterande” är Swedol och Volvo):

7 reaktioner på ”Simpla aktieportföljen 3 år – Uppdatering och inköp”

 1. Hej.
  Bra jobbat. Vad säger du om det när du jämför det med Spiltan Aktiefond Investement 0.24% i avg. 3 årssikt 64%!? Det värkar som det blir svårt stt slå den fondenlångsiktigt hur än man gör själv? Eller tänker jag fel? Tycker utmärkt fond sköter sig själv och billigt.
  Mvh. Jacke77

  1. Henning Hammar

   Hej! Ja, investmentbolagen har gått riktigt bra senaste året och de kan mycket väl också gå över index över tid. Men det hela handlar också om vilket tidsspann man kollar på. Förra året hade det varit det motsatta fallet, då hade den simpla portföljen gett +56 % mot Spiltan Investmentbolag på +33 % sedan starten av den simpla portföljen (13:e maj 2016). Så enskilda år kan påverka mycket, vi får se hur det går framöver.

 2. I dina backtester, har du fått fram jämförbara värden på CAGR, maxDD, worst/best year för dina aktiestrategier jämfört med din fondstrategi global trend (MOM AGG)? Ungefär hur har det sett ut historiskt?

 3. André Granström

  Hej! Liten fråga: Stockholmsbörsen, räknar du “bara” med Large till och med Small cap, eller även First North? Kör en egen kvantitativ strategi och märker att jag börjar ligga ganska tung mot mindre bolag, samt att “size-faktorn” förstärks i min portfölj då jag kör lika-viktat. Hur ser du till att hålla storleksfaktorn inom en rimlig nivå i dina kvantitativa portföljer? Den faktorn har ju historiskt överpresterat, men till en mycket högre risk (volatilitet) än tex Värde, Kvalitet, Momentum och Låg-volatilitet.

  1. Henning Hammar

   Hej! Kör bara Large till Small cap då de räknas som Stockholmsbörsen. First north räknas som en annan marknadsplats och har lite andra regler gällande listning. I mina egna tester har det varit lite på ett ut att inkludera First north eller inte (ändå inte många bolag över 1 miljard som skulle räknas in).

   Allmänt är småbolag att föredra när man investerar kvantitativt, vilket jag också sett tydligt i mina tester. Då det knappt är några institutionella förvaltare som bevakar dessa bolag är de fördelaktigt och ser avtagande avkastning om man exkluderar mindre bolag. Liknande är det i USA. Men det är främst i momentum, värde är mindre påtaglig och där krävs det oftast en viss storlek, och viss storlek krävs också för att investera i de bolag med okej spread och likviditet (därav gränsen på 500-1000 miljoner i Börslabbets strategier och denna).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *