Tre tips på amerikanska kvantbloggar

Jag har inte haft så mycket tid att skriva här på bloggen på senare tid så tänkte tipsa istället om bra resurser där man kan läsa på mer om kvantitativa strategier. Själv läser jag främst amerikanska bloggar och summerat en del av dem på denna sida. Det är många jag länkat till över åren och tänkte lyfta fram tre som jag börjat läsa på senare tid och lyfta några intressanta inlägg.

Factor archives på OSAM Commentary / Investor Amnesia

Factor archives på OSAM commentary är en bra resurs för den som vill lära sig historik bakom investeringar, värdeinvestering och faktorinvestering. De visar på det viktiga att när man investerar kvantitativt gör man det baserat på vad som fungerat historiskt utifrån vettiga principer och grunder som fungerat genom de senaste århundradena och inte bara det som fungerat i ett backtest de senaste 20 åren. Ray Dalio på Bridgewater har också liknande tankesätt och har byggt upp en av världens största hedgefonder genom att implementera mekaniserade investeringsprinciper. Liksom Ray Dalio är fokus för Factor Archives att just gå igenom och förstå vad som fungerat historiskt på börsen och hur den fungerar. Kan också rekommendera författarens egna blogg Investor Amnesia med den fina parollen ”We’ve been here before”.

Följande är de artiklar som kommit ut i skrivande stund:

Of Dollars and Data

Bloggen Of Dollars and Data är riktigt bra blogg för den som är intresserad på att veta mer om vad som fungerat på börsen och allmänna tankar om börsen i helhet. Fokus är mer på index och hur man kan tänka när man investerar och vad som hänt historiskt med bra illustrationer över de olika utfallen. Två favoritinlägg är bland annat ”Even God couldn’t beat dollar cost averaging” och ”How to invest a lump sum”. Det besvarar den vanligaste frågan som ofta kommer till investeringar; när ska man investera? Svaret är enkelt; investera allt direkt i en diversifierad portfölj och sen månadsspara.

Allocate Smartly

Allocate Smartly har seglat upp som en av de intressantaste bloggarna inom taktiskt tillgångsallokering (TAA)-sfären. De gör ett riktigt bra jobb att ordentligt undersöka taktiska tillgångsstrategier. De är dessutom riktigt bra på att justera för kostnader, handel och sätter en bra standard på hur man bör testa och studera taktiska tillgångsstrategier. De har bland annat studerat vilken dag under månaden för ombalansering av TAA som är bäst och hur ökande räntor skulle påverka TAA och buy-and-hold. De testar också intressanta idéer som att köpa globala aktier endast om de befinner sig på ATH.

9 reaktioner på ”Tre tips på amerikanska kvantbloggar”

 1. Hej Henning! Lite off-topic men har du testat någon form av stop-loss på dina kvantitativa aktiestrategier? Kanske stop-loss i kombination med en ny entry i nytt trendande bolag?

  1. Henning Hammar

   Hej! Nej, har inte testat det men läst en del om det. Inte testat det för att det 1) är komplicerat att få till i mitt backtesting program, 2) ingen annan kvantitativ investerare har implementerat det och realistiskt testade resultat inte gett så bra: https://alphaarchitect.com/2016/08/10/taming-the-momentum-roller-coaster-fact-or-fiction/#gs.n5Wg5nQ 3) tror det skulle kosta för mycket och bli alldeles för stora handelskostnader. Dessutom måste man vara mycket mer aktiv än i dagsläget, vilket också kostar i tid. Man ska ändå komma ihåg att det är handelsstrategier som man vill följa i 10+ år så gäller också inte göra det för komplext. Så även om det skulle ge okej resultat ska det motivera säg en massa fler byten, och byten är det som oftast kostar mest i en kvantitativ strategi.

 2. Kollade igenom dina länktips igen för ett tag sen – upptäckte att du också hade hittat Basehitinvesting. Detta är ett guldkorn och vill passa på att rekommendera den för dom som ännu inte läst den.
  En annan favorit är intrinsicinvesting.com. Mycket conference calls och annat som kanske är mest intressant för deras klienter, men däremellan finns en hel del matnyttig läsning.

  Tänkte fråga om strategierna på Börslabbet också: de som nu uppdateras på årsbasis, är de sorterade på momentum precis som listorna som uppdateras kvartalsvis? Momentumeffekten är ju påtaglig på mer än tre månaders sikt, så det finns väl en poäng med att inkludera den också på strategier med årsvis uppdatering?

  Och så är jag nyfiken på din stockpicking-portfölj – om du nu har en sådan – vad har du för aktier där? Visst har man omåttligt kul som mekanisk kvantare också, men åtminstone jag behöver få lattja lite också. Köpte nyligen Paypal och Tomra, det kändes lite tunt med bara Bravida och Swedish Match.

  1. Henning Hammar

   Kul, läste Basehitinvesting mer förut när jag själv höll på att analysera företag men nu ligger jag lågt med det och satsar till 100 % på den kvantitativa biten så inte läst den på ett tag. Ska kolla in intrinsicinvesting.com, lät intressant och tack för tips!

   Ja, det stämmer. Visst är momentumeffekten mer kortvarig men eftersom man kombinerar med värde eller kvalitet som är primär effekt så går det helt okej. Då det är den primära effekten som spelar roll och momentum blir en slags kvalitets-check så gör det inte så mycket att de endast ombalanseras årsvis och avkastningen skiljer inte så mycket om man justerar för avgifter (du kan läsa mer här i ett detaljerat test på Börslabbets portfölj: https://borslabbet.se/backtest-av-borslabbets-svenska-portfolj/). Men utgår man endast från momentum behöver man uppdatera kvartalsvis.

   Nej, har inte någon sån portfölj. Håller med dig om att det vore kul och kul att ha en buy-and-hold portfölj eller bara lite trading, men har tyvärr inte riktigt tiden för det utan nöjer mig med att ha en mer övergripande bild över aktiemarknaden och strategier etc.

   1. Ja, båda de bloggarna är ju tydligt värdeinriktade – som mekanisk investerare kanske man inte har så mycket praktisk nytta av det. Men det är alltid intressant att höra hur ”den andra sidan” resonerar.

    ”…eftersom man kombinerar med värde eller kvalitet som är primär effekt så går det helt okej. Då det är den primära effekten som spelar roll och momentum blir en slags kvalitets-check…”

    Det är detta som gjort mig mer och mer övertygad om att Buffett et al. är något på spåren i sitt sökande efter lönsamma, kvalitativa bolag. Väljer man bolag efter ett vettigt grundkriterium är risken mindre att man behöver sälja. I mina ögon är därför Buffett en bättre värdeinvesterare än värdestrategins fader, Ben Graham. Visst har enkla nyckeltal visat sig prestera bättre än börsen, men det hänger på att man ombalanserar regelbundet. Det går inte att hitta långsiktigt vettiga investeringar med enskilda nyckeltal (alltså för värdering t.ex. P/E, P/B etc) – dessa företag är billiga av en anledning, och investeringsbeslutet utgår från att marknaden har undervärderat dem som grupp, men det finns inget inneboende värde i högre skala.

    Testade förresten att jämföra Börslabbets nya variant av sammansatt kvalitet och ROIC-måttet jag föreslog i en annan kommentar (vinst/eget kapital+långfristiga skulder) och det var ett väldigt stort överlapp, och ännu större om man även sorterade på momentum. Det handlar nog mest om enskild investeringsfilosofi vad man föredrar. Buffett skulle väl kolla på värdering snarare än momentum.

    Gör som jag då – skjuter från höften i min stockpicking. Snabbt och underhållande 😉

    1. Henning Hammar

     Ja, problemet med att just göra som Buffett är att man måste vara riktigt påläst etc. och förstå sig på bolagen. Själv gillar jag också Buffetts approach, men insett att det krävs mycket att läsa på för lyckas bra. Har också tagit mycket inspiration från Joel Greenblatt som lyckades riktigt bra med att investera utifrån vad som fungerar plus att läsa på och köpa bra bolag. Kvalitetsaktiepodden kör ju lite på Buffet temat. De är också extremt insatta i bolagen och läser på mycket om dem. Finns flera andra exempel. Men det kräver 10+ h per vecka för att det ska gå bra tyvärr.

     Kul och intressant jämförelse. Tror helt klart att det finns mycket överlapp mellan strategier som bygger på vettiga kriterier. Har kommit på flera strategier som jag tänkt lägga till på Börslabbet, för att egentligen inse att de är varianter av de som redan finns där och som visade sig ha riktigt stort överlapp.

     Låter bra, se det som en kul hobby/spel. Kan man alltid göra med en del av sitt sparande. 😉

 3. Tack för intressanta tips!
  Jag älskar AllocateSmartly, deras tjänst blir bara bättre och bättre. Utmaningen är att anpassa till svenska förhållanden och matcha USA:s ETF utbud. Om man är intresserad av högst Sortino är det taktisk tillgångsallokering som gäller.

  Off topic:
  Vad tror du om att poola de tre trendande börslabbetstrategierna, ge dem poäng efter rank i respektive strategi (rank 1: 20 poäng, rank 2: 19 poäng osv), summera bolagens sammanlagda poäng och köpa in exv top 10 efter poäng.
  Jag tänker att sannolikheten att ett bolag kommer att gå bra borde öka om det rankas högt i flera strategier.

  1. Henning Hammar

   Vet inte helt om det blir så mycket bättre med en sån strategi. Det har varit ganska likvärdig avkastning i att lägga ihop värde, kvalitet och utdelning när jag testat. Nuvarande utformning med att investera i dessa separat blir att man lättare kan utnyttja diversifieringen mellan att de olika faktorerna går olika under olika perioder, men skulle man köra enbart en strategi är ditt förslag ett alternativ.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *