Amerikanska värdeinvesterares senaste utveckling

Att amerikanska värdeaktier har gått dåligt senaste tiden är ingen nyhet och det blev inte riktigt bättre med coronakrisen. Värdespreaden som redan var på rekordnivåer innan krisen har nu nått nya höjder och temat är fortsatt stora tillväxtbolag till fördel mot små värdebolag. Skillnaden på utveckling mellan indexen NASDAQ 100 (som inkluderar FANG) och Russell 2000 Value (amerikanska små värdebolag) är 35 procentenheter bara i år. Men det är inte bara index som skiljer sig starkt åt utan också investerare med starkt värdefokus sticker ut i dessa tider.

Jag har nyligen hittat en trevlig resurs som heter Finbox där man kan se hur kända amerikanska värdeinvesterare presterat senaste åren. Den sammanställer investerares 13F filings som redovisar deras innehav och tar fram hur deras investeringar presterat. För att ta upp några exempel:

Som kan observeras har alla dessa underpresterat sedan sommaren 2018 och vissa av dem har underpresterat senaste 5 åren. Man ser tydligt att de underpresterat senaste året mot index. Detta är investerare som har levererat 15-20 % i avkastning per år över långa perioder genom att använda beprövad värdeinvestering. Vi ser att vi varit inne i en period där det inte hjälpt utan det som varit i ropet har varit att köpa stora techbolag.

Det hela är som en IT-bubblan deja vú. Värde är ur ropet och det sågs som ännu mer riskfyllt nu i denna kris. Men studerar vi tidigare kriser är det småbolagsvärde som presterat bäst och ännu är värdeaktier fortsatt billiga nu i krisens spår. Det kan helt enkelt vara en historiskt möjlighet att investera i värdeaktier och specifikt småbolagsvärde.

2 reaktioner på ”Amerikanska värdeinvesterares senaste utveckling”

  1. Vad betyder det i termer av börslabbets strategier? Vilka kommer att gynnas? Ska man filtrera bort large cap?

    1. Henning Hammar

      Jag skulle säga att de allmänt gynnas dem av detta. De investerar främst i småbolag (endast ca 20 % på large cap i listorna i dagsläget) som tenderar gå bäst efter kris. Men också större bolag (som främst de investerare som nämns ovan investerar i) är historiskt billiga, så finns ingen större anledning till att ta bort dem på grund av dagens läge och de utgör ändå en så pass liten andel.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *