Björnmarknader, krisinvestering och diversifiering

Det har hänt mycket i år på börsen i och med Coronakrisen och jag hoppas att allt går bra för er i krisen. Mitt eget fokus har legat på Börslabbet samt andra uppdrag och åtaganden vilket gjort att det inte skett mycket uppdateringar här på bloggen. Trots att det varit fullt upp har det för egen del känts helt okej i börsfallet då min portfölj är anpassad efter den risk jag är villig att ta. Den stora anledningen till att ha en genomarbetad strategi och portföljplan är just för att vara förberedd när fallen kommer, på samma sätt som när man har en katastrofplan att följa vid kris.

Björnmarknader och krisinvestering

För den som undrar hur man ska handskas i krisen har jag skrivit ihop ett längre inlägg på Börslabbet där jag går igenom tidigare björnmarknader på Stockholmsbörsen 1901 tills idag samt vad som fungerat bra vid tidigare kriser. Själv har jag exempelvis valt att utöka mina aktieköp på senaste tiden, mycket därför att det börjat bli riktigt billigt bland speciellt småbolag av värdekaraktär i nivå med efter IT-bubblan och finanskrisen samt att dessa tenderar att gå riktigt bra efter kris.

Björnmarknader och krisinvestering

För den som missat det har jag också uppdaterat Börslabbets studie över kvantitativa strategier ”Vad som fungerar på Stockholmsbörsen” till och med 2019. Även om småbolagsvärde tenderar att gå riktigt bra efter kris är det svårt att veta exakt vad som går bäst efter denna kris, och som med de kvantitativa strategier jag går igenom i studien är det bra att ha en multi-faktor approach. Därför är det alltid bra att kombinera flera olika kriterier, även in i kris, och initialt har vi sett att momentum har gått klart bättre än värde i år.

Studie: Vad fungerar på Stockholmsbörsen?

Diviersifiering

Något man märkte nu vid detta börsfall är hur viktigt det kan vara med diversifiering och speciellt av buy-and-hold variant. Trendföljning har hjälpt under krisen men det gick så pass snabbt att vi såg ett av de största fallen sedan 1987. Trots det är Global trendföljning endast ner med -11 % i år mot -21,9 % för Stockholmsbörsen men det var också jobbigt med denna strategi när börsen föll som mest under mitten av mars. Till skillnad har en ren buy-and-hold portfölj som Golden butterfly klarat nedgången galant och min egen på Shareville är endast ner med -5 % sedan årsskiftet. Nu har den till och med gått bättre än Stockholmsbörsen sedan starten sommaren 2016, vilket visar att det kan finnas långa perioder där 100 % aktier inte ger högst avkastning. Ett annat exempel på detta är nu att guld gett högre avkastning än börsen senaste 5 åren.

Själv har jag valt att kombinera både trendföljning och vanlig diversifiering för att sprida riskerna. I och med detta är jag nu investerad lite till strax över 50 % på börsen eftersom trendföljning nu ligger helt utanför. Vi får se om det blir ett bra läge för just trendföljning, men som det ser nu ut är vi inne i en björnmarknad och en kris som inte går över i det första taget. Tidigare kriser har pågått ungefär 3-12 månader och vi är ännu endast 1 månad in i denna. Men samtidigt som trendföljning ligger ur investerar jag successivt i de kvantitativa strategierna, för ju billigare det blir desto högre blir framtida förväntad avkastning och det är alltid omöjligt att se exakt när vi befinner oss på botten.

4 reaktioner på ”Björnmarknader, krisinvestering och diversifiering”

 1. Tjena Henning!

  Har du någon plan på att minska räntedelen till förmån för aktier? Eller kommer du alltid försöka behålla din allokering i portföljen enligt din bestämda fördelning genom ned- och uppgång?

  Även guld känns klart mer intressant än sparkontot i dagsläget.

  1. Hej! Ja, jag är lite mer flexibel än min målallokering. Hade både lite mer räntor och guld vid årsskiftet än vad som är tanken på sikt, lite på grund av privata anledningar för att jag behövde mer buffert etc. Men var ju passande nu att ha och har minskat denna del och investerat en del i aktier och ligger nu mer likt målallokeringen. Alltid bra att ha lite likvider när såna här lägen kommer är min erfarenhet. Sen med månadssparande kan man fortsatt passa på om det fortsatt går ner.

 2. Något som är intressant är ju betydelsen av tidsdiversifiering. Att datumet man läser av sin signal och ändrar allokering i en trendföljande strategi (gäller även indexfonder och ombalansering generellt) spelar stor roll för avkastningen.
  De flesta gör det i slutet av månaden. Visst, det finns kanske indikationer på att det historiskt varit bäst. Men det är svårt att hitta en bra förklaring annat än slump.

  I min variant av global trendföljning har jag valt att läsa av och göra allokeringen var 28e dag och delar upp det så att 1/4 av portföljen ombalanserar varje vecka. Det har gett ganska stor skillnad. Den som gått bäst ombalanserade i mitten av v 10 och 14 och har gått -9,6% sedan årsskiftet. Den sämsta var v 8 (dvs precis innan krisen) och v 12. Den är -25,5% sedan årsskiftet.

  Hur gör andra? Tror ni att det är bäst i månadsskiftet av en anledning? Eller är det slumpmässigt när trendförändringar sker? Och tar ni i så fall hänsyn till det?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *