Värdespreaden på högsta nivån sen IT-bubblan

Värdeaktier har haft en tuffare period under senaste två åren där index gått upp medan värdeaktier gått ner. Detta har resulterat i att värdespreaden, skillnaden mellan billiga och dyra aktier, på börsen är nu på sin högsta nivå sedan IT-bubblan och där den ökat ganska dramatiskt de senaste två åren. AQR, en av världens största kvantitativa förvaltare, har därför gått ut och sagt att ”det är dags för en förlåtlig värde-timing synd”. De har tidigare varit av ståndpunkten att man inte bör tajma faktorer, men att dagens extrema spread motiverar att det nu är dags.

Nedan visas grafen från AQR som visar värdespreaden på deras mått på värde för USA börsen. De noterar att spreaden nu befinner sig i den 97:e högsta percentilen sedan 1981 och det är den högsta noteringen efter IT-bubblan. De nämner vidare att fallet är detsamma i både Europa och tillväxtmarknader och allmänt i utvecklade marknader. Alltså är värdespreaden på högsta nivån sen IT-bubblan vilket ligger bakom de senaste tidens underprestation för värde.

Källa: AQR

Jag blev själv intresserad att undersöka hur fallet var för Sverige och valde därför ta fram en graf för värdespreaden på Stockholmsbörsen sedan 2001 med hjälp av Börslabbets databas och backtestingprogram. Nedan visas värdespreaden utifrån nyckeltalen P/S, P/B, P/E och EV/EBITDA utifrån ett snitt där de bolag som rankas efter 80:e percentil delas med 20:e percentil. Spreaden ligger nu på högsta nivån sedan efterdyningarna från IT-bubblan med undantaget från finanskrisen då spreadarna ökade mycket. Alltså har vi ganska lik bild i Sverige som i USA och värdespreaden är nu på högsta nivån sen IT-bubblan.

Det var under sommaren 2018 som AQR började märka av underprestation och det är liknande vad jag har observerat här i Sverige. Det som är intressant är att underprestationen har skett ganska brett över flera olika kvantitativa faktorer. Både värde, momentum och kvalitet har på Stockholmsbörsen underpresterat index sedan sommaren 2018 vilket inneburit allmänt att kvantitativa strategier presterat dåligt under denna period.

Vissa motiverar att den senaste tidens underprestation är att värde slutat fungera då det är allmänt känt, men som AQR poängterar bör detta ha resulterat i att värdespreaden minskat över tid och vi har nu snarare sett motsatsen. Som AQR också skriver är vi ännu inte i nivå med IT-bubblan men kollar vi historiskt tenderar en period av underprestation och ökande spread vara positivt för avkastningen för kvantitativa strategier och värdeaktier framöver (liksom åren som följde IT-bubblan).

3 reaktioner på ”Värdespreaden på högsta nivån sen IT-bubblan”

    1. Intressant inlägg, tack för det.

      En separat fråga: Vilka verktyg använder du för att göra backtests? Dvs, IDE, språk etc?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *