När värde är mer värdefullt

Det har varit ett tufft år för oss investerare i värdebolag då många fortsatt blivit billigare medan index gjort fortsatta toppnoteringar. För att ta ett exempel har topp 10 billigaste bolagen utifrån direktavkastning och sammansatt värde på Stockholmsbörsen nu på ett års sikt gått ner med -20 respektive -16 %. Liknande är det i USA, där värdebolag tenderat att fortsatt bli billigare medan högt värderade bolag blivit dyrare. Därmed har underprestationen varit ett faktum.

Tur nog kan vi med historiken till hjälp sätta dagens underprestation i ett historiskt kontext. Hade det alltid fungerat att investera i värdeaktier hade alla gjort det. Anledningen till att det fungerar är att det går i cykler, något jag tog upp i ett inlägg nyligen på Börslabbet. Som jag visade i inlägget tenderar strategierna att överavkasta index efter en tid av underprestation. Då det är vad vi är inne i just nu ökar sannolikheten för överavkastning framöver. Nedan visas efterföljande års överavkastning efter en period av underprestation.

Källa: Börslabbet

Samma slutsats drar de på Verdad Cap. De visar i en av sina nyligen publicerade studier (varifrån rubriken till detta inlägg är tagen) att vi just nu befinner oss i en situation där spreaden mellan billiga och dyra aktier på den amerikanska börsen är den högsta sedan IT-bubblan. Nedan visas grafen från deras studie där vi ser att värderingen endast varit högre under IT-bubblan och under 20-talsbubblan i USA.

Källa: VerdadCap

Utifrån samma data kan de visa efterföljande års överavkastning mot index utifrån olika perioder för att skapa en så kallad base rate. Vi är för tillfället i en av de perioder med högst värdespread sedan 1940. Historiskt har det lett till att avkastningen för billiga aktier efterföljande 3 år överstiger avkastningen för dyra med hela 50 % per år (se nedre tabellen).

Källa: VerdadCap

De på Verdad är inte heller ensamma om denna data, också Research Affiliates har visat att den förväntade avkastningen för värdeaktier är de högsta av de faktorer de bevakar. Nedan visas deras förväntade avkastning av olika faktorer från Rob Arnotts presentation ”Are Valuations Irrelevant?”. De visar att värdefaktorn har högst potential till överavkastning av alla faktorer kommande år över hela världen.

Källa: Research Affiliates, LLC

En bra illustration på hur det kan vända i marknadssentiment i speciellt värdeaktier tycker jag ITAB Shop Concept gjorde vid årsskiftet. Den hamnade överst på billigaste aktier efter sammansatt värde när pessimismen var som starkast på börsen. Den hade då en värdering på P/E 7,4, P/S 0,3 och en direktavkastning på 11,6 %. Den föll ytterligare till slutet av januari och har sedan vänt upp ordentligt sedan dess. Den som köpte ITAB i slutet av januari har nu sett en avkastning på 180 % sedan dess. För den som undrar är nu BE Group med Stillströms investmentbolag Traction i ryggen det billigaste bolaget efter sammansatt värde med en värdering på P/E 9, P/S 0,1 och P/FCF 5,0.

Nu är ju allt detta historik och statistik och en vändning kan självklart ta mycket längre tid än tänkt. Oavsett visar historiken att värde är mer värdefullt i ett läge som nu och att den underprestation som vi ser för tillfället mer öppnar upp sig som ett köptillfälle.

8 reaktioner på ”När värde är mer värdefullt”

 1. Hej,

  När skall du göra din portföljuppföljning? Vill se i siffror hur, bland annat, dina net-nets har gått..

  1. Henning Hammar

   Hej! Gjorde en uppföljning vid årsskiftet: https://investerarfysikern.se/2019/01/arsrapport-2018/ Annars går det alltid att följa utvecklingen för portföljen under denna sida: https://investerarfysikern.se/portfolj-och-utveckling/

   Net-nets hade helt klart ett dåligt år senaste året. Gick ner med ca -20 % under mars 2018 – mars 2019. Var allmänt så för alla rena kvantitativa värdestrategier, EV/EBIT gick ner med -10 % och sammansatt värde med -5 % under samma period. (Siffror i SEK, ännu sämre i USD då USD/SEK gick upp med ca 10 % under perioden.) Helt enkelt ett dåligt år för värde.

 2. Värdeinvesteraren

  Kul att mitt eget favoritbolag BE Group omnämns som börsens billigaste just nu. Väntar tålmodigt på att marknaden ska upptäcka dess låga värdering. Än så länge för aktien en slumrande tillvaro, men är fast övertygad om förr eller senare kommer en kraftig uppvärdering.

  1. Henning Hammar

   Intressant! Kollade in bolaget nyligen och verkade som de har vänt lite på det med förbättrad intjäning och så vidare. Också trevligt med Stillström som storägare, de har ju lyckats bra med Traction och den typen av bolag (tänker också på Nilörn där de lyckats bra).

   1. Värdeinvesteraren

    Ja Bengt och Petter Stillström är väldigt duktiga på att leta upp bolag som för tillfället har lönsamhetsproblem, men där de omstrukturering av bolaget ser en stor uppvärderingspotential . Profilgruppen, där Stillström är huvudägare via bolaget Ringvägen Venture AB befann sig i början av 2015 i en liknande situation som BE Group gör nu. Aktien var ratad av marknaden och handlades till kring 20 kr och ett ps-tal runt 0,10. Ingen analytiker visade något som helst intresse för bolaget. I princip enbart Stillström trodde på bolaget. Två år senare handlades aktien till som högst runt 150 kr. Bolaget betraktades nu som ett kvalitetsbolag med låg värdering. Min tro och förhoppning är att även BE Group kommer att göra Profilgruppens resa.

  2. Angående BE Group, borde inte deras verksamhet styras väldigt mkt av byggsektorn generellt eftersom jag inbillar mig att deras produkter främst används just där. Deras huvudkonkurrenter borde vara Tibnor och Stena.
   Går byggsektorn i stöpet så har jag svårt att se att stålsektorn kan göra annat än detsamma.

 3. ”Nu är ju allt detta historik och statistik och en vändning kan självklart ta mycket längre tid än tänkt. Oavsett visar historiken att värde är mer värdefullt i ett läge som nu och att den underprestation som vi ser för tillfället mer öppnar upp sig som ett köptillfälle.”

  Fast nu säger du indirekt att du, genom att titta på värde, kan pricka toppar och dalar. Rob Arnott poängterar specifikt att värdering inte är användbart för just det, i den sammanställningen som du länkar till.

  Bortsett från det var det väldigt intressant läsning Henning, bra skrivet!

  1. Henning Hammar

   Ja, förstår vad du menar. Är som Arnott säger svårt att tajma med just värdering, syftade mer att utifrån ”base rates” så gör dagens underprestation att sannolikheten ligger på sin sida om nu värde kommer återgå till det normala. När det händer vet ingen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *