Golden Butterfly portföljen på Shareville 3 år

Att börja investera kan vara svårt för många. Man kanske bränt sig tidigare när man gjort det, exempelvis genom att köpa några få aktier man tror på, blivit inlurad i IT-bubblan, kryptobubblan eller bara hyser allmän oro för att börsen ska krascha. Man ser börsen som en riskfylld plats, ett ställe där man förlorar pengar och kommer helt enkelt aldrig igång med att investera. Men det behöver inte vara så. Att investera kan ge bra avkastning till klart lägre risk än börsen. Hemligheten heter diversifiering.

Av denna anledning startade jag portföljen Golden Butterfly på Shareville för tre år sedan. Den illustrerar ett enkelt sätt att investera diversifierat med bra avkastning. Det är en mer aggressiv variant av den Permanenta portföljen som ofta får invändningen att den har för liten aktieandel. Portföljen är tagen från Portfolio Charts som är en bra hemsida för att se hur olika diversifierade portföljer presterat över tid. På sidan för Golden Butterfly går det att se hur den presterat från 1970 tills idag, nedgångar, olika utfall av avkastning och annat. Det som är fördelen med en sådan portfölj mot 100 % aktier är att det går att få klart stabilare avkastning och lägre nedgångar utan så mycket lägre avkastning, vilket kan vara bekvämare att investera i och mindre riskfyllt om man exempelvis vill leva på kapitalet eller ha det som en långsiktig buffert.

Portföljen består av följande med de nuvarande innehaven inom parentes:

 • 20 % Svensk indexfond (Nordnet Superfond Sverige)
 • 20 % Global indexfond (SPP Global)
 • 20 % Guld (ETFS Physical Gold)
 • 20 % Obligationer (AMF Räntefond Lång)
 • 20 % Korta räntor (Spiltan Räntefond Sverige)

Aktiedelen går självklart att byta ut mot ett eget aktiesparande och vilket jag också testat med Börslabbets strategier nyligen på Börslabbet. Som syns nedan visar avkastningen att den varit jämn med index ex utdelningar, men till klart lägre svängningar. Det var inte minst aktuellt vid årsskiftet då man satt ganska tryggt i en sådan portfölj när börsen rasade. Ratingen för portföljen har därmed klättrat upp på 2 stjärnor, vilket innebär bättre halvan på Shareville.

Golden Butterfly portföljen på Shareville

Jag har länge varit imponerad av den stadiga avkastning som både Golden Butterfly och Permanenta portföljen gett över åren och som vi nu kunnat följa i realtid. Det får en att slippa vara orolig med när det är rätt tillfälle att investera och mest bara investera tryggt över tid, vilket kan vara mycket kraftfullt om man vill bygga upp sitt kapital över tid och sen leva på det. Många tror att investera handlar om att få högsta möjliga avkastning, men det kan många gånger vara viktigare att vara trygg i sitt sparande och lyckas med sitt investerande på sikt. Det är just det som är det kraftfulla med en diversifierad portfölj som Golden Butterfly.

4 reaktioner på ”Golden Butterfly portföljen på Shareville 3 år”

 1. Hej Henning,
  Tror du inte att en stor del av den historiska avkastningen (sedan 1970) för både permanentportföljen samt butterflyportföljen kan förklaras av sjunkande räntor. Har man haft räntepapper med långa durationer har dom ju ökat i värde. Att idag köpa svenska räntepapper som ger nästan 0% kommer kanske inte ge så mycket framöver.
  En annan fundering jag har är om det inte skulle vara bättre att ha amerikanska räntefonder istället för AMF lång som ett komplement till SPP Global som till stor del är amerikanskt index? Går USA dåligt = Går SPP Global dåligt och då sänker FED räntan och då ökar värdet på dina långa amerikanska obligationer. Har du vid det tillfället AMF Lång får du 0% samtidigt som du förlorar på SPP Global? Misstolkar jag det?

  Jag kan absolut tänka mig en sådan portfölj men tror inte man ska räkna med mer än 2-3% i realavkastning om man går in nu med tanke på ränteandelen och den redan högt prissatta aktiemarknaden.

  1. Henning Hammar

   Hej Johan,

   Ja, helt klart gör sjunkande räntor att de gett extra avkastning och vi kommer ju inte alls se samma avkastning framöver. Men det är inte så jättestor påverkan, kollade det i mitt senaste test på Börslabbet och visade sig ge ca 0,8 % mindre i avkastning per år om man bytt ut hela obligationsdelen mot korta räntepapper i portföljen: https://borslabbet.se/permanenta-portfoljen-och-golden-butterfly-med-borslabbets-strategier/ Så lägre avkastning kommer det att ge, sen hur låg kvarstår att ses.

   Såg också en simulering nyligen om vi skulle se omvänt scenario med ökande räntor till 70-talets nivåer. I denna var det mest bara räntepapper på lång sikt (10+ år) som skulle drabbas, medan upp till tio år gav helt okej avkastning och drabbas inte så mycket av högre räntor. Om man ser obligationsalternativen i Sverige idag investerar de oftast på kort sikt, exempelvis har AMF Räntefond lång, SPP Obligationsfond och XACT Obligation löptider på i snitt 3-4 år. I jämförelse är löptiden på aggregerade obligationsfonder i USA det dubbla, ca 7-8 år, och dessa var någorlunda ”säkra” över tid i simuleringen med ökande räntor. Också investerar AMF och SPP inte enbart i statspapper, vilket gjort att de fått en avkastning på ca 1-1,5 % per år nu senaste åren trots ganska konstanta låga räntor sedan 2015.

   Gällande frågan om amerikanska obligationer beror det på, kan alltid gå åt andra håll. Visst kan det vara bra med diversifiering mot andra valutor, men mycket går i samklang världen över och Riskbanken är ganska beroende på om FED sänker räntan. Svårt att säga vad vi ser, men efter år 2000 då vi hade en stark dollar och stark amerikansk börs föll både dollar och amerikanska börsen efterföljande år. Om nu långa amerikanska obligationer går upp mer än volatiliteten i dollar är svårt att säga. Oavsett är det en stor valutarisk man tar i att investera i amerikanska räntepapper då vi sett en dollar mellan 7 och 11 kr senaste 20 åren.

   Ja, troligtvis, men kommer nog svårt att kunna få högre avkastning till låg risk oavsett vad man gör. Det som är bra med en sådan portfölj är att man går in mer i aktier efterhand i och med ombalansering om vi ser börsfall och alternativet är ju minus 1-2 % realränta på sparkonto eller en volatil resa med 100 % aktier (om vi ser till finansiella tillgångar, man kan ju också köpa en hyresfastighet och hyra ut men det är ju inte heller helt riskfritt om man är orolig för ändrat ränteklimat).

 2. Hej Henning,
  Du har en del ETFer som du följer, använder du fortfarande Google spreadsheet? Jag använder mig av tickers från Google finance men sedan igår verkar det inte längre fungera. Det ser ut som att Google tagit bort dom nordiska börserna. Har du något annat tips på att få ETF data?
  Mvh
  Karl

  1. Hej! Ja, märkte att det slutade fungera i måndags. Får se om det kommer tillbaka men har nu övergått till amerikanska ETF:er som jag räknar om till SEK. (Går att få fram USD/SEK växelkurs genom CURRENCY:USDSEK).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *