Fyra boktips

Mitt nyårslöfte för i år var delvis att läsa mer (se mitt tidigare inlägg ”Nytt år, nya möjligheter”). Det är faktiskt något jag blivit inspirerad av från många framgångsrika investerare och andra framgångsrika människor och ser det som en viktig faktor i ett livslångt lärande. Det som är trevligt med just att läsa olika böcker är att man kan dra del av andras erfarenheter och insikter, så att man själv kan utvecklas och få inspiration till det man gör. Jag tänkte att det kan vara kul att dela med mig lite av mina senaste boktips här på bloggen och kan också tipsa om min Goodreads-profil där jag lagt upp lite av min senaste läsning. En ny sak för i år är att jag lyssnat på en del ljudböcker, något jag fallit för och kommer göra mer framöver. För att testa på det valde jag att läsa några böcker via Librivox, vilket enkelt går att ladda ner via en podcastapp. För den som vill veta mer tas några av dessa böcker upp i vår podcast Dataspaning.

Zero to one av Peter Thiel

En intressant bok om hur man kan bygga startups. Mycket av fokus ligger på att göra något helt banbrytande, vilket kan krävas för att bygga ett helt nytt stort företag. Bli bra på en nisch, få monopolställning, bygg en bra företagskultur och gör en klart överlägsen produkt är några av budskapen. I helhet en okej bok som är lättläst och med intressanta och utmanande idéer. Gillar speciellt diskussion om att Facebook och Google inte försöker utmåla sig som att ha monopolställning och diskussionen om människa vs teknologi och automatisering.

Freakonomics av Levitt och Dubner

Freakonomics var en ganska trevlig bok med många historier om olika samband som inte känns självklara. För den som är intresserad av ekonomi och av att förstå data är den riktigt intressant. En del originella tankar och kul fakta. En intressant sak som jag tog med mig var gällande barnuppfostran och hur lite föräldrarnas gärningar påverkar barnens utveckling, utan att istället är föräldrarnas gener som påverkar och deras kringliggande sociala uppväxt.

Benjamin Franklins självbiografi (Librivox)

Det var riktigt intressant att läsa Benjamin Franklins självbiografi och förstår varför den rekommenderas än idag. Franklin var en intressant karaktär, mycket praktiskt lagd, ödmjuk och flitig. Han tar upp saker allt från hans dagliga schema, hans livsberättelse och investeringar han gjorde. Gillade främst hur han la fram hur han försökte uppnå moralisk perfektion genom 13 olika punkter och hur han ständigt försökte följa upp att han gjorde det. Det han främst hade var en enorm disciplin, något man kan lära sig av än idag. Han själv gjorde sig också rik på sin företagsamhet och genom att vara sparsam, vilket gjorde att han senare i livet kunde pensionera sig och ägna sig åt andra projekt som politik och forskning. Lite åt det håll som många på sparbloggar vill uppnå; att arbeta, vara sparsamma och investera för att sen kunna göra andra saker i livet.

En annan kul sak är att han i förbigående klankar ner på domedagsprofeter som spår att ekonomin kommer att krascha. Han tar upp ett exempel på hur en person sa till honom att Philadelphia skulle bli helt bankrutt och alla hus värdelösa. Han skriver senare hur denna person fick köpa sig sitt hus för femdubbla priset många år efteråt. Något som kan vara vettigt att tänka på när man följer vissa personer och läser olika bloggar och nyheter. Också fick jag veta att han skrev ”Poor Richard’s Almanack” som jag misstänker inspirerat Charlie Mugners ”Poor Charlie’s Almanack”.

When av Daniel Pink

Var en bok som jag köpte när jag var på en bokhandel i Bangkok för att jag missade ta med en bok på semestern. Var helt klart värd att läsa. Går i stort sett igenom vetenskapen om ”när” man ska göra saker. När på dagen man är effektivast, om man är morgon eller nattmänniska, hur ofta man ska ta pauser (han gillade förresten svenska fika) och om slut, mittpunker och början på olika projekt och skeenden i livet. Mycket intressanta insikter och en ganska lättläst bok. En av de bästa sakerna med boken är att han har med praktiska tips i slutet av varje kapitel för den som vill implementera det som han tar upp. Vi diskuterar denna bok i mer detalj i Avsnitt 19 av Dataspaning ”Producera mera”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *