Nytt år, nya möjligheter

Under ett par år nu har jag börjat summera det gånga året och göra upp planer och mål för det nya. Jag tycker det blir ett bra avbrott och gör att man kan få lite av en översiktlig bild på vart man är i livet. Alltför lätt blir det att vi alltid hamnar i en slags rutin och slutar utveckla oss själva, strävar bort ifrån våra långsiktiga mål vilket ibland resulterar i att vi blir missnöjda med vårt liv. Genom att stanna upp och reflektera kan man försöka skapa det liv man vill ha, istället för att drömma sig bort till bättre tider. Liksom att det kan vara bra att göra en årsrapport för portföljen kan det vara bra att göra det för vart man är i sitt liv. Dessutom kan det bli ganska inspirerande att se vad man åstadkommit, för många gånger kan man lyckats göra mer än vad man tror under ett helt år. Tänkte delge mitt gångna år och blickar in i 2019 här i inlägget.

Året som var – 2018

Förra året var ett riktigt utvecklande år för min egen del. Dels tog Börslabbet fart på riktigt, jag gjorde en hel del utveckling av tjänsten och haft mycket intressanta kommunikationer med medlemmar om allt möjligt gällande kvantitativa strategier och investeringar. Jag har under året gjort en massa backtester på Börslabbet, testat flera olika tillgångsstrategier och portföljallokeringar och lärt mig en hel del om vad som fungerat på börsen.

Utöver det medverkade jag både på Nordnet Live, Invest360 och blev intervjuad i RikaTillsammans-podden och MarketMakers (släpptes efter årsskiftet men intervjun skedde innan). Jag startade också podcasten Dataspaning tillsammans med två vänner med fokus på data, teknik och företagande där vi hittills släppt tio avsnitt om olika intressanta ämnen. Detta alltjämnt som jag avslutat min avhandling och mitt sista år som doktorand. Det har varit ett minst sagt intensivt år och det är kul att se att många har fått upp ögonen för kvantitativa strategier och uppskattar det arbete som jag lägger på Börslabbet.

Det nya året – 2019

Trots att 2018 var ett år där det hände mycket har jag höga förväntningar på det nya året. Idag spikade jag min avhandling som jag ska försvara i början av februari och vilket innebär slutet av min tid som doktorand. Efter det kommer jag att gå över till att på heltid driva Börslabbet och utveckla tjänsten vidare. Jag har en mängd nya idéer och kommer fortsätta fokusera på att leverera värde till Börslabbets medlemmar. Det innebär att jag också kommer att bli egenföretagare, något som länge varit en dröm och drivkraft. Jag hoppas att jag kan bjuda på mycket nytt under året.

Att jag blir klar med doktoranden innebär inte heller ett slut för lärandet. Jag älskar verkligen lära mig nya saker och utvecklas och anser att kontinuerligt lärande är nyckeln att klara sig och leverera mervärde i dagens arbetsliv. Speciellt är det viktigt för en själv som investerare där det gäller att göra genomtänkta och medvetna beslut. Mitt mål för året är att försöka lära mig ännu mer, utmana mig själv och utvecklas, något jag förhoppningsvis kommer dela här på bloggen framöver. Kan tipsa om bloggen Farnam Street som är en bra resurs gällande detta. Det är också en stor anledning till att jag var med och startade podden Dataspaning förra året och där vi regelbundet tar upp nya intressanta ämnen och intervjuar intressanta personer.

Som sagt, det är ett nytt år med nya möjligheter. Jag hoppas att ni också får ett händelserikt år. Som jag skrev i det senaste månadsbrevet på Börslabbet kan det vara klart bättre att fokusera på nyårslöften som inte har med börsavkastning att göra. Det är svårt att påverka hur börsen går, men det är klart enklare att arbeta på sig själv, sina egna beslut och utveckling.

4 reaktioner på ”Nytt år, nya möjligheter”

 1. Håkan Liljeqvist

  Härligt! Jag uppskattar det du bidrar med mycket och vill passa på att ge dig ett tack. Lyssnade på MarketMakers-poden när du var med och hittade på det viset Börslabbet. Nu medlem där och hungrig på att lära mig mer om kvantstrategier. Har länge lyssnat på The Knowlege Project med Shane Parrish så vi verkar ha många beröringspunkter och intresserar oss för liknande tankar. Kul!
  Allt gott till dig! / Håkan Liljeqvist

  1. Kul att höra och välkommen till Börslabbet! Ja, Shane Parrish har en hel del intressant och matnyttigt på sidan. Mycket om beslutsfattande och allt möjligt. Bra oavsett vad man gör. Allt gott själv!

 2. Adrian Macoveanu

  Hej,
  Vill börja med att tacka för ett väldigt bra och intressant blogg. Har läst det mesta och har samma idéer i stort om investeringar på börsen. Har dock en fundering kring din strategi trendande värde. Hur kommer det sig att du först sorterar efter värde och sedan efter momentum och inte tvärtom? Har du gjort backtesting på det? Min tanke som är helt teoretiskt är att eftersom momentum är det enskilt bästa strategin innan man lägger till andra faktorer borde man sortera efter det först. Eller kanske använda värde och momentum med samma upplägg som magic formula så att båda väger lika tungt i modelen? Är screenen på börslabbet statiskt eller kan man ändra nyckeltal och följdordning?

  Vänligen
  Adrian

  1. Hej! Ursprungligen var anledningen till att trendande värde var utformad som värde och sen momentum på grund av att det var så den var framtagen i ”What Works on Wall Street” och bästa strategin där. Har sedan kunnat testa det här i Sverige och jämfört med båda de strategier du nämner. Har fortsatt vara klart bättre. Så även om momentum varit bästa strategin här i Sverige så är det bäst att utgå från andra kriterier från början. Misstänker att det beror på att rena momentum aktier oftast inte har värdeegenskaper, men momentum hos värdeaktier är klart gynnsamt. Screenern på Börslabbet är statisk men det går att sortera alla listor efter de olika kriterierna. Implementeringen är så mest för att det ska vara ett smidigt enkelt alternativ för den som vill investera kvantitativt utifrån vad som fungerat bra på börsen utan att behöva detaljstyra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *