Konjunkturoron kom av sig

Jag tycker senaste årets börsutveckling illustrerar det bra med hur svårt det är att tajma börsen och att för de flesta passar en diversifierad portfölj som alltid är investerad. Vid årsskiftet var humöret på börsen helt klart pessimistiskt, vi skulle se lågkonjunktur och den stora björnen skulle komma. Nu är humöret det motsatta och allt är frid och fröjd. Marknaden är minst sagt manodepressiv, mycket i likhet med Benjamin Grahams Mr. Market.

Som datadriven investerare har jag undersökt många strategier för att tolka börsen och den underliggande ekonomin för att utjämna portföljens svängningar. Många av dessa är helt klart trubbiga med halvtydliga signaler (se exempel inlägget ”Faran med 200-dagars glidande medelvärde”). Historisk data är lätt att tolka och testa, men att tolka data i realtid är klart svårare och ännu svårare att veta hur börsen kommer att reagera på denna. Exempelvis såg vi fallande konjunktursignaler under hösten, vilket nu under våren endast avtagit men fortsatt visar en konjunkturavmattning. Trots detta har börsen visat på ett gott humör hittills i år då de sämre signalerna inte resulterade i sämre rapporter.

Det som trots allt börsen prisar in är framtida vinster. Att förutsättningar ändras gör också att förmågan till att tjäna framtida vinster ändras. Det finns alltid oklarheter i detta, vilket vi inte minst såg under 2015 då börsen föll kraftigt i samklang med konjunktursignaler. Men det hela vände under 2016 och det visade sig att vi hade år kvar av högkonjunktur.

Det finns vissa likheter mellan 2015-2016 och dagens scenario men det är mycket som skiljer sig åt. Då hade vi ännu inte gått in i en riktig högkonjunktur, centralbankerna sänkte fortfarande räntan, småbolagen rusade (small cap gick upp med 80 % under 2015-2016), vi hade fortsatt stora uppgångar i bostadspriser, stor byggboom och så vidare. Jämför med vad vi ser idag så ser läget klart annorlunda ut, speciellt här i Sverige. Vi får däremot nu se om vi återigen får en bättre ekonomi och förbättrad konjunktur. Många gånger kan ekonomiska cykler ta längre tid än tänkt, speciellt med centralbanker som vill jämna ut cyklerna.

Som vanligt är det bästa att ta höjd för att börsen både kan gå upp med 50 % eller gå ner med 50 % kommande året. Bästa sättet att göra det på är genom beprövade investeringssätt och strategier. Årsskiftets ned- och uppgångar har i alla fall lärt oss att volatilitet kan komma plötsligt och det gäller att vara förberedd. Kan tipsa om att kolla in min Golden Butterfly-portfölj på Shareville som illustrerar hur man enkelt kan sätta ihop en diversifierad portfölj för att få ner volatiliteten (mer info om strategin).

6 reaktioner på ”Konjunkturoron kom av sig”

 1. Hej.
  Själv håller jag mig till 100% Avanza Global. Automatisk månadsspar. Långsiktigt. Fullinvästerad och sitter still i båten. Tajma börsen är ingetting jag mår bra av. Global index brukar sköta sig fint långsiktigt. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  1. Henning Hammar

   Hej! Ja, det är ett enkelt sätt att alltid vara investera och slippa bry sig. Detsamma, lycka till!

 2. Ah,
  Det som är intressant är hur nuvarande konjukturen och marknadspriser divergerar(är det ett ord?:-) Timing av marknaden är inte för alla, när det kommer till marknadsindex så brukar marknaden toppa med en längre periods process och bottnar med en sentiment event, där det är väldigt pessimistiska värden på vad än du föredrar. Konjukturen vs denna sentiment event så går sentiment event före. För att det visar att majoriteten kastat in handuken, priset som gått upp +20% sedan julafton diskonterar inte förväntningarna för konjukturen men som Soros sa reflexivt influence sedan priser upp=bättre sentiment 😉

  1. Henning Hammar

   Jo, det är just det som blir lite svårtolkat i och med att sentiment och konjunktur inte alltid är i samklang och att marknaden är ”effektiv” och återspeglar vad de flesta tror för tillfället. Blir lätt överdrivna rörelser och det kanske just är Soros reflexivity vi sett eller ser.

 3. Hej Henning,
  Jag har lyckats spara ihop en stor summa pengar (>1 miljon SEK) och har samtidigt av brist på kunskap men även rädsla hållit mig utanför börsen och bostadsmarknaden. Samtidigt har man sett båda delarna rusa och nu ser man sparkapitalet minska i värde då kronan faller stenhårt och inflationen tar fart.
  Har du något tips för hur man ska tänka nu framöver? Min ambition är endast värdebevarande i närtid till jag kommer på vad jag ska göra av pengarna (och då menar jag värdebevarande även mätt i EUR/USD). Jag hade inte klarat av att tajma marknaden fel och se min portfölj minska med 50% i värde efter 10 års uppgångar och hårt sparande och 30-50% i valutaförsvagning. Då hade jag nog gett upp hoppet och slutat jobba (motivationen hade försvunnit helt). Jag har funderat på permanentportföljen men samtidigt ser man att både börspriset och guldpriset är högt. Känns som att allt kan falla nu. Det kanske ändå är säkrast att köpa en bostad för pengarna. Vad tror du?

  1. Henning Hammar

   Hej! Vill inte ge några direkta personliga råd då det är väldigt personligt vad som passar en själv men kan ge lite allmänna kommentarer istället.

   Som du säger, att vänta kan gör att man alltid missar avkastning. Både börsen och bostadsmarknaden tenderar att gå upp på sikt. Sen kan det alltid komma en krasch eller liknande. När den kommer vet i stort sett ingen. Bästa sättet att tackla det är oftast att satsa på flera olika kort genom en diversifierad portfölj som den permanenta portföljen. Har själv testat den här på bloggen och gett 8 % avkastning per år med maximal nedgång på -12 %. Denna sida summerar också bra statistik för en sådan portfölj och det har visat sig ge en stabil avkastning sedan 1970: https://portfoliocharts.com/portfolio/permanent-portfolio/

   Nedgångar kommer att ske, det gäller bara att begränsa dem. För sen när de väl skett är det alltid svårt att veta om man ska investera. Ta OMXS30 index efter IT-bubblan. Var det säkert att investera i OMXS30 under våren 2002 då det tappat halva värdet sen våren 2000? Nej, till hösten föll index med 40 % ytterligare. Sen bara 5 år efteråt fick man återigen se ett börsfall på 50 %. Så att investera på börsen är alltid kopplat med en risk och även efter ett börsfall behöver det inte betyda att faran är över. Genom att diversifiera går det att jämna ut svängningarna och man slipper ta beslutat om när det är rätt tillfälle att investera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *