Golden Butterfly portfolio

När det kommer till investeringar vill många helt enkelt ha ett långsiktigt tryggt och stabilt sparande. Många avskräcks att investera i aktier på grund av den volatilitet det medför och risk för stora förluster och ser enda alternativet att spara på ett sparkonto som i dagsläget ger nollränta. Här på bloggen har jag skrivit en hel del om olika sätt att få högre avkastning till låg risk, men oftast kräver dessa både tid och engagemang för att de ska fungera. För den som saknar det så finns det bra alternativ att investera efter och ett av de senaste är Golden Butterfly Portfolio där jag ska tacka Erik som länkade till den i kommentatorsfältet på Inaudibles blogg. Principen är i stort sett densamma som i permanenta portföljen som Jan Bolmeson på Rikatillsammans.se och Mikael Syding rekommenderar, enda skillnaden är att man har en större andel aktier i portföljen.

Portföljen introduceras på sidan PortfolioCharts.com, en riktigt bra sida för den som vill utforska olika portföljmodeller. Portföljens innehåll är följande:

På svenska innebär det att portföljen innehåller 20 % stora bolag, 20 % småbolag, 20 % obligationer, 20 % korta räntepapper och 20 % guld. I stort sett har man endast lagt till en del småbolag jämfört med den permanenta portföljen vilket har ökat aktieandelen.

Avkastningen för portföljen är 6 % per år inflationsjusterat och 10 % per år nominellt räknat. Det är lika mycket som den amerikanska börsen har gett under samma period men där volatiliteten är långt mycket lägre och det sämsta årsavkastningen är -9 % jämfört med -37 % för aktiemarknaden. Jag gjorde samma simulering på PortfolioVisualizer som bekräftar resultaten (och den tidigare analysen är troligen byggd på):

Kollar vi individuella år så har avkastningen inte varit negativ två år i rad och portföljen har endast visat negativt resultat 5 av de senaste 44 åren där 2015 var ett av dessa år. Testet i PortfolioCharts visar på max 2 negativa år.

Det fina med PorfolioCharts är att där kan man också visa hur utfallet för ett hypotetiskt sparande på 10 000 USD per år skulle bli utifrån olika startår vilket visas nedan:

Om man siktar på att leva på sitt kapital och investerar tungt så går detta ganska snabbt att uppnå:

Fortfarande slår aktiva strategier så som Aggressiv Global Tillgångsallokering denna portfölj men den passar bra för den som inte vill vara aktiv i sitt sparande och uppdatera allokeringarna varje månad. Om man vill kan man också byta ut aktiedelen mot beprövade aktiestrategier eller aktiva ETF:er som QVAL och IVAL, men man kan också nöja sig med att välja svenska standardfonder istället. Endast en aning lägre avkastning (0,5 %) fås om man byter ut hela aktiedelen i portföljen till en globalfond.

För skoj skull valde jag också skapa en motsvarande portfölj för svenska tillgångar. I detta test valde jag att använda 20 % MSCI World, 20 % MSCI Sweden, 20 % svenska statsskuldväxlar, 20 % svenska obligationer och 20 % guld. Allt räknat i kronor. Totalt gav det en avkastning på 8,5 % per år. På grund av att den är i kronor är däremot största nedgången på -22 % lite större då svenska börsen har gått ner mer samt 40 % av portföljen är i dollar. Här är utvecklingen:

Portföljen är klart ett intressant alternativ för den passiva investeraren som vill ha en stadig avkastning, något en stor majoritet av spararna vill ha. Portföljen har också riktigt höga SWR = Safe Withdrawal Rate på 5-6 % som man kan ta ut per år utan att behöva minska uttagen framöver.

Exempel på fonder man kan ha i portföljen är en global indexfond och en svensk indexfond, alternativt någon småbolagsfond, tillsammans med en obligationsfond, räntefond och guld ETF. Det skulle kunna vara SPP Aktiefond Global, Avanza Zero eller Nordnets Superfond Sverige, AMF Räntefond Lång, Spiltan Räntefond och ETF:erna GLD eller IAU. 

1 reaktion på ”Golden Butterfly portfolio”

  1. Pingback: Hur jag skulle investera om jag började idag! – Sparpatrullen

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *