Börssignaler – Februari 2019

För två månader sedan gick jag igenom olika börssignaler och vad de sa då. Nu har vi haft en ganska intressant utveckling sen dess, då vi både såg en riktigt stor nedgång i december för att sen efterföljas av en ordentlig rekyl i januari. I och med denna ganska turbulenta börs tycker jag att det kan vara intressant att se vad börssignalerna säger nu efter detta.

Trendsignaler

När det kommer till just trendsignalerna är det ett riktigt intressant läge på börsen nu. Både den amerikanska börsen och den svenska ligger nu nära 200-dagars glidande medelvärde efter några månader under denna. Också årsavkastningen är positiv då vi såg en dipp i månadsskiftet januari/februari förra året. Februari kommer vara intressant då det mycket väl kan visa vilken riktning börsen tar framöver och avgörande för den framtida trenden. Som syns i grafen nedan så var det en ordentlig volatil december-januari för USA-börsen efter två ganska lugna år.

USA Börsen
Stockholmsbörsen

Global trendföljning ligger nu 50-50 mot börs och guld. Som syns nedan har just guld en bra uppgång senaste halvåret då den vände från den fallande trenden under förra året. Kan vara intressant att notera att investerare flockar till guld och vi ser liknande uppgång i guldet som under årsskiftet 2015/2016 då vi senaste hade en volatil börs. Det visar också på guldets funktion som diversifierande tillgång i en portfölj.

Guld

Konjunktursignaler

Konjunktursignalerna är nog de som visat mer på försämring i den underliggande ekonomin. Som nämndes i den tidigare genomgången hade vi sjunkande barometerindikator här i Sverige och den har nu fallit ganska kraftigt senaste månaderna för att bekräfta att vi har högkonjunkturen bakom oss. Som syns nedan tyder det mycket väl på att vi snart är på väg mot kontraktion framöver.

Också trenden i amerikansk arbetslöshetsdata har börjat vända i och med de två senaste månadernas statistik och har nu brutit 12-månaders medelvärde nerifrån. Som Philosophical Econ visat är detta en bra indikator på amerikansk recession och fungerar bra att kombinera med 200-dagars glidande medelvärde på S&P 500 för avgöra marknadsexponering. Då det är lite svårt att se genombrottet har jag gjort en graf över skillnaden mellan arbetslösheten och 12-månaders medelvärde. Som vi ser har denna skillnad sjunkit under ett tag och brutit genom nollan liknande som hände under 1989, 2000 och 2007 innan USA:s senaste tre lågkonjunkturer. Vi får däremot avvakta några fler datapunkter för att helt bekräfta denna förändring.

Amerikansk inköpschefsindex är också något man kan använda för att se vart ekonomin är på väg och vi har sett en försvagning senaste månaderna. Den är ännu fortfarande hög och vi är ganska långt från kontraktion som är under 50.

USA Inköpschefsindex

Sammanfattning

Det är lite tvetydiga signaler och påminner om att börsen kan svänga kraftigt enskilda månader. Det är också varför det är så svårt att tajma börsen, ena stunden är läget mycket negativt och andra läget är det positivt.

I stort sett visar de olika konjunktursignalerna på att vi är på väg ut ur en högkonjunktur och någon gång framöver kommer vi gå in i en lågkonjunktur. När den kommer är svårt att säga, men som investerare är det bästa att vara förberedd. Sen behöver inte en lågkonjunktur innebära ett enormt börsfall, utan kan vara en mildare nedgång och det kan vara bra att komma ihåg att en genomsnittlig björnmarknad på Stockholmsbörsen har varit närmare -30 % än -50 %. Som jag skrivit ett tag om här på bloggen och rekommenderat många att göra är att ha en diversifierad portfölj då det är alltid lättare att ta svängningarna på börsen i sådana fall. Huvudsaken är att man har en strategi som man fullföljer i längden.

Som vi såg nu här i början av året kan börsen vara helt klart volatil och gå upp och ner. Om man investerar långsiktigt kan man mycket väl använda dessa till sin fördel och passa på att öka lite extra vid en volatil börs. I mellandagarna skrev jag att det var mellandagsrea på aktier och vi har nu sett en uppgång på 10 % här i Sverige och 16,5 % i USA sen dess. Så det finns helt klart lägen då man kan passa på att investera där man får aktier på rea.

3 reaktioner på ”Börssignaler – Februari 2019”

  1. Tack för ett väldigt bra och lättförstått inlägg! Är inne på samma spår som du säger, att köplägen kommer. Undviker aktieköp just nu och bygger kassa för en nedåtrekyl. Ska bli ytterst intressant att se vad som händer vid brexit, köplägen kommer att komma.

  2. Hej Fysikern,
    Om man ska köpa hus och renovera det närmsta året/åren. Är det bästa alternativet då att sälja av hela/stora delar av portföljen då för att slippa ta renoveringslån?

    1. Hej! Vill inte ge några direkta råd, utan bäst är att se över din egen situation och risk. Alltid bra att vara positionerad mot att börsen både kan gå upp eller ner med 30 % kommande året utan att det ska påverka sin vardagliga situation nämnvärt och tänka på total belåning och risk inkl boende och allt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *