Börssignaler – December 2018

Trendsignaler

Trenden har under hösten vänt till negativ på en stor del av världens börser och det verkar som att majoriteten av börserna nu kommer avsluta året med negativ avkastning. Trendsignaler som MA200 och absolut momentum (1-årsavkastning) visar nu att man ska vara utanför börsen och nedan visas utvecklingen för hela globala index räknat i dollar mot 200-dagars glidande medelvärde. Senast det skedde var under 2015 då vi såg nedgångar på 22 % och i år har vi hittills sett nedgång på 15 % sedan toppen i januari i dollar räknat. USA är fortsatt den starka marknaden med endast nedgångar på 10 % medan övriga världen har gått ner med över 20 %.

Utveckling av världens börser i USD

Det innebär att många trendföljande strategier har eller är på väg att gå in i mer likvida tillgångar. Det verkar som nu att Global trendföljning nu vid kommande månadsskift kan komma att ligga helt i obligationer och guld. Ännu har inte Dual momentum bytt till mer defensiva tillgångar på grund av den starka dollarn senaste året, men är också nära. 

Konjunktursignaler

Gällande signaler för den underliggande ekonomin har nu konjunkturbarometern börjat falla och visa att vi är på väg ut ur en högkonjunktur. Konjunkturinstitutet anser också att konjunkturen har toppat i år, vilket gör att troligtvis kanske en lågkonjunktur inte ligger långt bort. Tidigare tillfällen då konjunkturbarometern legat över 110 under en längre tid för att sedan gå ner har det gett bra signaler på lågkonjunktur och börsnedgångar. 

Amerikanska signaler för ekonomin har däremot inte riktigt blivit svaga ännu utan ligger fortsatt stark. Trenden i arbetslöshetdata är fortfarande positiv med fallande arbetslöshet och inköpschefsindex är också fortfarande stark. Den amerikanska räntekurvan, vilken många gånger varit en bra signal för börsen och lågkonjunktur, har ännu inte blivit inverterad, även om det är nära. Så för USA:s del är visar de underliggande signalerna fortsatt grönt ljus för börsen. 

Sammanfattning

Jämfört med i våras då jag senast gick igenom signalerna har vi sett en försvagning. Då ställde jag frågan om vi skulle se börsen toppa under året, vilket nu kan hända i och med de svagare signalerna. Ännu är däremot inte alla signaler samstämda och USA visar fortsatt styrka i ekonomin. Vad signalerna i alla fall visar är att det är bra att vara på sin vakt nu när trenden är nedåt och vara beredd på att ytterligare nedgångar kan komma. Det kan vara bra att vara förberedd nu när vi haft nedgångar på 10-20 % än att drabbas av panik framöver.

Om man nu ska agera på dessa signaler är helt klart upp till vad en egens strategi är. För en buy-and-hold investerare har ju också nedgångarna inneburit att många aktier blivit klart billigare och många lägen har öppnat upp sig för en ren värdeinvesterare. I dagsläget går det att få tag på 11 bolag på Stockholmsbörsen till under P/E 10 och en direktavkastning på över 5 % vilket knappt fanns för ett år sen. Dessa bolag kan bli billigare och börsen kan fortsätta ner, men det är även i dessa lägen fynd kan göras. 

Vi får se nu vad 2019 bjuder på. Antingen kommer den stora kraschen som vissa tror ska komma, eller så kanske vi får förnyad styrka i ekonomin och på börsen. Senast vi såg liknande mönster på börsen var under 2015-2016 och då hände i alla fall det senare. 

2 reaktioner på ”Börssignaler – December 2018”

  1. Tack för intressant läsning. Ser ju onekligen ut som det är klokt att avvakta investeringar för tillfället. Hur ser du på de räntehöjningar som görs i USA och också i Sverige?

    1. Räntekurvan är alltid intressant att bevaka där en inverterad yield curve brukar vara en bra signal. Det brukar mätas där man jämför 2-åriga mot 10-åriga räntan. Vi börjar närma oss det i USA (här är en bra sida: https://www.bondsupermart.com/main/market-info/yield-curves-chart). Är inte riktigt så här. Här i Sverige tror jag det är mer intressant om hur räntan påverkar fastighetssektorn och bostäder som nu vant sig med ganska låg ränta länge.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *