Har vi sett börsen toppa?

För drygt ett år sedan ställde jag frågorna här på bloggen om ”när börsen toppar?” och om ”börsen toppar under året?”. Året innan dess hade börsen gått upp med 20-30 % och börsklimatet var allmänt positivt, vilket gjorde att aktieintresset var på topp där bland annat antalet aktieägare i de mest populära aktierna på Avanza ökade med 50 % i årstakt. Nu har vi sett en sidledes utveckling på börsen sedan dess och det skulle vara intressant att följa upp med olika börssignaler och se vad som hänt sen dess.

Börsen

Aktieintresset har senaste året varit fortsatt högt och vi är fortsatt inne i en högkonjunktur. Flera småbolagsfavoriter har gått bra senaste året och i flera av de mest populära aktierna på Avanza har antalet aktieägare ökat med 50 %. Däremot är intresset av aktier lägre i befolkningen som helhet och SCB:s senaste aktieägarstatistik visar på att andelen som äger aktier har minskat.

Kollar vi globalt är världens aktiemarknader upp med över 10 % i årstakt. Här i Sverige har utvecklingen på börsen varit sidledes och index är nu under 200-dagars glidande medelvärde, se bild nedan. Detsamma är fallet i stora Europeiska börser, som i Tyskland och Storbritannien där börserna fallit på svagare konjunktursignaler och oro för handelskrig. Senaste månadens negativa stämning har också gjort att den amerikanska börsen handlas nära 200-dagars glidande medelvärde.

 

Bostadspriser

För bostäder är trenden fortsatt negativ och priserna ligger under 200-dagars glidande medelvärde sedan höstens prisfall. Senast det hände på liknande sett var i lågkonjunkturerna under 2008-2009 samt 2011-2012. Kan vara värt att notera att bostadspriserna föll i USA i högkonjunktur innan finanskrisen vilket utlöste den övriga krisen. Vi får se hur utvecklingen håller i sig framöver här i Sverige.

Konjunkturbarometern

Barometerindikatorn har vänt under 110. Det innebär att vi nu på första gången på ett år ser noteringar ut ur överhettat läge med två noteringar under 110. Vid de tre tidigare övergångarna från högkonjunktur (>110) har det tagit 6-12 månader innan indikatorn visar på lågkonjunktur (<90). Det innebär att vi kanske hamnar i lågkonjunktur i slutet av året eller början av nästa år. Då signalerna för näringslivet skiljer sig mot de för hushållen kan det kanske ta längre tid denna gång.

Amerikanska signaler

I USA är trenden i den amerikanska arbetslösheten fortsatt positiv och inget har ändrats där. Arbetslösheten har legat still senaste månaderna vilket kan indikera en vändning, men kan vara för tidigt att reagera. Yield curven som är skillnaden mellan 2-åriga och 10-åriga räntan är nu endast 0,5 % i USA. Inköpschefsindex är fortsatt på toppnivåer och det mesta visar på amerikansk högkonjunktur.

 

Summering

De flesta signaler visar på fortsatt högkonjunktur och att den börjat rulla över något. Man kan tyda en försvagning sedan jag gick igenom signalerna för ett halvår sedan på bloggen. Vi har ännu inte sett en riktig vändning utan kommande månader kommer troligtvis avgöra vilken riktning börsen tar framöver. De flesta ekonomer är fortsatt optimistiska och tror på högkonjunktur ett tag framöver då global data ser fortsatt positiv ut. Trots allt märks lite svagheter i trenden på börsen och det ska bli intressant om den verkligen nu är bruten eller bara en tillfällig nedgång som senast när jag ställde samma fråga här på bloggen.

2 reaktioner på ”Har vi sett börsen toppa?”

  1. På barometerindikatorn ser det ut som att den var över 110 och föll under 110 någonstans i mitten av 2016 utan att trigga en långkonjunktur. Samma sak hösten 2005.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *