När toppar det?

Vi har nu gått in i något slags slutskede i denna konjunktur och börscykel och jag kan inte skaka av mig en känsla att det bör toppa snart. Aktieintresset är på topp, upp rejält senaste året då börsen vände från en 20 %-ig nedgång. Aktieägarstatistik visar att de populäraste aktierna hos Avanza har mer än 50 % mer ägare nu än för ett år sedan. Avanza i sig har ökat med över 200 000 nya kunder senaste 2 åren, vilket är en tillväxt på mer än 50 % fler kunder. Shareville har ökat från 50 000 medlemmar i maj 2015 till 112 000 medlemmar idag. Facebook-grupperna exploderar och där bland annat Economistas fått en massa rubriker som nu passerat 30 000 medlemmar. Det är verkligen kul att aktieintresset nått ut till flera, speciellt bland kvinnor som oftast varit underrepresenterade. Men däremot när det sker sånt rekordintresse på så kort tid är det svårt att inte se varningstecknen.

Det som är oroande är att underliggande ekonomi och börs oftast går hand och både Sverige och USA närmar sig konjunkturtoppar, något som jag gått igenom i mitt senaste inlägg. De nedgångar och oroligheter för ekonomin som vi såg för ett år sedan visade sig inte vara sanning just för tillfället, utan har nu spolats iväg. Nu är många investerare i USA mycket positiva till Trumps valseger, men frågan hur mycket som nu är inprisat i aktiekurserna. För ett år sedan var det rätt att vara contrarian och anse att börsen drevs av för mycket pessimism, nu är frågan om vi drivs av för mycket optimism?

Här på hemmaplan så märker man att vi är fortsatt i en god konjunktur. Ökningen i bostadspriserna har börjat avta som syns i grafen ovan, men är fortsatt höga och i många städer ökar de fortfarande. Bland annat i Göteborg och Malmö är de upp 10-20 % i årstakt. Med alarm om högre räntor kan det mycket väl ha drivit på intresset för börsen, då många har stora vinster i sina bostäder och ser sig om efter alternativa investeringar.

Källa: Valueguard

Kollar vi börsen är den upp med 20 % i årstakt då det nu är ett år sen sedan det rådde en del panik på marknaderna. Mina egna aktieportföljer är upp 50 % i årstakt, vilket är kul, mycket på grund av lyckade köp i råvaror. Ännu har inte OMX-indexen passerat topparna från 2015, så vi har ännu inte fått nya toppar på börsen. Vi får se nu om 2017 bjuder på nya ATH på börsen och om hur hög optimism och aktieintresset kan bli. Börsen kan mycket väl fortsätta i 1-2 år till drivet av fortsatt bra konjunktur och optimism. Men det kan likväl toppa nu och gå ner.

 

Ju mer man är inne i börsen desto mindre inser man att man vet, det enda man kan göra är att ha en genomtänkt plan och inte ta för stora risker. Dessutom, om man satsar på att vara annorlunda än börsen kan man få en bra avkastning även om börsen inte går bra. Om man t.ex. hade köpt Avanza Zero när börsen toppade den 27:e april 2015 så är man back -6 %, medan mina kvantitativa portföljer är upp 30 % sen dess. Så hade man tajmat börsen perfekt hade man fortfarande missat 30 % avkastning om man investerat kvantitativt. De bästa åren då värdeinvesterare överpresterade var åren efter IT-bubblan, strax efter det att börsen var som högst värderad någonsin. Därför tar jag inga aktiva beslut att gå ur börsen även om den toppar, eftersom det inte behöver vara ekvivalent med mina aktieportföljers prestation. Däremot tar jag inte heller för stor risk, utan ligger ca 50-60 % investerad i aktier eftersom jag är väl medveten om att värdet kan halveras. Istället har jag ca 30 % investerat i trendföljande strategier där det kan finnas potential framöver, vilket inte minst märktes under 2000-2003 och 2007-2009 (se t.ex. Lynx).

Vad tror ni andra? När toppar det och gör ni något i era portföljer?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *