Vad visar olika börssignaler idag?

Under åren av denna blogg har jag gått igenom ett antal olika börssignaler som funkat bra att använda om man helt mekanisk vill tajma börsen och minska sina nedgångar. Tänkte att det kunde vara läge nu att gå igenom dessa signaler eftersom de alla visar ganska intressanta resultat för senaste två åren och i nuläget. Här gjorde jag en stor jämförelse av tre av signalerna på tre olika dataset.

Momentum – ger köpsignal

Den mest populära signalen som jag också skrivit mycket om här på bloggen är momentum. Denna kan komma i olika former, dels absolut momentum, vilken mäter om börsen är upp eller ner senaste året och investerar efter det. En annan är 200 dagars glidande medelvärde, eller förenklat 10 månaders glidande medelvärde (nedan kallat MA10). Där investerar man om börsen stängt månaden under eller över det glidande medelvärdet. Nedan visas hur avkastningen sett ut i SIX return index om man investerat beroende på dessa två signaler för de senaste 24 åren:

 

Som syns så har man fått både högre avkastning och lägre risk med dessa signaler. Dessa är inte något som fungerar hela tiden. Kollar vi mer i detalj på 10-månaders glidande medelvärde så ser vi att senaste 2 åren har det lett till en del zig-zag förluster, där börsen hoppat över och under MA10 flera gånger. Samma hände under 1998 och om vi sett över varje dag så hade det också hänt under 2006.

Vad indikerar dessa signaler i dagsläget? Som man kan se i grafen ovan är det klart en bullish signal som visas och börsen är upp senaste året. Därmed visar både MA10 och absolut momentum på köpläge, men denna gång sent i börscykeln likt 1999 och 2006.

Konjunkturbarometern – snart sälj

En annan bra parameter för den svenska börsen är konjunkturbarometern. Den har funkat bra senaste 25 åren då den funnits och hade gett bra resultat. Om man använder substitut för den åren innan dess kan man visa att den funkat senaste 40 åren. Principen är att man säljer av aktier när man går in i en högkonjunktur, alltså om den går över 110. Det har varit en bra säljsignal senaste tre konjunkturcyklerna, men var oklar för ca 1 år sedan då den var över 110 och sen vände ner igen. Nu har den återigen gått över 110, vilket gör att om några månader kan den ge säljsignal. Denna passar också bra att använda i kombination med MA10-signalen som jag skrev om ovan.

 

USA:s arbetslöshet – köp

Under förra året var det en blogg som heter Philosophical Economics som skrev en hel del intressant om olika börssignaler. Han menar på att trend och momentum är bra signaler, men ännu bättre om de kombineras med fundamentala signaler. En sån är USA:s arbetslöshet som trendsignal, vilket fungerat som en bra indikator, läs mer här. Principen är att man är fullinvesterad så länge arbetslösheten faller och befinner sig under 12-månaders glidande medelvärde. Om den sen vänder använder man sig av MA10-reglerna som jag skrev om tidigare.

I dagsläget befinner vi oss i en positiv trend, men man kan ana en avmattning. Det kan hända att snart vänder trenden och vi går in i lågkonjunktur. Det ger lite liknande indikationer som konjunkturbarometern här i Sverige.

 

Slutsats

Den slutsats man kan dra från dessa signaler är att de fundamentala signalerna som visar på den underliggande ekonomin visar på att man bör ligga fortsatt investerad, men att det snart kan gå över till säljsignaler. Momentum visar också på att man ska ligga fortsatt investerad. Det indikerar att vi börjar närma oss en konjunkturtopp och att vi kan inom de kommande 1-2 åren se en topp i både börs och konjunktur. När det sker vet ingen och på vilken nivå det sker är också oklart. Börsen kan bli manisk och gå upp 30 % eller mer, det har skett förut.
Något man också kan dra från dessa signaler är att de är ganska trubbiga verktyg. De är inte sanna hela tiden, utan kan vara bra indikatorer. Dessutom har de visat sig fungera mindre bra med kvantitativa strategier, så jag investerar själv i kvantitativa strategier och trendföljning separat. Om man vill använda trendföljning i sin kvantitativa portfölj är det oftast bättre att använda hedge, där man går kort index med mini-futures när börsen ger en säljsignal. Men man ska också vara medveten om att man ibland genomlider zig-zag förluster. Under de senaste två åren där man skulle förlorat uppskattningsvis 10 % avkastning på en sådan hedge, vilket förhoppningsvis man vinner tillbaka nästa gång en nedgång sker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *