Mellandagsrea på aktier

Nu är det dags för mellandagsrean och därefter kommer januarirean. Själv brukar jag passa på och göra årets klädinköp under dessa reor. Många gånger kan man få tag på bra kläder för närmare halva priset och så slipper man behöva göra större klädinköp under resten av året. Nu i år har det också blivit rea på annat håll, nämligen på börsen. 

Vad skulle du säga om du får erbjudandet att köpa ett stabilt svensk bolag med P/E på 10, P/S på 0,6, EV/EBITDA på 6,4 och en direktavkastning på 5,5 %? Själv skulle jag säga att det är ett riktigt bra pris. Visst, det kanske finns lite orosmoln kring företaget, vi är sent i konjunkturen och det kan bli billigare. Men trots det är värderingen helt okej och sannolikt att det kan ge bra avkastning på sikt. Sanningen är att det är snittvärderingen på de 40 billigaste aktierna efter sammansatt värde på Stockholmsbörsen. Eller vad sägs om att få 7 % direktavkastning som i de 40 aktierna med högst utdelning?

Liknande återfinns ifall vi kollar över atlanten på den amerikanska börsen. Topp 50 billigaste aktierna där efter sammansatt värde har en värdering på P/E 6, P/S 0,4 och EV/EBITDA 5. Utöver det ger de också tillbaka motsvarande 12 % av aktievärdet per år till aktieägarna. Eller vad sägs som att betala 3,3 gånger årets rörelseresultat som är vad de 50 billigaste aktierna efter företagsmultiplen värderas till? 

Höstens turbulens har gjort värdeaktier både här i Sverige och i USA klart billigare och det har bjudits ut till rea. Men tvärtemot när rean sker i butikerna så undviker folk att köpa när börsen billigare. Visst, många börssignaler visar nu på att trenden på börsen har vänt och vi kan se fortsatta nedgångar, men trots det är det bra att ha i baktankarna att det börjat bli billigt på börsen och kan öppna upp sig för bra köplägen. Är man långsiktig, investerar successivt och tar lagom risk brukar det löna det sig i längden att passa på när börsen rear ut aktier. 

2 reaktioner på ”Mellandagsrea på aktier”

 1. God fortsättning!
  En fråga gällande din momentum strategi för etfer. Just nu säger min strategi att jag ska ligga i xact obligation som nr 1 och USA/EM mkts/pacific som nr 2. I din strategi tog du dom 2 etferna som låg högst, hur ska man tänka i detta fall när 3 etfer har samma poäng (3,6,12 månader) på plats 2?
  Med vänlig hälsning,
  Kalle

  1. God fortsättning! Har alla tre lika hög poäng verkligen på nr 2? Inte det att du använder för få värdesiffror? I screenern för Global trendföljning på Börslabbet skiljer sig avkastningen för USA och Pacific med 0,7 %. Det bör oftast skilja sig åt och sällan vara samma, men om det inte gör det kan man i stort sett ligga kvar i den som man låg i innan.

   En annan sak; Alla har negativ avkastning i dagsläget och om du bara har obligationer (skippar guld) kommer man ligga investerad i börsen när avkastningen även under börsfall. Testade olika trendfilter på Börslabbet för en månad sen (https://borslabbet.se/global-trendfoljning-med-trendfilter/) och ett sätt att komma runt det är att endast investera i tillgångar som visar positiv avkastning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *