Teknikbolag och FANG

Senaste åren har börsen dominerats av teknikbolag där mycket inom teknologisektorn gått riktigt bra. Swedbank Robur Ny Teknik är bästa fonden på Avanza för de senaste tre åren och här i Sverige har vi haft bra utveckling i bolag med teknikfokus så som spel och bettingbolag och i USA har de FANG-aktierna. Då bolagen har mycket medvind och dagens heta ämne är AI och effektivisering genom digitalisering har det gjort att bolagen fått ganska höga värderingar. För två år sedan skrev jag ett kritiskt inlägg om FANG där jag utgick från statistik och nämnde att bolag med dessa värderingar tenderar att historiskt gå dåligt då förväntningarna är för höga på bolagen.

Vad har då avkastningen blivit efterföljande två år? Detta är utvecklingen:

Facebook 74 %
Amazon 190 %
Netflix 220 %
Alphabet 56 %

Snitt 135 %
S&P 500: 46 %

Trots deras skyhöga värderingar har utvecklingen varit riktigt bra i deras aktiekurser och dess investerare varit mycket nöjda. Den stora anledningen till detta är att de lyckats visa upp en enorm vinsttillväxt under perioden. Nedan visas vinsttillväxten för samma period:

Vinsttillväxt 2015-2017:
Facebook 332 %
Amazon 409 %
Netflix 354 %
Alphabet 35 % (operating income)

Men då också aktiekurserna har följt åt resultaten är värderingarna fortsatt höga:

Facebook, P/E 34, P/S 13, P/B 7
Amazon, P/E 258, P/S 4,3, P/B 28
Netflix, P/E 252, P/S 11,7, P/B 38
Alphabet P/E 63, P/S 7, P/B 5

Det visade sig att deras höga värderingar var motiverade för två år sedan med tanke på den fina vinsttillväxt de hade då. Vi får nu se om det kommer att fortsätta då värderingarna är fortsatt riktigt höga och förväntningarna desamma och kollar vi senaste åren har det skett en ordentlig uppvärdering av bolagen. Det är ändå imponerande vilken vinsttillväxt dessa företag har lyckats med. De är några av de företag som dragit mest nytta av automatiseringarna och kan ha fortsatt hög vinsttillväxt om det håller i sig.

Det ska bli intressant att se hur det går för teknikföretagen framöver och om de lyckas att ha kvar samma höga marginaler och vinsttillväxt. De visar i alla fall på att det finns undantag från statistiken på aktiemarknaden och bara för att något är högt värderat betyder inte det att det är dyrt för tillfället. Det man köper är alltid framtida vinster och kan dessa bli stora kan det vara så att man får betala en hög premie för aktien. Dessutom kan bolag fortsatt värderas upp som i FANG:s fall. Statistiken visar bara vad en bred portfölj av bolag av samma värdering lyckas med och alla bolag blir inte ett FANG-bolag.

Teknikbolagen och FANG-aktierna har varit bra illustration på att momentum i bolag kan vara en stark faktor och att det kan vara bra att rida på trenden. Aktiekurserna i detta fall speglade en enorm vinsttillväxt, vilket man i så fall hänger med på. Men det gäller också att se upp. När sedan vinsttillväxten avtar bryts trenden och kurserna viker nedåt, vilket vi inte minst sett i bolag som H&M och Fingerprint. Värderingen tenderar bli överdriven när tillväxten är som högst eller börjar avta, men det är först när utvecklingen bryts som marknaden oftast reagerar.

Nu med flera år av bra avkastning för dessa sektorer och deras popularitet är det snarare mycket som talar för att vi kan komma se mer medioker avkastning framöver. Det som funkat bäst under en period på några år tenderar att gå sämre under kommande år då börsen går i cykler. Avkastning på 3-5 år är faktiskt en kontraindikator och som nämns i boken Quantitative momentum ger de bäst presterande bolagen lägre avkastning än börsen som helhet. Värderingen är också hög i sektorn och vi är sent i konjunkturen. Vid en lågkonjunktur tenderar bolag med höga värderingar bli mer drabbade då både värdering och tillväxt får sig en törn. Vi får se nu om det är fallet för dessa bolag eller om ”this time it’s different”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.