FANG – de underbara fyra

I USA var FANG ett stort fenomen förra året. Det består av de fyra tech giganterna Facebook, Amazon, Netflix och Google. De är en stor anledning till att S&P 500 inte gick ner förra året utan upp. Deras utveckling var extrem förra året och de gick tillsammans upp runt 70 % i snitt. Amazon och Netflix hade bäst utveckling med en uppgång på 100-120 % medan Facebook och Alphabet (nya namnet på Google) gick upp med 30-40 %, se grafen nedan. De är alla bolag de flesta av oss känner till och använder, de växer otroligt mycket och deras verksamheter är underbara.

FANG gillas av alla möjliga investerare, professionella så som amatörer. Börspodden har hyllat flera av företagen ett antal gånger och berättat hur underbara de är. Jim Cramer är förälskad i aktierna och skapade förkortningen FANG för några år sedan. Däremot, om man hänger på mer värdeorienterade aktieforum och bloggar finns där en allmän skepticism mot deras höga värdering och även om verksamheten är fantastisk så blir värderingen svår att försvara. Fram tills årsskiftet så verkade Börspodden och Jim Cramer ha rätt, men hittills i år verkar insikten om värderingen kommit ikapp och Amazon har tappat -25 % i år, Neflix -19 % och Alphabet -10 %. Så hur ser situationen ut i dagsläget?

Benjamin Graham har ett känt citat som är: “In the short run, the market is a voting machine but in the long run, it is a weighing machine.” Det hela innebär att priset på aktien i längden kommer att motsvara företagets inneboende värde. Kollar vi först på värderingen för Facebook så värderas aktien till P/S 16 och P/E 80 baserat på 2015-års omsättning och vinst. Bolaget väntas växa med 140 % i omsättning och 270 % i vinst de kommande tre åren, vilket gör att de värderas till 4,5 gånger 2018 års förväntade omsättning och 14,5 gånger dess vinst. Amazon värderas till P/S 2,2 och P/E 393. De förväntas växa med 70 % i omsättning till 2018 och 1150 % i vinst, en otrolig tillväxt. Netflix värderas de till P/S 5,2 och P/E 288, men förväntas dubbla omsättningen och 8-dubbla vinsten kommande tre år. Till slut har vi det ”lågt” värderade Alphabet som värderas till P/S 6,4 och P/E 30 med en förväntad tillväxt på 55 % i omsättning och 75 % i vinst. Alla dessa bolag har extremt hög förväntad tillväxt som ska hålla upp deras värderingar.

Kollar vi på statistiken så säger den att om man investerar i de bolag som ligger bland de högst värderade tio procenten av storbolagen utifrån P/S och P/E så underpresterar detta marknaden med 4-5 % per år. Detta trots att dessa aktier oftast haft högst tillväxt de tidigare åren, då tillväxten oftast minskar framöver på grund av mean reversion. FANG är nu bland dessa tio procent och kollar vi historiskt sett är fenomenet inte främmande. På 70-talet fanns Nifty Fifty, som bestod av älskade bolag med en värdering P/E-tal på 50-100 och hög tillväxt. Under IT-bubblan fanns en hel del bolag med höga värderingar och hög tillväxt. Många av dessa bolag finns kvar idag och har presterat enastående som företag, men en investerare under dessa tidpunkter fick vänta kanske 10-15 år innan de fick tillbaka pengarna om de ens fick det. Vi kan bara kolla på bolag som Twitter och LinkedIn om hur snabbt det kan vända. Sedan båda deras toppar de senaste åren har de tappat 60-70 % av sitt aktievärde, då inte caset föll så väl ut som man hade hoppats på.

Nu när vi allt mer verkar gå in i en björnmarknad så tror jag att dessa bolag kommer att antingen själva visa på besvikelser eller att investerare kommer att värdera ner dem från de skyhöga värderingar som de nu har. Mohnish Pabrai har en bra video om detta fenomen som jag rekommenderar att se. Som det nämns i videon, vi har redan sett ett antal bolag så som Twitter, GoPro och LinkedIn ”taken out and shoot”. Framöver kan vi väl se allt fler av dessa företag med liknande öde, tids nog kommer marknaden väga in företagens inneboende värden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *