Tre intressanta artiklar om momentum

Alpha Architect publicerar regelbundet bra sammanfattningar om nya vetenskapliga artiklar om olika strategier som slår börsen över tid. Dessa är gjorda på rigorös grund och testar om det finns några aktuella anomalier man kan utnyttja. Tänkte ta upp tre intressanta artiklar om momentum som Larry Swedroe (som också skriver frekvent på ETF.com) skrev i början av året:

Momentum and market anomalies

I den första artikeln som tas upp testar forskarna om det går att tajma olika marknadsanomalier, exempelvis värde, avkastning på eget kapital, momentum och så vidare genom att applicera momentum på de olika faktorerna. Totalt använde de 15 olika faktorer och delade in de olika faktorerna i de som gett högst avkastning och gick kort de som gick lägst avkastning utifrån senaste månadens avkastning. De fick att både högre avkastning och lägre risk. Alltså, visade sig att den månadsvisa avkastningen för olika faktorer håller i sig månad för månad. Det är bra att veta för en kvantitativ investerare, då det innebär att en kvantitativ portfölj mycket väl kan fortsätta överprestera om den överpresterat föregående månad. Likadant med det motsatta.

Momentum Everywhere, Including in Factors

Den andra artikeln handlar också om momentum i faktorer och hur det fungerar att tajma dessa. På samma sätt som den tidigare artikeln tar de och använder 1-månads momentum för att tajma faktorerna. De gör det bland totalt 51 faktorer och uppdaterar portföljen månadsvis. Nedan visas resultatet och det visar sig gett klart bra avkastning, speciellt under finanskrisen då mycket i vad som fungerade skiftade.

Time Series Momentum (aka Trend-Following): A Good Time for a Refresh

Den sista artikeln som jag ville lyfta fram är en bra genomgång av trendföljning. Den går igenom grunderna och är en bra lite mer akademisk introduktion i ämnet. Bra läsning för den som är intresserad!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *