Tre intressanta artiklar om momentum

Alpha Architect publicerar regelbundet bra sammanfattningar om nya vetenskapliga artiklar om olika strategier som slår börsen över tid. Dessa är gjorda på rigorös grund och testar om det finns några aktuella anomalier man kan utnyttja. Tänkte ta upp tre intressanta artiklar om momentum som Larry Swedroe (som också skriver frekvent på ETF.com) skrev i början av året:

Momentum and market anomalies

I den första artikeln som tas upp testar forskarna om det går att tajma olika marknadsanomalier, exempelvis värde, avkastning på eget kapital, momentum och så vidare genom att applicera momentum på de olika faktorerna. Totalt använde de 15 olika faktorer och delade in de olika faktorerna i de som gett högst avkastning och gick kort de som gick lägst avkastning utifrån senaste månadens avkastning. De fick att både högre avkastning och lägre risk. Alltså, visade sig att den månadsvisa avkastningen för olika faktorer håller i sig månad för månad. Det är bra att veta för en kvantitativ investerare, då det innebär att en kvantitativ portfölj mycket väl kan fortsätta överprestera om den överpresterat föregående månad. Likadant med det motsatta.

Momentum Everywhere, Including in Factors

Den andra artikeln handlar också om momentum i faktorer och hur det fungerar att tajma dessa. På samma sätt som den tidigare artikeln tar de och använder 1-månads momentum för att tajma faktorerna. De gör det bland totalt 51 faktorer och uppdaterar portföljen månadsvis. Nedan visas resultatet och det visar sig gett klart bra avkastning, speciellt under finanskrisen då mycket i vad som fungerade skiftade.

Time Series Momentum (aka Trend-Following): A Good Time for a Refresh

Den sista artikeln som jag ville lyfta fram är en bra genomgång av trendföljning. Den går igenom grunderna och är en bra lite mer akademisk introduktion i ämnet. Bra läsning för den som är intresserad!

6 reaktioner på ”Tre intressanta artiklar om momentum”

 1. Intressant inlägg. Jag hade tidigare förstått det som att sammansatt momentum ville subtrahera sista månaden med ex 3, 6, 12 månaders utveckling eftersom Alpha Architects sagt att de sker en mean reversion på sista månadens utveckling. Dvs har den gått ner sista månaden tenderar den att gå åt andra hållet nästa månad? Det strider ju med ovan resonemang, vad är dina tankar kring detta?

  Mvh
  Magnus

  1. Hej! Ja, de Alpha Architect har visat är att det är bättre att subtrahera sista månaden, men det fungerar också bra att ha med den sista månaden (vilket jag fått fram i tester på Stockholmsbörsen). Men det som de tydligt visar är att om man endast utgår från sista månaden sker det mean reversion.

   Däremot är detta fallet för aktier. Det som länkas till ovan behandlar faktorer. Alltså om en korg av aktier som alla har bra 12-månaders momentum har gått bra senaste månaden tenderar de också gå bra nästa månad. Också tillgångar visar bra momentum på endast en månad. Så det är skillnad när det kommer till enskilda aktier mot breda portföljer, faktorer och index.

   1. Aha, tack. Då förstår jag bättre, fick en kalldusch när jag läste inlägget :D. Nu känns det bättre, fin blogg – den ända jag följer sedan 4020 och värdebyrån ”lagt ner”.

    Mvh
    Magnus

    1. Kul att höra! Ja, det är synd att de lagt ner. Också tråkigt att Värdebyråns gamla inlägg helt är borttagna/lösenordsskyddade, var en bra resurs.

 2. Hej,
  Har du gjort några tester på Stockholmsbörsen med månadsvis uppdatering och liknande 51 faktorers momentum?

  1. Hej! Nej, tyvärr, skulle nog behöva en hel del mer data för det då det är svårt att få till så många faktorer. Men helt klart något man skulle kunna testa på Börslabbets strategier och vet att liknande effekt fungerar bra för branschindex. Kanske också går att göra med storleksindex vilket vore intressant.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.