Halvårsprestation nordiska bevakningsportföljer

I höstas valde jag efter ett antal frågor här på bloggen se hur bra det är att investera i Nordiska värdeportföljer och inkludera mindre bolag. Se inläggen Microbolag eller ej? och Bredda de kvantitativa portföljerna internationellt?. I och med detta skapade jag under september-oktober startade jag flera bevakningsportföljer för att se hur detta skulle gå. Nu har det gått lite mer än ett halvår sedan de startades och det kan vara intressant att utvärdera dessa portföljer.

Nedan är prestationen senaste halvåret (10:e november – 10:e maj) för topp 10 aktier från Börsdata efter de olika strategierna:

EV/EBIT
Sverige mid och large cap: 18 %
Norden all cap: -7 %
Norden mid och large cap: 15 %

Magic formula
Sverige mid och large cap: 3 %
Norden all cap: 1 %
Norden mid och large cap: 8 %

Trending value
Sverige mid och large cap: 18,5 %
Sverige all cap: 16,5 %
Norden all cap: 21 %

Som syns ovan har det varit blandat resultat där Norden har slagit de svenska portföljerna i 2 av 3 strategier. I fallet med alla bolag (all cap) mot större bolag (mid och large cap) ser vi att de större har gått bäst i nästan alla fall. Så att inkludera små bolag är inte alltid bra och värt att notera att många av småbolagen ovan har flera procent i spread, så avkastningen ovan är inte riktigt den man skulle få.

Trots det visar de flesta resultat att inkludera mindre bolag hjälper, men inte alldeles för små bolag. Mid cap gränsen går ungefär vid 150 MEUR vilket är ganska bra i linje med 200 MUSD som används i ”What Works on Wall Street”. Efter lite extra efterforskningar har jag däremot kommit fram till att 50 MUSD är något bättre då det oftast inkluderar större bolagen i small cap, vilka är tillräckligt stora för bra likviditet, men också tillräckligt små för en extra premie. Det är främst de allra minsta, <500 miljoner kronor i börsvärde, man vill undvika.

Om vi tar de bästa nordiska strategierna och jämför med de i Sverige med mid och large cap är utvecklingen ganska lika trots allt. Totalt är uppgången 14,7 % i snitt för de nordiska och 13,2 % för de svenska. Kommande halvåret kan det vara det motsatta. Så ganska lika och lite efter smak hur man vill göra. Själv har jag valt att ha delat upp det i svenska och globala portföljer istället. Men hur man vill sätta ihop sin portfölj är upp till en själv, och de nordiska har visat sig fungera helt okej.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *