Investerar i en nordisk kvantitativ portfölj

Bakgrund

Mitt kvantitativa aktiesparande har främst varit indelat i en svensk och en amerikansk portfölj där jag försökt ha fördelningen 50-50. Jag har också tidigare investerat i globala kvantitativa ETF:er via den amerikanska börsen, men nu i och med mifid-regelverket går dessa inte att köpa längre. Därför har jag försökt fundera på olika alternativ på hur man kan investera på egen hand i de marknader som är lättillgängliga att köpa aktier i ifrån Sverige. Jag skrev ett inlägg om just detta och om att investera globalt i en aktieportfölj på Börslabbet.

Helt enkelt är det bra att diversifiera mellan både USA och Europa. Sverige har utvecklats sig ganska likt övriga Europa och fungerar därför bra som komplement. Men samtidigt finns det en risk med att endast investera i Sverige. Ens egen lön är oftast beroende av svensk ekonomis utveckling och det kan därför vara bra att investera en större del utomlands. Gustav skrev nyligen ett bra inlägg om detta på hans aktieblogg varför han inte investerar så mycket i Sverige och själv håller jag med om att det finns risker med att investera bara i Sverige.

Istället föll valet på Norden. De flesta nordiska länder är likt Sverige och har bra förutsättningar för företagande. Samtidigt är det inte helt samma marknad som Sverige och det finns klart fler sektorer i de nordiska länderna. Det finns bra information om nordiska aktier och de är billiga att köpa. Nordens börser korrelerar också bra med Europa, mycket på grund av att majoriteten av exporten sker till Europa och man är en del av den gemensamma ekonomin. Dessutom har Nordens börser gett högre avkastning än de europeiska sedan de nordiska länderna gick med i EU 1995.

Planen

Då jag främst investerar ”buy-and-hold” i mina aktiestrategier, alltså endast gör insättningar i portföljerna, har jag valt att successivt investera i en nordisk portfölj. Den ”kilas” in mellan den svenska och amerikanska portföljen som har fördelningen 50-50. Säg att jag investerar 10 % i den nordiska, då blir fördelningen 40-10-40 mellan Sverige – Norden – USA. Då ca hälften av aktierna i de nordiska strategierna är svenska blir fördelningen fortfarande ca 50 % svenska aktier. Är fortfarande en andel jag är nöjd med då det totalt sett utgör en tredjedel av mitt totala aktiesparande (när man inkluderar global trendföljning). Alltså ligger en tredjedel konstant i Sverige över tid och en något mindre andel i USA.

Som jag skrev i inlägget om att investera globalt är amerikanska börsen och dollarn historiskt dyra så en mindre andel amerikanska aktier är helt okej. Dessutom tror jag mer på att kvantitativa strategier kan gå bättre i Sverige och Norden än i USA då det finns betydligt färre aktörer här som investerar kvantitativt.

Jag har inte bestämt mig riktigt för vilken andel jag vill ha i den nordiska portföljen, men är inte främmande för att kanske likavikta de tre portföljerna. Tanken är att den ska investera i topp 10 efter Börslabbets trendande strategier och för att få ner växlingskostnaden ska den investera årsvis. Har över tid insett att det är bra utöver att investera i flera olika strategier på olika marknader också investera med olika ombalanseringsfrekvens. Även om denna portfölj investerar i Sverige är det fortfarande diversifierande mot att investera endast i en kvartalsvis ombalanserad portfölj. För att se avkastningen för strategierna under det senaste året se inlägget om senaste årets avkastning för Börslabbets strategier.

Utförande

Jag testade att investera i en sådan portfölj i början av juni och kommer uppdatera och ombalansera portföljen i början av september igen för att framöver ombalansera i september varje år. Anledning till att ombalanseringen sker i början av september varje år är för att det varit en bra tidpunkt att balansera om en årsvis ombalanserad portfölj. Samtidigt kan det påverka en del vilket ombalanseringsdatum man har för portföljen vilket visades inlägget om senaste årets avkastning för Börslabbets strategier. Då de amerikanska ombalanseras i början april varje år passade det att balansera om dessa i början av september. Alltså sprids ombalanseringarna ut över året vilket gör det lättare med nyinsättningar.

Total sett är mitt kvantitativa aktiesparande uppdelat i följande tre portföljer:

 • Svensk kvantitativ portfölj
 • Nordisk kvantitativ portfölj
 • Amerikansk kvantitativ portfölj

Alla portföljer investeras på samma sätt som Börslabbets portföljer. Nu får vi se hur utvecklingen blir med denna portfölj. Jag tycker att det är riktigt kul att investera i flera olika portföljer och bygga upp ett diversifierat sparande. Kan bli lite spretigt och en del att hålla koll på, men då man endast behöver vara aktiv vid ombalanseringar som sker en gång per kvartal blir det enkelt. Det blir i alla fall många aktier i portföljen och har nu totalt 67 olika aktier varav 25 svenska, 28 amerikanska och 14 i övriga norden där inget innehav är större än 5 % av den totala aktieportföljen. Helt klart en ordentlig diversifiering mot olika kvantitativa faktorer.

8 reaktioner på ”Investerar i en nordisk kvantitativ portfölj”

 1. Tycker också det ser dyrt ut i USA. Visserligen tror jag det uppkommer en del köplägen om räntor sänks i USA och inte minst i Storbritannien så småningom. Men senaste poddavsnittet av We study billionaires om makroläget skulle jag verkligen rekommendera just nu.

  1. Ok! Ja, är intressant makroläge och var ett tag sen jag lyssnade på We study billionaires så får ta och göra det.

 2. Hej,
  Intressant!
  Kommer du att investera enligt sammansatt momentum i Norden eller kommer du bara ta övriga trendande strategier? Eftersom det är ombalansering en gång per år tänker jag att du kanske hoppar över sammansatt momentum?
  Mvh Peter

  1. Hej! Ja, stämmer, mest för att få ner växlingskostnaderna gör jag så och sammansatt momentum är mindre bra att köra på årsbasis. Men får ändå en momentum-tilt i portföljen i och med att de trendande strategierna innehåller mycket momentum.

 3. Bra inlägg!
  Många pratar om valutarisk när man investerar i utländska valutor. Jag skulle snarare säga att det är en risk att vara överviktad i SEK som är en väldigt liten valuta och som en bostadskris eller liknande skulle kunna pressa ytterligare. Ser därför det som ett stort plus att sprida sparandet i nordiska länder som sköts bra i allmänhet.
  Som vanligt väldigt trevliga reflektioner, tack.
  //Måns

  1. Ja, sett mycket om det och fått frågor om det. Min egen hållning är att jag ser fördelarna med att investera i guld och ökat successivt min guldandel under åren. Men det kan ta tid, många har pratat om guld som en bra investering i 5 år nu utan att det riktigt fallit ut. Tror också fortfarande på att de strategier jag investerar efter kommer ge högre avkastning än guld framöver, så själv investerar jag inte mycket i guld (drygt 5-10 %) men ligger mer investerad i guld än vad jag annars skulle göra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *