Skräckblandad förtjusning

Jag tycker börspsykologi är extremt intressant och hur man kan se hur stämningen vänder från att vara allmänt positiv till klart negativ inom loppet av några veckor. Det var just det vi såg hända i oktober som inleddes med nya ATH på Stockholmsbörsen och avslutades som den sämsta månaden för Stockholmsbörsen på 7 år. Plötsligt inser alla att vi har en högt värderad börs och ligger i slutet av konjunkturcykeln (något som upprepats flertal gånger här på bloggen). Liksom nedgångarna på bostadsmarknaden förra hösten gjorde att folk insåg att bostadspriserna inte alltid går upp så påminner plötsliga börsras att börsen också kan gå ner.

Det är lite med skräckblandad förtjusning jag ser på det tumult som sker på aktiemarknaden. Mycket med att lyckas investera långsiktigt innebär att mentalt förbereda sig för prisnedgångar och se sina tillgångar gå ner i värde. När de väl sker så drastiskt som under oktober är det intressant att se på och se nedgångarna i vitögat. Själv tycker jag det är högst relevant att göra det tidigt i sin investeringskarriär, för om man har svårt att se portföljen gå ner med belopp motsvarande månadslöner kommer det vara ännu svårare att se den gå ner med motsvarande årslöner. Volatilitet är något man tyvärr får leva med som investerare och endast om man har en väldiversifierad portfölj (se exempelvis senaste utvecklingen för Golden butterfly på Shareville) kan man nöja sig med en något lägre volatlitet än börsen.

En annan sak som jag tycker är riktigt intressant med just drastiska nedgångar är hur ologisk börsen ibland är. Vad gjorde plötsligt att börsen idag ska vara 10 % lägre värderad än för en månad sen? Vi såg varken någon större händelse utan bara ändrat sentiment. Men det kan också vara extremt intressant vid större händelser. Både Brexit och Trump bjöd på sådana där reaktionen först blev riktigt negativ för att sedan utlösa börsrallyn. Samma nyhet gav två helt olika utfall beroende på om man observerade det på 1-dags eller några månaders sikt.

Det är nu tredje gången vi har sett en nedgång på runt 10 % på Stockholmsbörsen senaste två åren och det är svårt att säga om detta nu är slutet på den tjurmarknad vi har haft. Det man däremot kan säga är att trendsignalerna denna gång är tydligt ner på flera av världens börser och att både Sverige och USA har sällat sig till många andra börser med negativ trend. Många börser är nu ner -10 % för året och det är nu första gången sen 2016 som Global trendföljning byter från aktier till defensiva tillgångar. Det tillsammans med att vi befinner oss i slutet av konjunkturcykeln, en snart inverterad yield curve i USA och andra signaler kan leda till fortsatt försvagning. Det enda man kan göra är att förbereda sig för eventuella utgångar, något jag tog upp i ett inlägg nyligen på Börslabbet.

10 reaktioner på ”Skräckblandad förtjusning”

 1. ”Plötsligt inser alla att vi har en högt värderad börs”

  Vad ligger börsens värdering på nu? Jag är inte så uppdaterad

  Henrik

  1. Den ligger på P/E 18 och CAPE 22 för Stockholmsbörsen vilket inte är jättehögt men över normalt. Ser vi till börsvärde/BNP ligger vi i nivå med 2000 och 2007: https://twitter.com/Investerarfys/status/1058306340408487936

   Främst är det USA som är mycket högt värderad och har en av sina högsta värderingar historiskt sett. Resten av världen ligger något över normal värdering. Finns en bra sammanställning här: https://www.starcapital.de/en/research/stock-market-valuation/

   1. Oki, tack för infon Henning. Cape ger jag inte mycket för. Men PE och börsvärde/BNP är ju utan tvekan relevanta. Vi får se vad som händer framöver, blir intressant.

     1. Factset rapporterar SP500 framåtblickande PE som 15,6 läste jag precis. Inte jättefarligt. Men så klart medför allt framåtblickande en osäkerhet, så osvuret är väl bäst.

      Tack för länken, ska kollat

 2. Tack för intressant inlägg. Jag har själv tänkt att nu måste det väl ändå komma en rejäl sättning på börsen snart men det håller i sig… Såklart omöjligt att förutspå. Både 2000 och 2007 var det ju rejäla bubblor som sprack så man undrar vad som skall spricka nästa gång. Har själv ingen aning.
  Tack för siffrorna om värderingen på börsen generellt. Har letat efter dem.

 3. Jag håller med i den långa uppgången och långa högkonjunkturen. Detta bör föranleda en nedgång på börsen inom en snar framtid. Men detta har jag trott i flera år och jag är fortfarande investerad och tudelad. Hur kan det egentligen bli en nedgång? Vad är motiven? I de tidigare krascherna under 2000-talet har det funnits incitament i form av alternativ avkastning i form av riskfri sådan. Idag finns inte detta alternativet trots att värderingarna är höga är de inte historiskt höga relativt alternativen på marknaden samt den reala avkastningen på aktier över tid. Därför har jag tidigare resonerat att när inflationen drar igång så kommer det riskfria alternativet bli mer attraktivt i form av att Riksbanken höjer styrräntan och då på sikt har en riskfri avkastning > inflationen. Så länge vi inte har det är det ju en real negativ avkastning som alternativ, inflationen hjälper istället aktiers avkastning. Min hypotes är inte rätt men inte heller helt fel när jag tror att Riksbanken först måste bygga upp en högre ränta så att alternativet blir bättre alternativt att börsens värdering skenar så att framtida avkastningar är låga i förhållande till riskfria räntan men även där är vi långt borta idag. Skulle då börsen föregå Riksbanken och på förhand nedvärdera börsen pga mitt resonemang ovan? Inte troligt… Svår diskussion men jag bottnar ändå i att jag ”måste” vara investerad då jag inte har något alternativ. Hur går dina tankar kring detta eller behöver jag förtydliga något ovan?

  1. Bra funderingar. Som du säger är alternativen inte toppen direkt och värderingarna är inte jättehöga. Det vi får se är nu om Riksbanken höjer räntan hur reaktionerna blir på det. Det gick ändå ganska snabbt när USA:s centralbank började höja och nu efter lite mer än två år av höjningar har de nästan en inverterad yield-curve där vilket varit ganska bra indikator på lågkonjunktur: https://www.gurufocus.com/yield_curve.php Så läget är lite olika om vi kollar världen över, exempelvis är vi ganska nära ”fair value” i Europa och tillväxtmarknader (https://www.starcapital.de/fileadmin/user_upload/files/publikationen/Research_2018-05_FairValue_Germany_Keimling.pdf) medan USA är dyrt. Det är mer ”spill-over” effekter från en större nedgång i USA som är risken och att vi kanske ser en lågkonjunktur snart och det skulle snarare leda till att vinsterna går ner i företagen och vi ser en nedvärdering på grund av det. Sen kan det mycket väl bli så att en nedgång inte behöver bli lika drastisk som efter 2000 och finanskrisen. Vi har haft 15 nedgångar på över 20 % (definitionen av björnmarknad) sedan år 1901 och endast 4 av dem var på 50 %. En klar majoritet var mellan 20-40 %.

   1. Tack för svar, bra kommentar också beträffande minskade vinster-> högre värderingar. Blir intressant att följa börsen (som vanligt) men extra spännande i oroliga tider. Tack för en fantastisk blogg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.