Inköp Global trendande värde-portfölj

För några veckor sedan valde jag att skapa en global kvantitativ strategi istället för min amerikanska kvantitativa strategi och internationella ETF:er. Detta då courtaget nu blivit så pass mycket billigare på internationella marknader. Nu har jag gjort inköpen till portföljen som vanligt redovisas i mitt Google docs.

Inköpen skedde i topp 1 % av Nordamerika och Europa efter value composite och sedan sorterat på 6 månaders momentum via Quant-investing.com. Totalt blev det 10 aktier. Minsta storlek på bolag 50 MUSD och minsta dagliga omsättning var på 125 000 USD för att hitta likvida bolag. Nivån på omsättning var den som var default i screenern och i efterhand kan den ha satts till lägre, men då Avanza inte har alla aktier så skiljde inte det i de aktier man kunde köpa. Med de nuvarande reglerna var det två aktier som inte kunde köpas via Avanza då de var för små.

Följande aktier köptes:

Martintrea
Kanada. Tillverkar bildelar. Värderas till P/E 9. Marknadsvärde 965 MCAD (684 MUSD).

Navios Maritime Acquisition
USA. Verksam inom shipping. Värderas till P/E 4,25. Marknadsvärde 254 MUSD.

Peugeot
Frankrike. Tillverkar bilar. Värderas till P/E 9,5. Marknadsvärde 16 420 MEUR (18 161 MUSD).

Office Depot
USA. Säljer kontorsmaterial. Värderas till P/E 5,4. Marknadsvärde 2 853 MUSD.

Greenbrier
USA. Säljer tågset. Värderas till P/E 10,5. Marknadsvärde 1 220 MUSD.

Lufthansa
Tyskland. Flygbolag. Värderas till P/E 4,5. Marknadsvärde 7 820 MEUR (8 445 MUSD).

Assicurazioni Generali
Italien. Ett av världens största försäkringsbolag. Värderas till P/E 11,5. Marknadsvärde 23 940 MEUR (26 171 MUSD).

Finnair
Finland. Flygbolag. Värderas till P/E 8,5. Marknadsvärde 665 MEUR (720 MUSD).

PARKEN Sport & Entertainment
Danmark. Driver fotbollsarena och andra nöjescenter. Värderas till P/E 12,9. Marknadsvärde 870 MDKK (126 MUSD).

Saras
Italien. Raffinaderi. Värderas till P/E 9,6. Marknadsvärde 1 940 MEUR (2 070 MUSD).

Värdering i snitt blev: P/E 7,75, P/CF 3,54, P/B 1,07, P/S 0,35, direktavkastning 5 % och F-score 6,5. Uppgång senaste 6 månaderna har varit på 36 %. Totalt blev fördelningen 3 aktier i USA, 1 i Kanada, 6 st i Europa.

Fick också en kommentar från en läsare om kritik mot italiensk bokföring i och med mitt förra inlägg. Jag valde gå lite djupare in i frågan och analysera om det är anledning nog för att exkludera italienska bolag. Kollade igenom litteraturen och det var ingen som nämnde något om att bokföringsbedrägari är större i vissa länder.

Ta t.ex. Saras. De följer IFRS, hamnar under italienska och Europeiska regelverk, liksom svenska börsbolag. Revisor Ernst & Young. Kan läsa igenom Saras 200-sidiga rapport men vid snabb överblick håller den amerikansk och svensk standard. Tips till de som är osäkra är att läsa igenom revisionsberättelsen. Handlas också på reglerade marknader. Man kan också testa med M-score, men inget av bolagen jag köpt visar på varningssignaler. Frågade också italiensk kollega som både känner väl till Assicurazioni Generali och Saras (han har vänner som arbetar på Saras) och enligt honom kan man lita på deras siffror (kan tillägas att han arbetat på bank innan sin forskartjänst i fysik och själv handlat med italienska aktier).

Försäljning skedde i Value composite + F-score i USA. Utvecklingen var sedan köp (2016-08-08) var + 16 %. I jämförelse har DJ USA gått +10 %, men i SEK är det högre på grund av dyrare dollar. Indexfonden SPP Aktiefond USA är upp +15 % under samma period, så i stort sett samma avkastning men mer volatilitet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *