Bästa strategierna för PPM och tjänstepension

Nästan alla har ett sparande till PPM och tjänstepension som man gärna vill förvalta på bästa sätt. Det svåra däremot är att hitta ett bra sätt att spara på, då de oftast är begränsade och man kan endast investera i ett visst fondutbud. Traditionell pensionsförsäkring kommer också att ha problem framöver att leverera bra avkastning på grund av det låga ränteläget, vilket gör att de flesta rekommenderar att investera långsiktigt i aktiefonder.

Sparandet ska ofta vara över lång sikt. Om man är 30 år så bör det vara mer än 40 år och för en 50-åring är det över 20 år. Detta eftersom man tar ut pengarna successivt under sin pension. På grund av den långa sikten rekommenderas det därför att främst spara i aktiefonder, vilket passar de flesta. Däremot så gäller det att göra det systematiskt och inte riskera att sälja av i panik, då fonderna och besparingarna mycket väl kan gå ner med mer än -50 %. Då de flesta inte bryr sig om att ändra i deras tjänstepensionsfördelning så är default-lösningen ofta bästa alternativet; breda globala indexfonder.

Vi som är mer aktieintresserade och insatta nöjer oss ofta inte att ta default-alternativet utan vill försöka göra det bättre själva. Jag tänkte gå igenom två alternativ jag funderat på. Det första är att göra en bättre tillgångsallokering. Det andra är att applicera Dual momentum.

Det första alternativet är att göra en bättre tillgångsallokering. Vi vet att historiskt har det varit bra att på sikt investera i billiga marknader. Därmed kan vi vikta upp billiga marknader genom olika indexfonder, medan man viktar ner dyra marknader. USA är dyrt, Europa och tillväxtmarknader är billigt. För mer information om värdering kan man spana in Starcapital och Research Affiliates. Om vi utgår från Research Affiliates så bör en global indexfond ge ca 5,5 % per år i avkastning kommande 10 åren (inflation ca 2 %). Om vi istället viktar om detta till 50 % i en global indexfond, 25 % i tillväxtmarknader och 25 % i Europa bör det ge 7 % per år i avkastning. Det innebär att genom att vara aktiv kan man få ca 1,5 % mer i avkastning per år kommande tio åren, vilket innebär en total avkastning på totalt 97 % avkastning på 10 år istället för 71 %.

För mig låter det inte så fördelaktigt att få 1,5 % mer i avkastning per år genom att vara aktiv, och de extra procenten kan lätt försvinna genom dåliga beslut eller otur när man viktar om. Om man ändå är aktiv i sitt egna privata sparande, kan man se PPM och tjänstepensionen som en trygghet som bäst investeras i fix allokering av indexfonder. Om det nu är 100 % i en globalfond eller 20 % i vardera Sverigefond, USA, Tillväxtmarknader, Europa och Global spelar inte större roll. Det förstnämnda är i alla fall mer bekymmersfritt då man inte behöver ändra i sin allokering. Dessutom med hävstången i PPM kan AP 7 Aktiefond också troligtvis slå en mer genomtänkt aktiv allokering, men med högre volatilitet.

Det andra alternativet är att investera efter Dual momentum. För mer information om Dual momentum, läs här. Det är den strategi som jag för tillfället använder, men den kräver en del aktivitet, som att kolla signaler i slutet av varje månad. Dessutom som med alla aktiva strategier underpresterar den emellanåt. Under 2015 och 2016 gav Dual momentum en avkastning på + 15 % vs +25 % för en global indexfond. Själv avvek jag från modellen och vilket drog ner avkastningen med ytterligare 10 %. Däremot så har strategin under åren 1993-2015 gett en avkastning på + 17 % per år, 8,5 % bättre än index. Detta gör att om man följer den ordentligt över längre tid fås en bra avkastning, se grafen nedan.

För att summera är det bästa alternativet för de flesta att helt enkelt investera i globala indexfonder, där AP7 Aktiefond är ett bra alternativ för PPM. En tilt mot billiga aktiemarknader kan vara bra, men bara om man inte är för aktiv. Att aktivt välja vilka marknader som man ska investera i leder oftast till underprestation, vilket man inte minst kunnat se med tillväxtmarknader senaste åren. Om man nu vill vara aktiv, så kan man slå index genom att investera efter en modell som Dual momentum. Men då måste man vara medveten om att man kommer underprestera emellanåt.

Hur investerar ni i PPM och tjänstepensionen? Är det någon som kommit på en bättre strategi?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *