Bluffmakeri inom finans

När man är insatt i finans och aktievärlden inser man hur svårt det är att vara aktiv men också insatt. När man tar på sig att aktivt slå börsen sätter man sig vid pokerbordet och ska tävla med de andra spelarna runt detsamma. Också när man väljer fonder så gör man detsamma, men väljer ut en pokerspelare som spelar åt en. Tyvärr öppnar detta också upp för att diverse bluffmakare kan sno åt sig pengar. Ännu värre är det när det sker i statligt subventionerade system, där bluffmakarna utgör sig för att ha investerarnas intressen i första rummet när de mest skor sig själva. Flera sådana exempel har kommit upp på senaste tiden där Allra är ett av de mest kända (länk till SvD:s artikel och Hembergs blogginlägg).

Man inser att det ännu är långt för de flesta att gå från dåligt och dyra aktiva fonder till billiga indexfonder, något som de flesta tjänar på. Där gör sparekonomer som Hemberg och bloggar som RikaTillsammans ett riktigt bra jobb i att upplysa att de flesta tjänar på att investera i indexfonder. Speciellt de som vet minst är detta bästa lösningen. Tyvärr är däremot finansindustrin uppbyggd på aktiva lösningar som tar betalt och vill gärna att det förblir så.

Allra och PPM-säljare är bra exempel på detta. Jag har nära släktingar som råkat ut för just Allra. De ringer och säger att de ska hjälpa en att investera bättre än standardlösningen och hjälpa till att fixa ens pension. Om personen inte har någon koll på detta, vilket de flesta inte har, låter detta som en riktigt bra plan. Utöver att ta avgifter på flera procent av kapitalet tog också dessa PPM-förvaltare en avgift på 1000 kr per år. I relation med det insatta kapitalet var det helt klart en klar förlustaffär i jämförelse med det statliga alternativet som är nästan gratis. Därefter förbjöds PPM-förvaltare att ta en avgift utöver den i sina fonder, men då många av personerna inte är insatta ligger de kvar i dessa fonder.

Ännu värre är det att dessa så kallade PPM-förvaltare och andra rådgivare frågar om vilken risknivå man vill ta. Vad svarar de flesta på detta? Inte så hög givetvis. Man vill ju inte riskera spela bort alla sina pensionspengar. Därmed hamnar också pengarna i ett lågriskalterntiv med lite avkastning, trots att investeringshorisonten är 20 år eller mer.

Tyvärr är inte bankens rådgivare så mycket bättre, utan de rekommenderar det ena efter det andra. Flera som jag vet som gått till banken har fått rådet att investera i den ena fonden eller det andra, ofta med dåliga resultat. Tråkigt nog finns det inte så många bra helt fristående förvaltare som rekommenderar billiga indexfonder där man inte aktivt gör några beslut eller betalar för dyra aktiva fonder. Många har fått diverse tips av att investera i Ryssland, Afrika och liknande mer speciella marknader istället för breda fonder till dåligt resultat.

Min lärdom av det hela är att det bästa man kan göra är att istället göra det själv och läsa in sig i det hela. De enda tipsen jag kan ge till mina nära och kära är att PPMs och tjänstepensionernas standardalternativ är helt okej. För de flesta passar det att helt enkelt investera i billiga indexfonder, svenska och globala, och inte bry sig något mer. Det är fortfarande milsvids bättre än att investera i dyra Afrikafonder och dyra PPM-förvaltare. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *