Kvantstrategier – prestation 2016

Förra året har passerat och nu kan det vara intressant att se hur olika sorters kvantitativa strategier presterade under året. Sist gjordes en uppdatering i juli i år, läs mer här. Läs också hur kvantstrategier presterade i USA på bloggen Investingforaliving.
Året bjöd på ett bra år för alla kvantstrategier. Nedan visas de olika kvantstrategierna jag följt under året, allt från simpla värdestrategier till strategier som inkluderar värde och momentum. Många strategier slog index med 10 % eller mer.

För att bättre illustrera resultaten valde jag göra ett stapeldiagram. Nedan visas översta tabellen, vilka är de strategier jag har live och haft pengar i under året. Bäst gick Value composite och sämst gick densamma med momentum. Oavsett var prestationen ganska lika och snittet hamnade på 21,28 %, vilket alltså slog index med mer än 11 % för året. Det mesta skedde under första halvåret, då strategierna överpresterade index med 8,5 %.

De testportföljer jag bevakade var rent av aktier sorterade på P/B, EV/EBIT, P/S och Magic formula. Anledningen till att denna Magic formula presterade bättre än den ovan var för att dessa portföljer sattes ihop vid årsskiftet, och inte löpande som de ovan. P/B gick klart bäst, då den köpte mycket gruvbolag förra årsskiftet, vilka varit bästa sektorn för året. EV/EBIT och Magic formula gick också helt okej.

Förra året gjorde jag en liknande sammanställning, se detta inlägg. Om vi nu utvärderar hur det hade varit att köpa bolag efter de olika värdemåtten dessa åren hade utvecklingen varit följande:

Så senaste två åren har det alltså varit bäst att investera i Magic formula, men att investera i EV/EBIT + momentum har också varit helt okej. Under dessa två år har ROIC komponenten i Magic formula varit bra, men också att kombinera med momentum. Det som man kunnat observera under dessa två år är i alla fall att endast värde kan mycket väl genomgå nedgångar och underprestation mot marknaden, men kombinerar man med momentum undviker man att köpa de fallande knivarna.

Samma kan man kanske säga om Magic formula, men här skiljer sig resultaten åt lite. I USA har ofta simpel EV/EBIT gett bra resultat, medan Magic formula har gått bättre här i Sverige. En anledning till det är att vi har allmänt haft bra ROIC-bolag här i Sverige, vilket kan ha lett till den högre avkastningen. Om det nu kommer fortsätta här framöver kommer bli intressant att se.

Vill avsluta med denna tabell från Investingforaliving som visar avkastningen för ett antal strategier sedan år 2009 i USA. Den visar att Value composite (VC2) är den bästa strategin sedan börsdippen, trots att historiskt brukar Trending value (TV2) slå Value composite. Visar att det trots allt kan vara bra att både inkludera värde och värde med momentum i portföljen, som vi också sett senaste året, då det kan variera mycket beroende på år man börjar.

Källa: Investingforaliving.us

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *