Årsrapport 2016

Nu har vi sett ännu ett börsår passera, vilket varit ett mycket intressant börsår där börsen gick ifrån en initialt inledd bear trend till återigen en bull trend. Efter helgens kavalkad av årsrapporter och grafer från diverse bloggare och twitter-profiler verkar det som det varit ett år som gått ganska bra för många. Vissa stjärnor sticker ut, men kollar man runt bland populära aktiebloggar ligger de flesta på en avkastning runt 10-25 % för året, där många fått en revansch efter ett dåligt 2015. Värde och speciellt utdelningsaktier har gått bra under året, vilket varit fördelaktigt för många bloggares strategier.

Aktieportföljer

För min egen del så har utvecklingen varit bra, speciellt då jag lyckades pricka botten i råvaror i början av året. Nedan visas utvecklingen för alla mina depåer hos Avanza, vilka består av 80 % aktier och 20 % räntor. Utvecklingen är på + 27 % för året vilket slår index som är upp med + 9,5 %. Sharpekvoten för portföljen är på ganska höga 2,28.

Mitt sparande ligger uppdelat på ett antal individuella portföljer som alla gått olika. Först och främst investerar jag i ett antal ETF:er efter olika strategier världen över, vilka är för tillfället fördelade i GVAL (lågt värderade marknader), IVAL (internationella värdeaktier) och IMOM (internationella momentumaktier). Denna portfölj gick nästan exakt som index, + 9,76 % för året.

Mina egna aktiestrategier, där jag själv köper och säljer aktier, har däremot gått mycket bättre. Nedan visas utvecklingen för alla dessa. De är upp med totalt + 38,73 % för året.

De individuella portföljerna är upp med följande:

Det är allmänt ganska likvärdig avkastning för alla svenska portföljer och sedan start skiljer sig det inte mycket mellan alla portföljerna. De amerikanska portföljerna har däremot gått mycket bättre i år. Net-nets portföljen som är nystartad för i år är upp med över 30 % i somras, vilket är riktigt bra. Den amerikanska value composite portföljen var mer aktiv tidigare i år och har gått bra på grund av bra satsningar i dels gruvbolag, råvaror och basindustri, vilka alla varit bra sektorer i år. Ett helt klart okej börsår för de olika aktieportföljerna.

Taktisk tillgångsportfölj
Totalt är 70 % av mitt sparande i portföljerna ovan, medan resterande 30 % är i en taktisk tillgångsportfölj. I början av året bytte jag ut dual momentum mot GTAA aggressiv och i somras mot ETF:en GMOM. Efter själv skött min taktiska portfölj insåg jag att det både blev billigare och bättre att göra det genom ETF:en GMOM. Utvecklingen har inte varit så stark för GMOM, utan är upp med 3 % i år. Jämförelsevis är GAA, vilket investerar i världens alla tillgångar, upp med 6 % för året.

I år var alltså buy-and-hold bättre än taktisk portfölj, vilket är något som går periodsvis, se detta inlägg. Värt att notera är också att då GMOM handlas i dollar är den upp med 11 % i SEK för året, vilket slagit Stockholmsbörsen.

Sammanfattning
Året har varit ett bra år för aktier, speciellt i diverse värdekategorier och utbombade sektorer, vilket gjort att det varit ett helt okej aktieår. Breda index är upp och vi fortsätter på förra årets trend med en avkastning på ca 10 % för index och ca 20 % för diverse värdestrategier här i Sverige. Nu får vi se vad kommande år bjuder på, vi har i alla fall sett tre års utklassning av buy-and-hold mot trendföljning/GMOM och det kan mycket väl vända under nästa år. Något jag inte nämnt ovan är också mina innehav i guldbolag och uranbolag, samt att jag spanar in tillväxtmarknader för tillfället. Dessa marknader kan också gå mycket bra nästa år, då mycket talar för mean reversion kommande år. För tillfället har senaste årets trender med att satsa på den amerikanska börsen och småbolag varit fortsatt gynnsam, men det kan mycket väl ändras nästa år.

Det ska bli ett spännande år som kommer och vi får se hur utvecklingen ter sig. 2016 har i alla fall varit ett riktigt bra år att vara kvantitativ investerare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *