Börsåret 2016 och spaningar in i börsåret 2017

Nu börjar 2016 lida mot sitt slut och det kan vara kul att börja spana om vad som kan hända nästa år. Detta år verkar sluta på + 10 % för SIX Return index som är avkastningsindex för hela Stockholmsbörsen, och likaså för S&P 500 i USA. För Sveriges del är det nästan exakt samma avkastning som förra året bjöd på, och för ovanlighetens skull nära det långsiktiga snitt på 10 % per år som börsen brukar ge. Men det har inte varit helt lugnt på börshaven och det har varit ordentliga svängningar under dessa senaste två år, vilket beprövat vissa aktörer som antingen gått bet på svängningarna eller gjort bra vinster.

Kollar vi först och främst lokalt har vi haft intressant utveckling av de olika börslistorna i år. Nedan visas utvecklingen för det breda index, mid cap och small cap. Förra året gick småbolagen riktigt bra, vilket fortsatte in fram tills mitten av september. Nu efter september har small cap gått bra, medan mid cap återgått till breda index och storbolagen har på sista tiden gått upp mycket. Det verkar ske en slags ”mean reversion” och det kan bli intressant hur det kommer fortsätta in i 2017.

Kollar vi globalt är det olika lägen på världens börser. I dollar räknat är världsindex exklusive USA ner med -14 % sedan toppen under sommaren 2014, mycket på grund av den starka dollarn. I USA är däremot S&P 500 upp en del och nådde nyligen nya all-time-highs. Det kommer att bli intressant att se om här också kommer att ske ett skifte, eftersom sedan början av 2010 har inte världens börser utanför USA rört sig någonstans. Som det ser ut nu så verkar trenden ligga på USA:s sida, men på sikt kan det mycket väl vända och vara till resten av världens fördel. Mycket talar för att Dual momentum och taktiska tillgångsstrategier kan slå en buy-and-hold portfölj koncentrerad i USA kommande år.

Det som man kan se ovan i utvecklingen för världen utanför USA är att det inte rört sig mycket åt något håll. Under mitten av 2014 till början av 2016 föll börserna med -25 % och har sedan dess återhämtat sig något. I USA har S&P inte rört sig nämnvärt sedan början av 2015. Så på det stora hela har vi sett lite turbulens senaste två åren men ingen större trend åt något håll. Istället har det varit inom marknaderna det skett stora förändringar. I år har verkligen varit ett sådant år, där flera år av energi och råvarurelaterade bolag vände sin nedåtgående trend. Bästa sektorerna har varit bland annat stål och kolbolag, vilka är upp med över 100 % i år. 
Senaste åren och fram till i somras gick momentumbolag bra, i form av bolagen som formade uttrycket FANG, medan nu verkar det skett ett skifte mot värde. Sen i somras är värdebolag, t.ex. ETF:erna QVAL och IVAL, upp med + 20 %, medan momentum är ner -10 % (IMOM). Så det verkar skett flera skiften i marknaderna på sista tiden och intressanta trender att bevaka. 
Det har hänt en hel del senaste börsåret, men som det verkar står inte indexen så annorlunda jämfört med förra årsskiftet, eller årsskiftet innan det. Däremot har det hänt en hel del internt i själva indexen, vars rörelser inte riktigt ändrat utvecklingen av hela börsen. Om nu hela börsen ska ändra på sig verkar det som att det behöver ske något större, t.ex. att vi går in i en lågkonjunktur eller att vi återigen får börseufori. Det är svårt att säga vad som kommer ske nästa år, utan båda utfall är möjliga. Om det inte sker kan vi mycket väl se en fortsättning av senaste två årens utveckling, i stort sett en sidledes utveckling utan vidare riktning. 
Det jag tror vi kan komma att se är däremot fortsatta skiften inom indexen och kanske mellan dem. Tillväxtmarknaderna har tagit revansch i år och tillsammans med stål och metaller är Rysslands och Brasilienfonder bland årets största vinnare. Då både tillväxtmarknader och råvaror varit marknader som inte varit omtyckta de senaste åren kan de gå fortsatt bra nästa år. Nu får vi se hur värdeaktier går världen över, då de blivit mer populära på sista tiden. Jag behåller min positiva inställning till tillväxtmarknader, råvaror och värdeaktier in i 2017, något som alla tre lett till en bra avkastning i år. För breda index är det mycket svårt att säga och det kan verkligen gå åt alla håll, men då vi inte sett några stora rörelser senaste åren kan detta mycket väl fortsätta in i 2017. Något jag lärt mig av senaste årens rörelser är att börsen är mycket mer trögrörlig än vad man tror, även om det kommer stora rörelser ibland.
Vad tror ni om 2017? Kommer det bli en euforisk tjurmarknad igen eller kommer det bli helvetet på jorden då börsen kraschar på riktigt?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *