När dör FANG?

I februari skrev jag ett inlägg om FANG, alltså Facebook, Amazon, Netflix och Google och var skeptiskt mot deras värdering. För ett en månad sen kom denna bild upp på Twitter:

Det har alltså visat sig att FANG är de aktier som drivit S&P 500 mest sedan början av 2015 och man kan börja undra hur länge det kan hålla på? Alla bolag är riktigt fantastiska, men man kan undra om deras värdering är vettig.

Bolagen värderas när bilden ovan togs tillsammans till 1370 miljarder dollar och är bland de största företagen på USA börsen. De har en total försäljning på 262 miljarder dollar, alltså ett P/S-tal på 5 mot 1,9 för hela S&P 500 (och som är på en rekordnivå). Totalt tjänar de 31 miljarder dollar, varav 19,4 är från Google. Så värderingen överlag är till ett P/E på 70. Det innebär att de behöver ha en enorm tillväxttakt på vinster för att motivera sin värdering, vilket de har haft hittills, då deras sammanlagda vinst har tredubblats de senaste 6 åren. Om de fortsätter tredubbla sina vinster kommande 6 år kommer det leda till vinster på 93 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär två Apple, världens mest lönsamma företag. Visst kan det komma ske, men frågan är hur troligt det är?

Det har initialt skett en nedgång i FANG:s aktievärde där de gått ner med -11 % i snitt sen 26:e oktober då bilden ovan togs. Vad tror ni? Kommer detta att fortsätta? Är bolagen värda nästan tre gånger Sveriges BNP och kommer de göra lika stor vinst som Sveriges statsbudget om 6 år? Eller kommer tillväxtsagorna att gå en långsam död till mötes, likt nifty-fifty på 70-talet?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *